Mézes-mázas oldalas kuszkusszal
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1 kg körüli csont nélküli oldalas
- 1 csokor újhagyma
- 2 ek. reszelt gyömbér
- só, frissen őrölt bors
A mázhoz:
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál csili
- 20 dkg kuszkusz
- Előző nap előkészítjük a húst: a megtisztított, egészben hagyott oldalast fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a megtisztított újhagymát, a gyömbért. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve, takaréklángon, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. A levében hagyjuk kihűlni.
- Egy kis lábosban összekeverjük a mézet, a paradicsomot, az olajat, a szójaszószt és a csilit. Elkeverjük, és annyi levet adunk hozzá a hús főzővizéből, hogy ketchup állagú öntetet kapjunk. Kivesszük és lecsöpögtetjük a húst, miközben a főzővizét félretesszük. Megkenjük a mázzal, és alufólia alatt hűlni hagyjuk. Akár egy teljes éjszakára is betehetjük a hűtőszekrénybe pácolódni.
- A hús főzőlevét átszűrjük, felforraljuk, beleszórjuk a kuszkuszt, és 1-2 percig forralva főzzük. Lefedve hagyjuk, hogy a kuszkusz magába szívja a fűszeres húslevet.
- A húst először az alufóliával együtt tesszük fel a grillre, hogy átmelegedjen, de még ne piruljon meg, majd kibontjuk a fóliából, és ropogósra grillezzük.
Túrókrémmel töltött baconos paprika
Hozzávalók 4 adag előételhez:
- 4 db közepes méretű kápia paprika
- 8 szelet bacon szalonna
- 10 dkg juhtúró
- 20 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál tejföl
- 1 kis csokor snidling
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- A túrót, a juhtúrót és a tejfölt alaposan összekeverjük egy tálban. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, valamint az apróra vágott snidlinggel fűszerezzük.
- A paprikákat kettévágjuk, a csumájukat kiszedjük. Megtöltjük őket a túrókrémmel, majd baconnel körbetekerjük őket.
- Grillrácson (esetleg grilltálcán) forgatva készre sütjük.
Ezeket is érdemes elolvasnod
Sajttal töltött lepénykenyér
Hozzávalók 8 lepényhez:
- 35 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz
- fél tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1,5 dl natúr joghurt
- fél dl olaj
- 15 dkg félkemény sajt
- A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, elkeverjük, majd annyi langyos vizet teszünk hozzá, hogy kifejezetten lágy kenyértésztát kapjunk. Összedolgozzuk, ruganyosra gyúrjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
- 16 részre osztjuk a tésztát. Bőven lisztezett felületen egyesével egészen vékony lepényekké nyújtjuk. Reszelt sajttal megszórunk egy lepényt, ráhelyezünk egy másik kinyújtott lepényt, és sodrófával összenyújtjuk őket. Így lesz a 16 részre osztott tésztából 8 db töltött lepénykenyér.
- Zsiradék nélkül, faszenes grillen vagy grillserpenyőben oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük a lapokat.
Fotó: Vrábel Kriszta