Mézes-mentás gyümölcsleves
Hozzávalók:
- 8 dl tej
- 3 evőkanál méz
- 1 tasak vaníliaízű pudingpor
- 1 dl tejszín
- 40 dkg vegyes bogyós gyümölcs
- 1 nagy marék kuszkusz
- 3-4 szál friss menta
A tejbe belecsorgatjuk a mézet, és addig kevergetjük, amíg a méz eloszlik a tejben, majd felforraljuk, és lehúzzuk a tűzről. Kevés hideg tejjel simára és csomómentesre keverjük a pudingport, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a mézes tejbe, visszatesszük a tűzre, és addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, és a kuszkuszt. Megint lehúzzuk a tűzről, majd beletesszük a megmosott, szükség szerint kimagozott, leszárazott, lecsepegtetett gyümölcsöket. Összekeverjük, megszórjuk a felaprított friss mentával, és lehűtjük. Végül lefedve 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a hideg mézes-mentás gyümölcslevest tányérokba szedjük, és friss mentával díszítjük.
Sült csirkemell kuszkusszal
Hozzávalók:
- 4 csirkemellfilé
- 4 kiskanál mustár
- fél dl olívaolaj, őrölt bors, só
a mártáshoz:
- 35 dkg vegyes bogyós gyümölcs
- 2,5 dl zöld tea
- 1 kiskanál keményítő
- 2-3 evőkanál méz, 4-5 szál menta
a kuszkuszhoz:
- 40 dkg kuszkusz
- 1 dl hideg zöldségleves
- 1 csokor petrezselyem, só
A húst sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és 1 órára hűtőbe tesszük. A mártáshoz a gyümölcsöt felöntjük a teával, és felforraljuk. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, és mézzel, friss mentával ízesítjük. A kuszkuszt meglocsoljuk hideg zöldséglevessel, megsózzuk, petrezselymet szórunk rá, és összekeverjük.
Szűrőbetétbe tesszük, és letakarva, a fazékban fővő zöldségleves fölött kigőzöljük, néha megkeverjük. A húst a pácolóolajában, közepesen forró serpenyőben, fedővel letakarva pirosra sütjük, de úgy, hogy a belseje is átsüljön. Tálaláskor a kuszkuszt tányérra kanalazzuk, mellé tesszük a nagyobb darabokra vágott csirkemellet, és körbelocsoljuk a mártással.
Sörtésztában sült pulykamell
Hozzávalók:
- 40 dkg kuszkusz
- 1-1 kis padlizsán és cukkini
- 3 paradicsom
- fél dl olívaolaj, őrölt bors, só
az öntethez:
- 2 dl zöldségleves
- 0,8 dl balzsamecet
- fél dl olívaolaj, kevés só, cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
a pulykacsíkokhoz:
- 60 dkg pulykamellfilé
- 12 dkg liszt,
- 1 tojás,
- világos sör
A zöldségleves fölött gőzölt kuszkuszt kihűtjük, és salátástálba öntjük. A padlizsánt és a cukkinit kis kockákra daraboljuk, majd forró olajban megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kihűtjük. A paradicsomot is kockákra vágjuk, és a zöldségekkel együtt a kuszkuszhoz adjuk. Az öntethez a zöldséglevest elkeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal, sóval, kevés cukorral, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel, és a salátára öntjük.
Lazán összeforgatjuk, és lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük. A nagyobb csíkokra vágott pulykamellfilét sózzuk, borsozzuk, a lisztből, tojásból a sörrel és sóval palacsinta sűrűségű tésztát készítünk, és a belemártott húscsíkokat forró olajban pirosra sütjük.
Édes kuszkusztorta
Hozzávalók:
- 50 dkg kuszkusz
- 1 dl hideg víz
- 2,5 dl tejszín
- 3 evőkanál méz,
- 3tojás
- só
a gyümölcshöz:
- 30 dkg vegyes bogyós gyümölcs
- 2 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 3 szál friss menta
- vaj, édes morzsa
a tetejére:
- 2 evőkanál méz
- 1 dl zöld tea
A kuszkuszt kicsit megsózzuk, hideg vízzel meglocsoljuk, összekeverjük, és szűrőbetétbe téve, fedővel letakarva, forrásban lévő sós víz fölött puhára gőzöljük. A tejszínt elkeverjük a mézzel és a tojásokkal, majd a meleg kuszkuszra öntjük, és összekeverjük. A megmosott gyümölcsöket mézzel, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, mentával ízesítjük, és lazán összeforgatjuk.
A kuszkusz felét a kivajazott, édes morzsával beszórt kerek tortaformába tesszük, és eligazgatjuk. Erre jönnek a gyümölcsök, majd a kuszkusz másik fele. Elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: pexels