A nyers burgonya fagyasztása nem jó ötlet
Sokan úgy gondolják, elég egyszerűen a nyers, meghámozott burgonyát a fagyasztóba tenni – de ez hiba. A krumpli sok vizet és keményítőt tartalmaz, és nyersen fagyasztva ezek az összetevők megváltoznak: az íze megédesedik, az állaga pedig morzsalékos, szemcsés lesz. Ráadásul a nyers burgonya fagyasztása után történő sütés során akrilamiddá alakulhat egyes összetevője – ez egy olyan anyag, amelyet állatkísérletekben a rák kockázatával hoztak összefüggésbe.
Ez is érdekelhet: 11 gyakori hiba burgonyafőzéskor, amit te is elkövetsz: íztelen és vizes lesz, ha így csinálod

Ezek is érdekelhetnek:
Így csinálja, hogy fürdőruhában is magabiztos Ördög Nóra: „Nekem a testem a munkaeszközöm”
Újabb karó a Megasztár szívébe? Szépréthy Roland azonnali leváltását követelik a nézők
A megoldás: főzd meg előtte!
Ahhoz, hogy a burgonyát biztonságosan fagyaszthasd, előtte legalább részben meg kell főzni.
Így készítsd elő lépésről lépésre:
- Hámozd meg és darabold fel a burgonyát, attól függően, hogyan szeretnéd majd felhasználni (kockára, karikára, stb.).
- Blansírozd: forrásban lévő vízben főzd 2-3 percig, míg kicsit megpuhul.
- Hűtsd le jeges vízben, hogy megállítsd a főzési folyamatot.
- Szárítsd meg alaposan papírtörlővel – ez segít megelőzni a fagykristályok kialakulását.
- Előfagyasztás (opcionális): ha szeretnéd, hogy ne ragadjanak össze, fagyaszd elő őket egy sütőpapírral bélelt tálcán.
- Csomagold el fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy dobozba, lehetőleg minél kevesebb levegővel.
- Címkézd fel dátummal, majd mehet a fagyasztóba!
Hogyan olvaszd fel?
- Püréhez, főtt vagy sült burgonyához: olvaszd ki éjszakára a hűtőben.
- Sült krumplihoz, hasábburgonyához: ne olvaszd fel előre, egyszerűen tedd forró sütőbe vagy serpenyőbe – így lesz igazán ropogós!
Meddig tárolható?
Megfelelő előkészítéssel a fagyasztott, blansírozott burgonya akár 10–12 hónapig is eláll, de az íze és állaga az első 3–4 hónapban a legjobb.
Tudtad?
Tükör tisztításához kiválóan alkalmas a krumpli. Amilyen furán hangzik, olyan hatásos: egy burgonyával dörzsöld át a tükröt, öblítsd le tiszta vízzel, majd újságpapírral töröld fényesre.
Forrás: kirsche
Fotó: pexels