Konyha

Ez a 3 legütősebb grillkajánk: ezek után minden hétvégén nálad akar sütögetni a család

Ha nyár, akkor grillszezon: jó társaságban, finom falatokkal. Érdemes azonban időről időre új receptekkel kísérletezni, hogy a vendégek mindig lenyűgözve távozzanak tőlünk.
grillen sült mázas oldalas kusz-kusszal

Mézes-mázas oldalas kuszkusszal

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 kg körüli csont nélküli oldalas
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 ek. reszelt gyömbér
  • só, frissen őrölt bors

A mázhoz:

  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál csili
  • 20 dkg kuszkusz
  1. Előző nap előkészítjük a húst: a megtisztított, egészben hagyott oldalast fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a megtisztított újhagymát, a gyömbért. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve, takaréklángon, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. A levében hagyjuk kihűlni.
  2.  Egy kis lábosban összekeverjük a mézet, a paradicsomot, az olajat, a szójaszószt és a csilit. Elkeverjük, és annyi levet adunk hozzá a hús főzővizéből, hogy ketchup állagú öntetet kapjunk. Kivesszük és lecsöpögtetjük a húst, miközben a főzővizét félretesszük. Megkenjük a mázzal, és alufólia alatt hűlni hagyjuk. Akár egy teljes éjszakára is betehetjük a hűtőszekrénybe pácolódni.
  3. A hús főzőlevét átszűrjük, felforraljuk, beleszórjuk a kuszkuszt, és 1-2 percig forralva főzzük. Lefedve hagyjuk, hogy a kuszkusz magába szívja a fűszeres húslevet.
  4. A húst először az alufóliával együtt tesszük fel a grillre, hogy átmelegedjen, de még ne piruljon meg, majd kibontjuk a fóliából, és ropogósra grillezzük.

Túrókrémmel töltött baconos paprika

túrókrémmel töltött baconbe tekert grillezett paprika

Hozzávalók 4 adag előételhez:

  • 4 db közepes méretű kápia paprika
  • 8 szelet bacon szalonna
  • 10 dkg juhtúró
  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kis csokor snidling
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  1. A túrót, a juhtúrót és a tejfölt alaposan összekeverjük egy tálban. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, valamint az apróra vágott snidlinggel fűszerezzük.
  2. A paprikákat kettévágjuk, a csumájukat kiszedjük. Megtöltjük őket a túrókrémmel, majd baconnel körbetekerjük őket.
  3. Grillrácson (esetleg grilltálcán) forgatva készre sütjük.

Ezeket is érdemes elolvasnod

  1. Szívósabb, mint egy kaktusz: ezt a lila szépséget ültesd a kertedbe, ha nem akarsz sokat locsolni
  2. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Sajttal töltött lepénykenyér

sajttal töltött lepénykenyér grillen

Hozzávalók 8 lepényhez:

  • 35 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • fél tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • fél dl olaj
  • 15 dkg félkemény sajt
  1. A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, elkeverjük, majd annyi langyos vizet teszünk hozzá, hogy kifejezetten lágy kenyértésztát kapjunk. Összedolgozzuk, ruganyosra gyúrjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
  2. 16 részre osztjuk a tésztát. Bőven lisztezett felületen egyesével egészen vékony lepényekké nyújtjuk. Reszelt sajttal megszórunk egy lepényt, ráhelyezünk egy másik kinyújtott lepényt, és sodrófával összenyújtjuk őket. Így lesz a 16 részre osztott tésztából 8 db töltött lepénykenyér.
  3.  Zsiradék nélkül, faszenes grillen vagy grillserpenyőben oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük a lapokat.

Fotó: Vrábel Kriszta