Sómentes főzővíz
A só megakadályozza, hogy az ízanyagok a vízbe oldódjanak. Egy evőkanál só elegendő egy fazék vízhez.
Forró vízbe teszed a krumplit
A burgonyát hideg vízbe kell tenni, és lassan felforralni, így egyenletesebben fő meg.

Ezek is érdekelhetnek:
Rossz burgonyatípust választasz
- A puhább fajták passzolnak a püréhez – krémesebb állagúak.
- A keményebb típus ideális salátához, főtt vagy sült krumplihoz.
- A közepesen kemény fajták sokoldalúak: püréhez, rakotthoz, tócsnihoz is jók.
A nyers, hámozott krumplit nem vízben tárolod
Ha előre meghámozod a burgonyát, tedd sós hideg vízbe, különben megbarnul. De ne hagyd túl sokáig állni benne, mert tápanyagokat veszíthet.
A víz felfut a tűzhelyre
Ha kevés olajat teszel a főzővízbe, segít megelőzni, hogy kifusson a víz. Ha a főtt krumplit a fazékban tartod, tegyél konyharuhát a fedő alá, így nem szárad ki.
Légmentesen, dobozban tárold a hűtőben
A maradék főtt burgonya könnyen penészesedik vagy bebüdösödik, ha műanyag dobozba teszed. Jobb, ha tányérra rakod, lefedve egy konyharuhával. Hámozatlanul tovább eltartható a krumpli.
Sokáig melegen tartod
A főtt krumplit inkább gyorsan hűtsd le, majd újra melegítsd fel, ahelyett, hogy órákig melegen tartanád, különben hatással lesz az ízére.
Mindig fazékban főzd
Kisebb mennyiséget serpenyőben is elkészíthetsz, így gyorsabb és nem utolsó sorban, kevesebb a mosogatnivaló is.
Nem darabolod fel az egyenlőtlen méretű burgonyát
Ha különböző méretű burgonyát főzöl, a kisebbek túlfőnek, a nagyok nyersek maradnak. Érdemes a nagyobbakat félbe- vagy négyfelé vágni.
Figyelmen kívül hagyod a főzési időt
A túl rövid vagy hosszú főzési idő rontja az állagot. Általában 15–25 perc elég.
Tipp: ha a villa könnyedén átsiklik rajta és le is csúszik róla, akkor kész.
Nem megfelelően tárolod a maradékot
Legfeljebb 3-4 napig tartsd hűtőben, fogyasztás előtt pedig mindig szagolj bele: ha gyanús az illata, ne edd meg.
Forrás: focus
Fotó: pexels