Konyha

Tortillák és tekercsek a sütőből: 3 egyszerű és olcsó recept egy tökéletes kerti partihoz

A mexikói eredetű lepényekből, de akár kelt tésztából is készülhet izgalmas ízvilágú, fűszeres vacsora vagy vendégváró. Különlegesek, mégis egyszerű őket összedobni.
Töltött, sült tortillatekercsek

Töltött, sült tortillatekercsek (675 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 db tortillalap
  • 2 dl paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg mozzarella
  • 5 dkg szárított sonka
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 5 dkg félkemény sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal. A paradicsompürét elkeverjük a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal ízesítjük.
  2. A tortillalapokat megkenjük paradicsommal. Mindegyik lapra egyenletesen teszünk vékonyra vágott mozzarellát, sonkadarabokat és felcsíkozott aszalt paradicsomot.
  3. Feltekerjük a lapokat, és 6 egyenlő részre vágunk minden tekercset. Az így kapott kis tekercseket állítva egymás mellé helyezzük a kiolajozott tűzálló tálba. Ezután megszórjuk a tetejét a lereszelt félkemény sajttal és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet:

Ezért kell azonnal sóoldatba áztatni a bolti csirkét: sokkolni fog a végeredmény

Tedd ezt az ablakpárkányra: a szúnyogok meg sem fogják közelíteni a hálószobádat

A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Rakott tortillachips (800 Ft egy adag)

Rakott tortillachips
Rakott tortillachips (800 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1 db kápia paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt piros-paprika (ha van, akkor füstölt)
  • 1 db csilipaprika
  • 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olaj
  • 25 dkg tortillachips
  • 10 dkg cheddar sajt
  • egy kis csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz saláta és tejföl
  1. Az olajon puhára pároljuk a felkockázott vöröshagymát és az apróra darabolt paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, a felkarikázott csilit és a zúzott fokhagymát is.
  2. Pár perc alatt lepirítjuk a húst, majd megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a római köményt és az őrölt paprikát. Felöntjük a paradicsompürével és 1 dl vízzel. Lefedve 30 percig főzzük, időnként megkeverjük.
  3. Tálalás előtt a sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen szétterítjük rajta a tortillachipset, rászedjük a húsragut, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Kb. 10 perc alatt összesütjük a forró sütőben. Figyeljünk, mert a tortillachips könnyen megéghet! Petrezselyemmel szórva, salátával és tejföllel kínáljuk.

Sonkakrémes tekercs kelt tésztából (200 Ft egy tekercs)

Sonkakrémes tekercs kelt tésztából
Sonkakrémes tekercs kelt tésztából (200 Ft egy tekercs)

Hozzávalók 12 tekercshez:

  • 25 dkg liszt és még egy kevés a formák kiszórásához
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • ½ tasak szárított élesztő
  • 1 db S-es tojás
  • 3 dkg vaj és még egy kevés a formák kikenéséhez
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg főtt, szeletelt sonka
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 1 teáskanál mustár
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lisztet összekeverjük a cukorral, a csipet sóval és az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, majd a tejet is. Összedolgozzuk a tésztát, és ruganyosra dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd éles késsel 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat feltekerjük a vajjal megkent és lisztbe forgatott, 12 db kis méretű, fa kürtőskalácshengerre vagy fém habrolóformára. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük a tekercseket.
  3. Újabb 35-40 percig kelesztjük őket, közben előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Megkenjük a tésztát tojásfehérjével, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük a tekercseket.
  4. A felkockázott sonkát botmixerrel elkeverjük a krémsajttal, és mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A sonkakrémet a kihűlt tekercsekbe töltjük.

Ez is érdekelhet: Gyors aprósütemények: munka után is bármikor összedobhatod ezt a 3 édességet

Fotók: Vrábel Kriszta