Citromos répatortácskák
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 18 dkg barna cukor
- 1,5 dl joghurt
- 3 dl olaj
- 20 dkg reszelt répa
- 15 dkg aprított barack
- 36 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
a krémhez:
- 0,4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor, 3 dl hideg tejszín
- 1 evőkanál zselatin + 1 dl víz
- 1-2 citrom leve és reszelt héja
A tojásfehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével habosítjuk. Az olajjal, joghurttal, répával és a barackkal elkeverjük. A fehérjehabot beleforgatjuk. A száraz-anyagokat összedolgozzuk a masszával.
A tepsit papírral kibéleljük, a masszából 1,4 cm vastag lapot kenünk, és 170 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a papírt. 24 korongot vágunk a tésztából. 12 kis formát kibélelünk sütőpapírral, az aljukra 1-1 korongot teszünk, erre jön a krém. A pudingport a tejjel és a cukorral sűrű krémmé főzzük, belekeverjük a citromok levét és héját. A hideg tejszínt jól felverjük, a kihűlt pudinggal elkeverjük.
A zselatint a hideg vízben megáztatjuk, olvadásig melegítjük, a krémből egy kanálnyival lehűtjük, és visszakeverjük a krémbe, majd a formákba öntögetjük. Ráhelyezzük a másik korongot. Hűtőbe tesszük dermedni, majd kiborítjuk a formából, és mini marcipánrépákkal, tejszínhabbal díszítjük.
Répás-málnás alagút
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 3 dl olaj
- 1,5 dl tejföl
- 24 dkg reszelt répa
- 32 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg darált mogyoró
- 1 csipetnyi só
- 15-20 dkg málnalekvár
a mázhoz és a díszítéshez:
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál forró víz
- 1 kiskanál citromlé
- pisztácia
A tojásokat a cukorral laza habbá verjük, majd a sárgáját az olajjal, a tejföllel és a reszelt répával elkeverjük, végül a habot óvatosan beleforgatjuk. A szárazanyagokat összevegyítjük, majd beleforgatjuk a masszába. Két őzgerincformát kikenünk, kilisztezünk, háromnegyedéig megtöltjük a masszával.
180 fokra előmelegített sütőben először 20-25 percig, majd 165 fokon készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, a formából kiborítva vízszintesen félbevágjuk, és a málnalekvárral megtöltjük. Cukormázzal bevonjuk, és apróra vágott natúr pisztáciával díszítjük.
Marcipános répa
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg reszelt répa
- 18 dkg cukor
- 2 tojás
- 1,2 dl olaj
- 1 reszelt alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1-1 csipet só és fahéj
- 6 dkg darált dió
- 18 dkg liszt
a krémhez:
- 0,4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 30 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
a díszítéshez:
- 60 dkg marcipán
- narancssárga és zöld ételszínezék
- porcukor a nyújtáshoz
A tészta hozzávalóit elkeverjük, egy 25×20 cm-es téglalapformát kikenünk, kilisztezünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük. Ha langyosra hűlt, átlósan 2 háromszögre vágjuk, répaformát faragunk belőle.
A krémhez a pudingport a tejjel sűrű kémmé főzzük, lehűtjük. A porcukrot a puha margarinnal és a citrom levével és héjával kihabosítjuk, a pudinggal jól kikeverjük. A két tortaformát félbevágjuk, megtöltjük és körbekenjük. Hűtőbe tesszük.
A marcipánt beszínezzük, porcukorral hintett asztalon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és a tortákat beburkoljuk vele. A felesleges részeket levágjuk, a zöld leveleket egy kevés vízzel ráragasztjuk. A répa és a levél erezetét kés fokával nyomhatjuk a tortába.
Ez is érdekelhet:
Fotó: archív