Paradicsomos rakott zöldbab
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
50 dkg darált sertéshús
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított majoránna
25 dkg rizs
só, bors
3 dl tejföl vagy 3,6 %-os joghurt
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
- A babot megtisztítjuk és feldaraboljuk. Fazékban vizet forralunk, ha forr, bőven megsózzuk, ecettel ízesítjük, és forralva 10 percig főzzük benne a babot, majd leszűrjük és félretesszük.
- Az apróra kockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük a hússal, hozzáadjuk a hámozott, darabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
- Öntünk alá egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, és puhára főzzük a húst. A rizst lobogó, sós vízben megfőzzük, mint egy tésztát, ha kész, leszűrjük.
- Tűzálló tál aljára rétegezzük a rizst, a zöldbabot, a darált húst, aztán újra a babot. A tejfölt elkeverjük a tojással, egyenletesen megkenjük a rakottas tetejét a tejföllel vagy a joghurttal, és megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben 25 perc alatt összesütjük.
Zöldbabos tésztasaláta
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
0,5 dl 10%-os ételecet
15 dkg húsos szalonna
20 dkg csavart csőtészta
1 csomag zsenge retek
20 dkg koktélparadicsom
5 dkg zöldsaláta
só, bors
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál fehérborecet
- A babot megtisztítjuk és feldaraboljuk. Fazékban vizet forralunk, ha forr, bőven megsózzuk, ecettel ízesítjük, majd forralva főzzük benne a babot 15 percen keresztül, végül leszűrjük.
- A felkockázott szalonnát 1 evőkanál olívaolajon serpenyőben ropogósra sütjük, a tésztát bő, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
- A kihűlt hozzávalókat elkeverjük el, a salátához adjuk a felszeletelt retket, a zöldsalátát és a darabolt paradicsomot.
- Olívaolajjal, fehérborecettel ízesítjük a salátát. Forró nyári napokon, laktató, de mégis könnyű ebéd.
Csirkés-zöldbabos pite
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
0,5 dl 10%-os ételecet
10 dkg húsos szalonna
50 dkg csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
4 dl tejföl
2 egész tojás
35 dkg leveles tészta
só, bors
1 evőkanál olívaolaj
- A babot megtisztítjuk és feldaraboljuk. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Egy fazékban vizet forralunk. Ha felforrt, bőven sózzuk, ecettel ízesítjük, majd forralva főzzük benne a zöldbabot 10 percig, végül leszűrjük.
- A felkockázott szalonnát 1 evőkanál olívaolajjal serpenyőben félig ropogósra sütjük, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, és 10 perc alatt puhára pároljuk a húst.
- Hozzákeverjük a zöldbabot, és összeforgatjuk. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, és enyhén megsózzuk.
- A leveles tésztát kerek piteformába kinyújtjuk, vagy süthetjük tepsiben is, de akkor hajtsunk peremet a tésztának. Beleszedjük a zöldbabos csirkeragut, egyenletesen ráöntjük a tejfölt, és 30 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Paprikás-zöldbabos tojássült
Hozzávalók:
25 dkg zöldbab
0,5 dl 10%-os ételecet
1 kis fej vöröshagyma
25 dkg kaliforniai paprika
15 dkg koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
5 egész tojás
só, bors
- A babot megtisztítjuk és feldaraboljuk. Vizet forralunk, ha forr, bőven sózzuk, ecettel ízesítjük, majd forralva főzzük benne a babot 10 percen keresztül. Szűrjük le.
- A paprikát kockázzuk. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, lassú tűzön puhára, édesre pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt babot, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
- Összepároljuk, itt-ott kicsit lesütjük. A felezett paradicsomokat az utolsó pár pillanatban adjuk csak hozzá, hogy éppen csak megfonnyadjanak.
- A tojásokat elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A zöldségragut fél literes, szilikonos formába tesszük, ráöntjük a tojást, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, amíg a közepe is megszilárdul.
- Langyosra hűtve kiborítjuk a formából, és szeleteljük.
Fotó: archív