Még a nagy tapasztalattal bíró háziasszonyok is néha elrontják, és nekik sem sikerül pergősre főzni a rizst. Ugyanis ha nem megfelelően főzöd, könnyen összetapadhat és ragacsossá válhat. Van pár apró dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy a rizs tökéletes állagú legyen. A legtöbben ott rontják el, hogy addig főzik a rizst, amíg teljesen puha nem lesz. Ez hiba!
Hozzávalók
- 1 bögre rizs (kb. 20 dkg)
- 2 bögre forró víz
- 1/2 fej vöröshagyma
- egy pici olaj
- 1 tk. só
Ez is érdekelhet
A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Pár tanács, amit érdemes megfogadni
- Pirítás: A pergős rizs készítésénél az első és legfontosabb lépés a rizs megpirítása. Ha előtte meg kellett mosnod, terítsd ki egy konyharuhára és hagyd teljesen megszáradni. A nedves rizsszemek azonnal le fognak tapadni a lábos aljára, nem fogod tudni megpirítani. Kevés olajon alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve addig pirítsd a rizst, amíg a szemek kifehérednek.
- Főzés: Csak ha teljesen kész a pirítás, akkor adj hozzá sót és öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ettől a rizs azonnal forrni kezd. A lángot hagyd alacsonyon, hogy legyen ideje átfőni a rizs szemeknek a főzővíz elpárolgása előtt.
- Főzés: Fedd le a rizst, és kis lángon főzd addig, amíg a víz majdnem teljesen eltűnik a felületéről. Ekkor zárd le a hőt alatta, vedd le a meleg főzőlapról, és fedő alatt hagyd tovább párolódni még. Ne ijedj meg, ha ilyenkor megkóstolod, a szemek még kicsit kemények, de ez változni fog.
- Pihentetés: ugyanolyan fontos, mint a pirítás, hogy a rizst ne akard azonnal tálalni, legalább 20 percig hagyd állni fedő alatt az ételt úgy, hogy nem kevered meg. Az idő letelte után már nyugodtan keverd át, és kész is a pergős, puha rizs.
Érdemes tudnunk, hogy a főzés alatt nem szabad sosem meg keverni a rizst!
A pirítós-lefedős trükk mindenféle rizzsel működik, kivéve persze a rizottót, aminek a lelke éppen a kevergetés.
Fotó: gettyimages