Bátran fűszerezzünk!
A hagyományos húsételekhez – sült csirkéhez, rántott karajhoz – a petrezselymes újkrumpli a legjobb. De próbálkozhatunk más ízekkel is, és hús nélkül is csodás egytálételeket is készíthetünk újkrumpliból – egy-egy szokatlan fűszerrel. A joghurtos újkrumplihoz a vöröshagyma mellett egy kis reszelt gyömbért is megpiríthatunk olajban, majd a tűzről levéve belekeverjük a hámozott krumplit, a joghurtot, és puhára pároljuk. Ugyanezt elkészíthetjük curryvel, kurkumával, fokhagymával is. Fűszerezhetjük a krumplit kakukkfűvel, rozmaringgal, majoránnával, snidlinggel, kaporral, beleforgathatjuk pestóba is, ízlés szerint.
TIPPEK
✔ Ne áztassuk vízben az újkrumplit (és ne vegyünk vízben ázó pucolt változatot sem), mert úgyis magas a víztartalma.
✔ Az újkrumplit hamar használjuk fel, mert elég gyorsan elindulnak benne a romlási folyamatok.
✔ A zsenge újkrumpli sokkal hamarabb megpárolódik vagy megsül a sütőben, mint a téli krumpli. Ha túlsütjük, szétomlik, nem szép, de fogyasztható.
Paradicsomos-újkrumplis tepsis csirke
Hozzávalók:
✔ 6-8 db csirke felsőcomb mérettől függően
✔ 1 kg újkrumpli
✔ 3 szem paradicsom
✔ 3 dl 100%-os paradicsomlé (vagy sűrített paradicsom hígítva)
✔ só, frissen őrölt bors
✔ petrezselyem
✔ extra szűz olívaolaj
A combokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük, és meglocsoljuk olívaolajjal. 30 percre 230 fokos sütőbe tesszük, nem fedjük le. Ledörzsöljük az újkrumpli héját, kettévágjuk a krumplikat, és enyhén besózzuk. A paradicsomokat cikkekbe vágjuk.
A paradicsomlevet sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. 30 perc sütés után a combok köré rendezzük a krumpliszeleteket, a paradicsomot, majd az egészet leöntjük a paradicsomszósszal. Alufóliával lefedjük a tepsit, és újabb 30 percig sütjük, majd fólia nélkül még 10 percig. Tálaláskor megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel. Olíva- vagy kapribogyóval és negyedelt vöröshagymával is gazdagíthatjuk a szószt.
Sajtos-marharagus rakott krumpli
Hozzávalók:
✔ 1 kg újkrumpli
✔ 30 dkg darált marhahús
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 3 evőkanál sűrített paradicsom
✔ 20 dkg trappista sajt
✔ 3 dkg vaj
✔ 3 dkg liszt
✔ 3 dl tej
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
Az újkrumpli héját ledörzsöljük, és egészben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük (ha van maradék húslevesünk, azzal), hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és takarékon, lefedve puhára pároljuk a húst. Ha kell, még adunk vizet hozzá. Besamelt készítünk: a vajat lábosban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatos keverés közben enyhén lepirítjuk, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük.
Sózzuk, borsozzuk, sűrűre beforraljuk. Elkeverjük benne a reszelt sajt kétharmad részét. A kihűlt krumplit felkarikázzuk, tűzálló tálba rétegezzük, megsózzuk, szedünk rá egy adag besamelt, marharagut, és folytatjuk a rétegezést. A tetejére besamel kerüljön. Megszórjuk a maradék sajttal, és 220 fokos sütőben 25 perc alatt összesütjük.
Zöldborsós-szalonnás újkrumpli
Hozzávalók:
✔ 1 kg apró újkrumpli
✔ 50 dkg pucolt zöldborsó
✔ 20 dkg húsos, füstölt szalonna
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 kis fej vöröshagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ pár csepp citromlé
Az újkrumpli héját ledörzsöljük, és kettévágjuk a krumplikat. A szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Nagy serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát a szalonnával együtt, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a zúzott fokhagymát.
Ezzel is pirítjuk a keveréket, majd beletesszük az újkrumplit. Megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és rázogatva puhára pároljuk a krumplit, majd levesszük a fedőt, és kevergetve enyhén lesütjük az egészet. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet, és pár csepp frissen facsart citromlével tehetjük pikánsabbá.
Csípős újkrumplisaláta
Hozzávalók:
✔ 1 kg apró szemű újkrumpli
✔ 1 csapott evőkanál római kömény
✔ 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 nagy csokor petrezselyem
✔ 1 teáskanál csilikrém
✔ tengeri só
✔ étolaj a sütéshez
Az újkrumpli héjét ledörzsöljük, a krumplit cikkekre vágjuk. Forró olajban adagonként ropogósra sütjük. Egy nagy tálban elkeverjük a mozsárban előzőleg enyhén megtört római köményt, a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a csilikrémet és a felaprított petrezselymet. A konyhai papírtörlőn leitatott krumplit tálba szedjük, alaposan összerázzuk, hogy a fűszerekből mindenhova kerüljön. Megsózzuk. Grillhúsokhoz köretnek ajánljuk, de önálló ételként snack is lehet csipsz helyett.
Fotó: Vrábel Kriszta