Töltött, sült tortillatekercsek (675 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 db tortillalap
- 2 dl paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg mozzarella
- 5 dkg szárított sonka
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg félkemény sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal. A paradicsompürét elkeverjük a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal ízesítjük.
- A tortillalapokat megkenjük paradicsommal. Mindegyik lapra egyenletesen teszünk vékonyra vágott mozzarellát, sonkadarabokat és felcsíkozott aszalt paradicsomot.
- Feltekerjük a lapokat, és 6 egyenlő részre vágunk minden tekercset. Az így kapott kis tekercseket állítva egymás mellé helyezzük a kiolajozott tűzálló tálba. Ezután megszórjuk a tetejét a lereszelt félkemény sajttal és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet:
Ezért kell azonnal sóoldatba áztatni a bolti csirkét: sokkolni fog a végeredmény
Tedd ezt az ablakpárkányra: a szúnyogok meg sem fogják közelíteni a hálószobádat
A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Rakott tortillachips (800 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
- 1 db kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsompüré
- 1 teáskanál őrölt piros-paprika (ha van, akkor füstölt)
- 1 db csilipaprika
- 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál olaj
- 25 dkg tortillachips
- 10 dkg cheddar sajt
- egy kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- A tálaláshoz saláta és tejföl
- Az olajon puhára pároljuk a felkockázott vöröshagymát és az apróra darabolt paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, a felkarikázott csilit és a zúzott fokhagymát is.
- Pár perc alatt lepirítjuk a húst, majd megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a római köményt és az őrölt paprikát. Felöntjük a paradicsompürével és 1 dl vízzel. Lefedve 30 percig főzzük, időnként megkeverjük.
- Tálalás előtt a sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen szétterítjük rajta a tortillachipset, rászedjük a húsragut, majd megszórjuk a lereszelt sajttal. Kb. 10 perc alatt összesütjük a forró sütőben. Figyeljünk, mert a tortillachips könnyen megéghet! Petrezselyemmel szórva, salátával és tejföllel kínáljuk.
Sonkakrémes tekercs kelt tésztából (200 Ft egy tekercs)

Hozzávalók 12 tekercshez:
- 25 dkg liszt és még egy kevés a formák kiszórásához
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- ½ tasak szárított élesztő
- 1 db S-es tojás
- 3 dkg vaj és még egy kevés a formák kikenéséhez
- 1,5 dl tej
- 15 dkg főtt, szeletelt sonka
- 15 dkg natúr krémsajt
- 1 teáskanál mustár
- só, frissen őrölt bors
- A lisztet összekeverjük a cukorral, a csipet sóval és az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, majd a tejet is. Összedolgozzuk a tésztát, és ruganyosra dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
- Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd éles késsel 2,5-3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat feltekerjük a vajjal megkent és lisztbe forgatott, 12 db kis méretű, fa kürtőskalácshengerre vagy fém habrolóformára. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük a tekercseket.
- Újabb 35-40 percig kelesztjük őket, közben előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Megkenjük a tésztát tojásfehérjével, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük a tekercseket.
- A felkockázott sonkát botmixerrel elkeverjük a krémsajttal, és mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A sonkakrémet a kihűlt tekercsekbe töltjük.
Ez is érdekelhet: Gyors aprósütemények: munka után is bármikor összedobhatod ezt a 3 édességet
Fotók: Vrábel Kriszta