Juhtúrós krumplifőzelék
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 15 dkg juhtúró
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- só, bors
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízbe tesszük fel főni, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, a felaprított fokhagymát, a félbevágott, megtisztított vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk a juhtúrót és a tejföllel elkevert lisztet, és forralva besűrítjük.
Ropogósra sült baconnal kínáljuk: a bacont vagy kevés olajban serpenyőben, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon, 15 perc alatt süthetjük meg.
Spenót, rántott mozzarellával
Hozzávalók:
- 40 dkg spenót
- 2 zsemle
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,5-2 dl tej
- 2 zacskó (25 dkg) mozzarella
- 1 tojás
- liszt, zsemlemorzsa
- olaj, só, bors
A megmosott spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és együtt pároljuk tovább. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a tejjel, és hozzáadjuk a beáztatott, kifacsart zsemléket. Botmixerrel összeturmixoljuk a főzeléket, és felforraljuk. A mozzarellát felkarikázzuk, bepanírozzuk, és forró olajban ropogósra sütjük. A főzeléket tányérba szedjük, és a rántott mozzarellával kínáljuk.
Karalábé húsgombóccal
Hozzávalók:
- 4 karalábé
- 2 dl natúr joghurt
- evőkanál liszt
- csokor kapor
- 10 dkg ementáli sajt
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- pirospaprika, só, bors, étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szelet száraz kenyér
- zsemlemorzsa
A kockázott karalábét olajon megdinszteljük az aprított fokhagymával és az aprított kapor felével. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a jog-hurttal, és behabarjuk a főzeléket. A húst elkeverjük a beáztatott, kifacsart kenyérrel, pirospaprikával, sóval, borssal, fokhagymával és a maradék kaporral. Gombócokat formázunk. Minden gombóc közepébe egy-egy sajtkockát nyomunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük.
Sóska, tejszínes krémsajttal
Hozzávalók:
- 40 dkg sóska
- 20 dkg tejszínes natúr krémsajt
- só, cukor, főtt tojás
A megmosott, sóskát kevés vízben megfőzzük. Sózzuk, cukrozzuk. Összeturmixoljuk a főzeléket, és elkeverjük benne a natúr krémsajtot, majd felforraljuk. Minden adaghoz főtt tojást kínálunk.
fotó: Vrábel Kriszta