Konyha

Főzelékek sajttal: 4 gyors recept, amit a gyerekek újra és újra kérni fognak

Ha főzelékről van szó, mi mindenevő vagyunk, a sajttal ugyanez a helyzet. Miért is ne lehetne kombinálni a kettőt és rajongásunk tárgyaiból egy ételt készíteni. Próbáljuk ki!

Juhtúrós krumplifőzelék

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 15 dkg juhtúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • só, bors

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi vízbe tesszük fel főni, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, a felaprított fokhagymát, a félbevágott, megtisztított vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk a juhtúrót és a tejföllel elkevert lisztet, és forralva besűrítjük.
Ropogósra sült baconnal kínáljuk: a bacont vagy kevés olajban serpenyőben, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon, 15 perc alatt süthetjük meg.

Spenót, rántott mozzarellával

Hozzávalók:

  • 40 dkg spenót
  • 2 zsemle
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 zacskó (25 dkg) mozzarella
  • 1 tojás
  • liszt, zsemlemorzsa
  • olaj, só, bors

A megmosott spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és együtt pároljuk tovább. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a tejjel, és hozzáadjuk a beáztatott, kifacsart zsemléket. Botmixerrel összeturmixoljuk a főzeléket, és felforraljuk. A mozzarellát felkarikázzuk, bepanírozzuk, és forró olajban ropogósra sütjük. A főzeléket tányérba szedjük, és a rántott mozzarellával kínáljuk.

Karalábé húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 4 karalábé
  • 2 dl natúr joghurt
  • evőkanál liszt
  • csokor kapor
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • pirospaprika, só, bors, étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet száraz kenyér
  • zsemlemorzsa

A kockázott karalábét olajon megdinszteljük az aprított fokhagymával és az aprított kapor felével. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a jog-hurttal, és behabarjuk a főzeléket. A húst elkeverjük a beáztatott, kifacsart kenyérrel, pirospaprikával, sóval, borssal, fokhagymával és a maradék kaporral. Gombócokat formázunk. Minden gombóc közepébe egy-egy sajtkockát nyomunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük.

Sóska, tejszínes krémsajttal

Hozzávalók:

  • 40 dkg sóska
  • 20 dkg tejszínes natúr krémsajt
  • só, cukor, főtt tojás

A megmosott, sóskát kevés vízben megfőzzük. Sózzuk, cukrozzuk. Összeturmixoljuk a főzeléket, és elkeverjük benne a natúr krémsajtot, majd felforraljuk. Minden adaghoz főtt tojást kínálunk.

fotó: Vrábel Kriszta