Konyha

Mediterrán kalandok: ez a 3 legjobb spórolós receptünk a déli konyha szerelmeseinek

A Földközi-tenger vidékének finomságai nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, de rendkívül egészségesek és vitamindúsak is. Tálaljuk az asztalra a nyaralás hangulatát!
Zöldfűszeres csirkekockák hummusszal

Zöldfűszeres csirkekockák hummusszal (750 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 400 g főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 20 dkg kápia paprika
  • 40 dkg cukkini
  • egy kis csokor menta
  • olívaolaj
  • só, bors, római kömény
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • negyed citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • a fűszerkeverékhez: 1 teáskanál só, őrölt pirospaprika, őrölt bors, szárított majoránna, szárított petrezselyem, szárított oregánó, fokhagymapor
  1. A megmosott és szárazra törölt paprikákat sütőben vagy air fryerben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd egy tálban összekeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsóval. Hozzáadjuk a joghurtot, 1 gerezd fokhagymát, és botmixerrel krémesre keverjük. 1 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, római köménnyel és citromlével fűszerezzük.
  2. A csirkemellfilét nagyobb kockákra vágjuk, egy tálban összeforgatjuk a fűszerkeverékkel és 3 evőkanál olajjal. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. A karikákra vágott cukkiniket olajjal megkent grill- vagy tapadásmentes serpenyőben rázogatva készre sütjük. Megsózzuk, zúzott fokhagymával és finomra vágott mentával ízesítjük.

Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Egészben sült feta házi pitával (650 Ft egy adag)

Egészben sült feta házi pitával
Egészben sült feta házi pitával (650 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adagnyi előételhez:

  • 25 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 15 dkg magozott olívabogyó
  • 25 dkg apró szemű, édes koktélparadicsom
  • egy kis csokor friss kakukkfű
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

A pitához (12 db):

  • 30 dkg fehér liszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, és még egy kevés a nyújtáshoz
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 0,5 dl olaj
  • 7 g (1 tasak) szárított élesztő
  1. A pitához a liszteket elkeverjük a szárított élesztővel, 1 teáskanál sóval, a joghurttal és az olajjal. Annyi (kb. 1-1,5 dl) langyos vizet adunk hozzá, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt ruganyosra gyúrjuk, majd a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk, gombócokká formázzuk. Lisztezett felületen 2 cm vékonyra kinyújtjuk.
  3. Közben a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Egy tepsit liszttel megszórunk, ráhelyezzük a pitákat, és kb. 8-10 perc alatt készre sütjük őket a forró sütőben. Tálalás előtt grillserpenyőben vagy kontaktgrillben újramelegítjük a lapokat.
  4. A sajtot egy kerámiatálba tesszük, köré szórjuk az olívabogyót, a megmosott paradicsomokat (ha nagyok, akkor kettévágva). Rászórjuk a kakukkfű felét, 3-4 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor a maradék kakukkfűvel és bazsalikommal frissen megszórjuk. Sózni nem szükséges, mert a sajt sós.

Rakott padlizsán húsraguval (680 Ft egy adag)

Rakott padlizsán húsraguval
Rakott padlizsán húsraguval (680 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg sovány darált marhahús
  • 50 dkg padlizsán
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
  • 5 dkg félkemény sajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű és oregánó
  • olívaolaj

A besamelhez:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  1. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzákeverjük a darált húst, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a szárított fűszereket, 2 zúzott fokhagymagerezdet, majd sóval, borssal ízesítjük. Kb. 5 percig dinszteljük, majd rákanalazzuk a hámozott, darabolt paradicsomot. Lefedve, takarékon 20 percig főzzük a paradicsomos-húsos ragut.
  2. A padlizsánokat hosszában 2-3 milliméteres szeletekre vágjuk. A szeleteket kevés olajjal megkent, forró grillserpenyőben vagy kontaktgrillen előpirítjuk.
  3. Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk egy kis lábosban, majd rászórjuk a lisztet, átkeverjük a forró zsiradékon, és fokozatosan, állandóan keverve felöntjük a tejjel. Forralva besűrítjuk, sóval, frissen őrölt borssal és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
  4. Kerámiatálba rétegezzük az ételt: alulra padlizsánszeletekből teszünk egy réteget, sózzuk, borsozzuk, megkenjük besamellel és egy adag raguval. További 3 réteget készítünk. A tetejére padlizsánt helyezünk, melyet megkenünk besamellel, majd 200 Celsius-fokos sütőben 20-25 perc alatt összesütjük az egészet. Megszórjuk reszelt sajttal, és pár percre visszatesszük a forró sütőbe.

Ez is érdekelhet: Fűszeres ízek a Balkánról: 7 fasírtféle, amit a hagyományos helyett készíthetsz vacsorára

Fotó: Vrábel Kriszta