Rakott krumplis mustáros máj
Hozzávalók:
80 dkg borjú- vagy sertésmáj
80 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 főtt tojás
4 dl tejföl
1 tojás
1 evőkanál szárított majoránna
só, bors
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zsír
- A krumplit héjastól megfőzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk és felszeleteljük. A főtt tojást is felkarikázzuk. A májat 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk, és a zsírban, a felaprított fokhagymával együtt nagy lángon oldalanként 2-3 perc alatt elősütjük.
- Egy tűzálló tál alját vékonyan kizsírozzuk, ráhelyezzük a krumpliszeleteket, a tojáskarikákat és a vékonyra csíkozott hagymát. Bőven megsózzuk, megborsozzuk. Megszórjuk majoránnával. Ráhelyezzük a mustárral megkent májszeleteket, ezt is megszórjuk majoránnával.
- A tejfölt elkeverjük a nyers tojással, megsózzuk, a májra öntjük, és 220 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Tárkonyos zúzaleves
Hozzávalók:
40 dkg csirkezúza
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
10 dkg zöldborsó
25 dkg csiperkegomba
1 szem krumpli
só, bors
2 evőkanál szárított tárkony
fél citrom leve
3 dl tejföl, olaj
- A megmosott, lecsöpögtetett zúzát feldaraboljuk. A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzát, a tárkonyt, és 5 percig pirítjuk.
- Felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Majdnem puhára főzzük a zúzát. Közben meghámozzuk, feldaraboljuk a zöldségeket, és a majdnem puha húshoz adjuk.
- A levest a zöldségek puhulásáig főzzük. A kész levesben fokozatosan elkeverjük a tejfölt, majd citrommal, sóval, borssal ízesítjük a levest.
Göngyölt dagadó sült krumplival
Hozzávalók:
1 sertésdagadó (kb. 80 dkg)
15 dkg puha kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál zsír
1 kg krumpli
- A megmosott, szárazra törölt dagadót felszúrjuk, de az egyik oldalánál szétvágjuk, és kihajtjuk, mint egy könyvet. A hús mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta az aprított kolbászt és az egészen apróra vágott hagymát. Szorosan feltekerjük a húst, és összekötözzük. Tepsibe tesszük, zsírral megkenjük.
- Alufóliával lefedve 220 fokon 1 óra 20 percig sütjük. Közben a krumplit meghámozzuk, csónak alakúra vágjuk, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
- Leszűrjük, félretesszük. A húst kivesszük a tepsiből, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átöntjük egy serpenyőbe, és pár perc alatt átsütjük benne a krumplit.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Tavaszi ludaskása
Hozzávalók:
80 dkg libaaprólék (vagy csirkeaprólék)
25 dkg rizs
5-6 szál új sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szem krumpli
1 zellergumó
35 dkg zöldborsó
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál libazsír
- Az aprólékot megtisztítjuk, hideg vízben feltesszük főzni az egészben hagyott hagymával, fokhagymagerezdekkel együtt. Lassú tűzön főzzük, ha felforrt, lehabozzuk.
- Kb. 1 óra elteltével hozzáadjuk a hámozott sárga- és fehérrépát, krumplit, a zellert. Sózzuk, borsozzuk. Az utolsó negyed órában beletesszük a zöldborsót.
- Kivesszük a kész levesből a húst és a zöldségeket, átszűrjük a levest. A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt. A zöldségeket is kockázzuk. A rizst a zsíron megdinszteljük, majd felöntjük 2,5 liter átszűrt húslevessel.
- Takarékon 10 percig főzzük, hozzáadjuk az aprólékot és a zöldségeket. Óvatosan kevergetve újabb 10 percig főzzük, amíg a rizs teljesen puha nem lesz.
Fotó: archív