Konyha

Rákkeltő lehet a krumpli, ha így használod: csak ezt az egy dolgot ne csináld vele soha

Burgonya a fagyasztóban? Elsőre talán furcsán hangzik, de a válasz igen, ha tudod, hogyan csináld helyesen. Ha nem megfelelően tárolod, a krumpli elveszítheti az állagát és édes, gumiszerű lesz. De megfelelő előkészítéssel hónapokig is eláll, anélkül, hogy élvezhetetlenné válna.
krumpli konyharuhán mellette lábas

A nyers burgonya fagyasztása nem jó ötlet

Sokan úgy gondolják, elég egyszerűen a nyers, meghámozott burgonyát a fagyasztóba tenni – de ez hiba. A krumpli sok vizet és keményítőt tartalmaz, és nyersen fagyasztva ezek az összetevők megváltoznak: az íze megédesedik, az állaga pedig morzsalékos, szemcsés lesz. Ráadásul a nyers burgonya fagyasztása után történő sütés során akrilamiddá alakulhat egyes összetevője – ez egy olyan anyag, amelyet állatkísérletekben a rák kockázatával hoztak összefüggésbe.

Ez is érdekelhet: 11 gyakori hiba burgonyafőzéskor, amit te is elkövetsz: íztelen és vizes lesz, ha így csinálod

krumpli konyharuhán mellette lábas
Megfelelő előkészítéssel a burgonya hónapokig is eláll

Ezek is érdekelhetnek:

Így csinálja, hogy fürdőruhában is magabiztos Ördög Nóra: „Nekem a testem a munkaeszközöm”

Évek óta nem látta személyesen az unokáját Maksa Zoltán: „Számára én csak a távolban élő nagyapja vagyok”

Újabb karó a Megasztár szívébe? Szépréthy Roland azonnali leváltását követelik a nézők

A megoldás: főzd meg előtte!

Ahhoz, hogy a burgonyát biztonságosan fagyaszthasd, előtte legalább részben meg kell főzni.

Így készítsd elő lépésről lépésre:

  1. Hámozd meg és darabold fel a burgonyát, attól függően, hogyan szeretnéd majd felhasználni (kockára, karikára, stb.).
  2. Blansírozd: forrásban lévő vízben főzd 2-3 percig, míg kicsit megpuhul.
  3. Hűtsd le jeges vízben, hogy megállítsd a főzési folyamatot.
  4. Szárítsd meg alaposan papírtörlővel – ez segít megelőzni a fagykristályok kialakulását.
  5. Előfagyasztás (opcionális): ha szeretnéd, hogy ne ragadjanak össze, fagyaszd elő őket egy sütőpapírral bélelt tálcán.
  6. Csomagold el fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy dobozba, lehetőleg minél kevesebb levegővel.
  7. Címkézd fel dátummal, majd mehet a fagyasztóba!

Hogyan olvaszd fel?

  • Püréhez, főtt vagy sült burgonyához: olvaszd ki éjszakára a hűtőben.
  • Sült krumplihoz, hasábburgonyához: ne olvaszd fel előre, egyszerűen tedd forró sütőbe vagy serpenyőbe – így lesz igazán ropogós!

Meddig tárolható?

Megfelelő előkészítéssel a fagyasztott, blansírozott burgonya akár 10–12 hónapig is eláll, de az íze és állaga az első 3–4 hónapban a legjobb.

Tudtad?

Tükör tisztításához kiválóan alkalmas a krumpli. Amilyen furán hangzik, olyan hatásos: egy burgonyával dörzsöld át a tükröt, öblítsd le tiszta vízzel, majd újságpapírral töröld fényesre.

Forrás: kirsche
Fotó: pexels