Konyha

Levest, főételt és desszertet is készíthetsz belőle: 4 recept az értékes kuszkusszal

A kuszkusz különös hangzású neve az egzotikus arab világot juttatja eszünkbe. Míg a bulgur jellegében a rizshez, a kuszkusz íze inkább a tésztákéhoz áll közel.
kuszkusz receptek

Mézes-mentás gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 8 dl tej
  • 3 evőkanál méz
  • 1 tasak vaníliaízű pudingpor
  • 1 dl tejszín
  • 40 dkg vegyes bogyós gyümölcs
  • 1 nagy marék kuszkusz
  • 3-4 szál friss menta

A tejbe belecsorgatjuk a mézet, és addig kevergetjük, amíg a méz eloszlik a tejben, majd felforraljuk, és lehúzzuk a tűzről. Kevés hideg tejjel simára és csomómentesre keverjük a pudingport, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a mézes tejbe, visszatesszük a tűzre, és addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, és a kuszkuszt. Megint lehúzzuk a tűzről, majd beletesszük a megmosott, szükség szerint kimagozott, leszárazott, lecsepegtetett gyümölcsöket. Összekeverjük, megszórjuk a felaprított friss mentával, és lehűtjük. Végül lefedve 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a hideg mézes-mentás gyümölcslevest tányérokba szedjük, és friss mentával díszítjük.

Sült csirkemell kuszkusszal

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 4 kiskanál mustár
  • fél dl olívaolaj, őrölt bors, só

a mártáshoz:

  • 35 dkg vegyes bogyós gyümölcs
  • 2,5 dl zöld tea
  • 1 kiskanál keményítő
  • 2-3 evőkanál méz, 4-5 szál menta

a kuszkuszhoz:

  • 40 dkg kuszkusz
  • 1 dl hideg zöldségleves
  • 1 csokor petrezselyem, só

A húst sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és 1 órára hűtőbe tesszük. A mártáshoz a gyümölcsöt felöntjük a teával, és felforraljuk. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, és mézzel, friss mentával ízesítjük. A kuszkuszt meglocsoljuk hideg zöldséglevessel, megsózzuk, petrezselymet szórunk rá, és összekeverjük.

Szűrőbetétbe tesszük, és letakarva, a fazékban fővő zöldségleves fölött kigőzöljük, néha megkeverjük. A húst a pácolóolajában, közepesen forró serpenyőben, fedővel letakarva pirosra sütjük, de úgy, hogy a belseje is átsüljön. Tálaláskor a kuszkuszt tányérra kanalazzuk, mellé tesszük a nagyobb darabokra vágott csirkemellet, és körbelocsoljuk a mártással.

Sörtésztában sült pulykamell

Hozzávalók:

  • 40 dkg kuszkusz
  • 1-1 kis padlizsán és cukkini
  • 3 paradicsom
  • fél dl olívaolaj, őrölt bors, só

az öntethez:

  • 2 dl zöldségleves
  • 0,8 dl balzsamecet
  • fél dl olívaolaj, kevés só, cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

a pulykacsíkokhoz:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 12 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • világos sör

A zöldségleves fölött gőzölt kuszkuszt kihűtjük, és salátástálba öntjük. A padlizsánt és a cukkinit kis kockákra daraboljuk, majd forró olajban megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kihűtjük. A paradicsomot is kockákra vágjuk, és a zöldségekkel együtt a kuszkuszhoz adjuk. Az öntethez a zöldséglevest elkeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal, sóval, kevés cukorral, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel, és a salátára öntjük.

Lazán összeforgatjuk, és lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük. A nagyobb csíkokra vágott pulykamellfilét sózzuk, borsozzuk, a lisztből, tojásból a sörrel és sóval palacsinta sűrűségű tésztát készítünk, és a belemártott húscsíkokat forró olajban pirosra sütjük.

Édes kuszkusztorta

Hozzávalók:

  • 50 dkg kuszkusz
  • 1 dl hideg víz
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál méz,
  • 3tojás

a gyümölcshöz:

  • 30 dkg vegyes bogyós gyümölcs
  • 2 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 szál friss menta
  • vaj, édes morzsa

a tetejére:

  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl zöld tea

A kuszkuszt kicsit megsózzuk, hideg vízzel meglocsoljuk, összekeverjük, és szűrőbetétbe téve, fedővel letakarva, forrásban lévő sós víz fölött puhára gőzöljük. A tejszínt elkeverjük a mézzel és a tojásokkal, majd a meleg kuszkuszra öntjük, és összekeverjük. A megmosott gyümölcsöket mézzel, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, mentával ízesítjük, és lazán összeforgatjuk.

A kuszkusz felét a kivajazott, édes morzsával beszórt kerek tortaformába tesszük, és eligazgatjuk. Erre jönnek a gyümölcsök, majd a kuszkusz másik fele. Elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: pexels