Spenótos-juhtúrós rétes
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót
25 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
2 evőkanál búzadara
15 dkg réteslap (6 lap)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
1 tojás
só, bors, szerecsendió
- A spenótot megmossuk, megszárítjuk, majd késsel felcsíkozzuk. Az aprított fokhagymával együtt olajon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A túrókat összedolgozzuk, majd óvatosan a lecsöpögtetett spenóthoz keverjük. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk.
- Olvasztott vajjal megkenünk egy réteslapot, teszünk rá még egy lapot, ezt is megkenjük, majd egy harmadik lapot.
- Beletöltjük a spenótkrém felét, feltekerjük, majd hasonlóan betöltjük a maradék 3 lapot is. Felvert tojással megkenjük a rétesek tetejét, és 160-180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a rétest.
Ez is érdekelhet: Gyerekként szerettük, ma alig eszi valaki: ez a savanyú gyógynövény oldja a nyákot és segít a pikkelysömörben
Spenótos-sajtos muffin
Hozzávalók:
12 darabhoz:
25 dkg liszt
20 dkg friss spenót
15 dkg reszelt ementáli sajt
3 dkg vaj
kis fej vöröshagyma
2 teáskanál sütőpor
2 dl tej
1 tojás
só, bors
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A hagymát felkockázzuk, a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott spenótot. Pár perc alatt megfonnyasztjuk.
- Elkeverjük a lisztet a sütőporral és a reszelt sajttal. A tejbe belekeverjük a tojást és a spenótos keveréket. A száraz és a folyékony hozzávalókat összekeverjük.
- Muffinpapírokkal kibélelünk egy muffinformát, a formákat kétharmadáig megtöltjük a tésztával, és 30-35 percre az előmelegített sütőbe tesszük.
Sóskaleves főtt tojással
Hozzávalók:
50 dkg sóska
5 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
só, cukor
4 főtt tojás
A megmosott sóskát felaprítjuk, vajon megfonnyasztjuk. Rászitáljuk a lisztet, kicsit pirítjuk, sózzuk, cukrozzuk, majd a tejjel és 3 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk. Felkockázott főtt tojással kínáljuk.
Fotó: archív