Konyha

Kell cukor és riboflavin a húslevesbe? Ha nem, mégis miért teszel bele minden vasárnap?

Csontos hús, sárga- és fehérrépa, só, cukor, riboflavin... Tényleg ezek lennének egy jó húsleves összetevői? Ugye hogy nem, mégis mindkét furcsaságot beleteszed te is.
Szórj kurkumát a húslevesedbe, aranyló és egészséges lesz tőle

Érdekes felfedezést tett a Moksha nevű oldal szerzője, pedig nem tett mást, mint elolvasta a legnépszerűbb ételízesítők csomagolásának apró betűs részét, hogy megfejtse a titkukat. Miért is szeretjük a húslevesbe, rizsbe, krumplipürébe tenni őket. A válasz pedig nagyon szomorú, valószínűleg nem a sok természetes szárított fűszer az, amire az ízlelőbimbóid huncutul lecsapnak, ha ételízesítővel felturbózott étel kerül a szádba, hanem a cukor és a riboflavin.

Mit keres a cukor a húslevesben?

Ez lett a Moksha házi terméktesztjének eredménye:

  • Sok ételízesítő a zöldségeken felül rengeteg sót tartalmaz – helyesebb lenne a csomagolásra azt ráírni, hogy só némi szárított zöldséggel –, a keverékeknek több mint a fele só, ráadásul a csomagoláson gyakran további sózásra szólítják fel a háziasszonyokat.
  • Ízfokozókra és színezékre számítottunk – nincsenek illúzióink az élelmiszeripar termékei iránt –, de a cukor és a fekete bors aroma szíven ütött minket.
  • Anyukám folyton azzal macerál, hogy ne tegyek túl sok répát a húslevesbe, mert édes lesz – de mit tegyek, szeretjük a főtt répát –, így ennek fényében a plusz cukor címzetes ökörségnek tűnik, akárcsak a fekete bors aroma.
  • Néhány szem bors a levesbe, filléres tétel, és kész, nem kell ide aroma. Ráadásul, amióta a vásárlók tudatosabbak, a gyártók nem spórolnak a karakterrel E-s megjelölés helyett inkább kiírják, mit tettek a zacskóba.

Ez is érdekelhet:

Miért kell riboflavin a húslevesbe?

Az oldal szerzője erre is tudja a választ:

  • A riboflavin azért kell, mert a téeszcsés csirkék köszönő viszonyban sincsenek a nagyi nevelte csirkékkel, amelyektől tényleg gyönyörű sárga színe lett a levesnek, így némi színezékkel teremtődik meg tökéletes húsleves illúziója.
  • A nátrium glutamát és a dinátrium inozinát pedig ízfokozóként a jobb ízért kerül a tasakba.
  • A kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk vagy megpróbáljuk valódi alapanyagokból megfőzni a levest?

A riboflavinról vagy más néven E101-ről a Tudatos vásárló adatai alapján annyit érdemes róla tudni, hogy „természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni”.

Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő.

Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége. A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható. […] Számos élelmiszert, köztük csecsemőételeket, édességeket és italokat azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék.

Csak ebben az esetben lehet B2-vitaminként feltüntetni. Ha színezékként használják, akkor riboflavinként kell jelölni. A riboflavin használható gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is.  […] A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.”

csirke húsleves

Csirke, zöldségek, E621 és E631 – kész a húsleves

A nátrium glutamát (E621) és a dinátrium inozinát (E631) sem szerepel a fekete listás adalékanyagok között, a Tudatos vásárló adatai szerint veszélytelennek számítanak.

Mi kerüljön a levesbe ételízesítő helyett?

Az ételízesítők ellen a legnyomósabb érv, hogy rengeteg sót tartalmaznak, illetve olyan hülyeségeket (cukor, riboflavin, nátrium-glutamát stb.), amelyek nélkül boldogan lehet élni. Az egyetlen érv mellettük, hogy tényleg jó ízt adnak az ételnek. Jó levest azonban ételízesítő nélkül is lehet főzni, sőt…

Mitől lesz igazán finom a húsleves?

  1. 20 perc alatt nem lehet jó húsleves főzni. Az igazán finom leves csendesen fődögél egy (vasárnap) délelőttön át a tűzhely hátsó részén. Kell neki az idő, hogy az ízek meg tudják mutatni magukat.
  2. Sózásra a só javasolt és nem szabad vele túlzásba esni, ráadásul aranyszabály, hogy sót még a tányérban is lehet tenni az ételbe, de kivenni, ha elsóztuk, lehetetlen. A só ízesebbé teszi az ételt, de meglepően kevés mennyiség is elég belőle.
  3. A hús mellett sok zöldség is kell a levesbe. Sárgarépa (ebből lehet sok), zellergumó (elég egy fél), zellerlevél, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, paszternák (ez utóbbi az utóbbi években eltűnni látszik), vöröshagyma (egészben), fokhagyma (néhány gerezd), karalábé (elég egy fél), kevés TV- vagy pritamin paprika (csak kevés, maximum 1 darab), paradicsom (csak kevés, maximum egy szem).
  4. A húslevesek titkos hozzávalójaként tartják számon, és tényleg jót tesz a levesnek a lestyán, akárcsak néhány néhány szem feketebors.

Fotó: gettyimages

Címkék: