Konyha

Tudtad? Ennyi eper kell egy üveg lekvárhoz: így lesz tökéletes az eredmény

Egy kg friss eperből kb. 3-4 dl lekvárt főzhetünk. Figyeljünk a cukor arányára, próbáljunk ki különleges ízesítéseket és élvezzük a saját készítésű finomságot!
friss eper és eperlekvár

Május-június a zamatos eper szezonja, amikor mindannyian szívesen elcsábulunk egy-egy doboz friss gyümölcs láttán a piacon. Ilyenkor sok háziasszony vág bele a lekvárfőzés kalandjába is, hogy télire megőrizze az édes nyár ízeit. Ám hiába a lelkesedés, a tökéletes eperlekvár titka nem mindenki számára ismert.

Vajon mennyi friss eperből készül egy üveg lekvár, és hogyan kerülheted el a leggyakoribb hibákat?

Mennyiből mennyi? – Az aranyszabály

Ha lekvárfőzésre adod a fejedet, elsőként érdemes tisztában lenni a mennyiségekkel. Általános szabály, hogy 1 kg friss eperből körülbelül 3-4 dl lekvárt tudsz főzni. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen módszert választasz. Ha jobban kedveled a darabos lekvárokat, akkor kevesebb ideig kell főznöd a gyümölcsöt, így több lekvár marad belőle. Ha viszont sűrűbb, krémesebb lekvárt szeretnél, hosszabb főzési idővel kell számolnod, ami bizony mennyiségileg is kevesebbet eredményez.

Ez is érdekelhet:

Eperlekvár pirítóson
A lekvárfőzés öröm, és nincs annál jobb érzés, mint amikor saját készítésű finomsággal örvendeztetjük meg családunkat, barátainkat.

Mi a helyzet a cukorral?

Nem csupán az eper mennyisége fontos, hanem az is, mennyi cukrot használsz. Egy átlagos recept szerint 1 kg eperhez körülbelül 30-50 dkg cukor szükséges. Azonban sokan esnek abba a hibába, hogy túl kevés vagy túl sok cukrot tesznek a lekvárba. Ha túl kevés a cukor, a lekvár könnyen megromolhat, ha viszont túl sok, akkor a gyümölcs friss íze elvész, és túlságosan édes lesz. Jó tanács: kóstold meg főzés közben, hogy biztosan tökéletes legyen az eredmény.

A titkos trükkök, amitől tökéletes lesz az eperlekvár

Ha igazán zamatos és gyönyörű színű lekvárt szeretnél, íme néhány apró trükk, amit érdemes megfogadni:

  • A megmosott epret mindig csepegtesd le alaposan, mert a víz hígíthatja a lekvárt, így tovább kell főzni.
  • Adj hozzá citromlevet vagy egy kevés citromhéjat, ami nemcsak a színét élénkíti fel, hanem természetes tartósítóként is működik.
  • Ha zselésebb állagot szeretnél, tegyél bele pektint vagy almát, melyek segítenek a lekvár sűrítésében.
  • Mindig alaposan sterilizált, tiszta üvegekbe töltsd a forró lekvárt, majd fejjel lefelé állítsd, így tartósítószer nélkül is sokáig eláll.

Bátrabbak ízesíthetik is

Ne féljünk a kísérletezéstől: próbáljuk ki különböző ízesítésekkel, mint például vanília, menta vagy bazsalikom, hogy még különlegesebbé tegyük a házi eperlekvárt!

Fotó: unsplash