Borsófőzelék mentás borjúfasírttal
Hozzávalók:
✔ 1 kg zöldborsó
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 evőkanál keményítő
✔ 2 dl tej
✔ 2 dl tejszín
✔ só
✔ 30 dkg darált borjú apróhús
✔ 1 kis fej vöröshagyma
✔ 1 csokor menta
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors
A megpucolt borsót kevés olívaolajon a zúzott fokhagymával megdinszteljük, kevés aprított mentát keverünk bele, rászórjuk a keményítőt, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, tejszínnel, megsózzuk, és forralva besűrítjük a főzeléket. A fasírthoz lereszeljük a hagymát, felaprítjuk a mentát és a petrezselymet. Összekeverjük a hússal, 2 evőkanál olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A húst minimum 30 percig pihentetjük, majd lapos húspogácsákat formázunk belőle. Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, kevés olívaolajjal kikenjük, és a fasírtokat oldalanként 3-4 perc alatt kisütjük. A főzelékkel együtt tálaljuk.
Könnyű tökfőzelék kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
✔ 1 kg zsenge tök
✔ 2-3 evőkanál olívaolaj
✔ 1 nagy csokor kapor, só
✔ 2-3 evőkanál fehérborecet
✔ 2 evőkanál méz
✔ 3 dl tejföl
✔ 30 dkg darált sertéshús
✔ 1 tojás
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
✔ zsemlemorzsa
A tököt vékonyan meghámozzuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. A tököt tökreszelőn lereszeljük. Ne áztassuk sóba, ne nyomjuk ki a levét! Fazékban 2-3 evőkanál olívaolajat melegítünk, beletesszük a tököt, a kapor felét aprítva, az ecetet, és a tököt pár perc alatt puhára dinszteljük. Megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, majd fokozatosan elkeverjük benne a tejfölt. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről. A fasírthoz a húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal, az őrölt paprikával, az aprított kapor másik felével. A masszát 30 percig hagyjuk pihenni, majd gombócokat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk őket, és forró olajban ropogósra sütjük. A főzelékkel együtt tálaljuk.
Különleges finomfőzelék rozmaringos fasírttal
Hozzávalók:
✔ 40 dkg zsenge sárgarépa
✔ 2 fej zsenge karalábé
✔ 40 dkg zsenge zöldborsó
✔ 3-4 evőkanál olívaolaj
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1,5 dl száraz fehérbor
✔ friss rozmaringág
✔ 3 dl tejszín
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 30 dkg darált sertéshús
✔ 1 tojás, só
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ frissen őrölt bors
✔ aprított rozmaring
A répákat meghámozzuk, felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk, a zöldborsót megpucoljuk. Az apróra vágott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, és felöntjük a borral. Adunk hozzá fél evőkanál aprított rozmaringot. A zöldségeket puhára pároljuk a borban, majd beleöntjük a tejszínt és megsózzuk, megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, a szaft pedig besűrűsödik. A fasírthoz a húst elkeverjük a tojással, a fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal, aprított rozmaringgal. A masszát 30 percig hagyjuk pihenni, majd olajos kézzel gombócokat formázunk, és forró olajban ropogósra sütjük őket. A főzelékkel együtt tálaljuk.
Paradicsomos káposzta húsgombóccal
Hozzávalók:
✔ 25 dkg darált sertéshús
✔ 10 dkg rizs
✔ 1 tojás
✔ 2 fej vöröshagyma
✔ 1 kg körüli új fejes káposzta
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 5 dl paradicsompüré
✔ só, frissen őrölt bors
✔ cukor, étolaj
A darált húst elkeverjük a nyers rizzsel, a tojással, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 fej lereszelt vöröshagymával. Sózzuk, borsozzuk a masszát. A káposztát vékonyan legyaluljuk, majd a vékonyra csíkozott másik hagymával együtt olajon megdinszteljük. Sózzuk, enyhén borsozzuk, és beletesszük a másik gerezd zúzott fokhagymát. Felöntjük a paradicsompürével és annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. A húsból közepes méretű gombócokat formázunk, a káposztába tesszük, majd készre főzzük a gombócokat. A szaftot sóval, kevés cukorral, frissen őrölt borssal ízesítjük. Nem rántjuk be.
Fotó: Vrábel Kriszta