Konyha

Unokák kedvence: 3 répatorta recept, amit újra és újra kérni fognak a kedvenc nagyijuktól

Nálunk az elmúlt tíz évben vált ismertté, de az angolszász világban régóta népszerű. Aki megkóstolja, nem fogja kitalálni, hogy répából készült.

Citromos répatortácskák

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 18 dkg barna cukor
  • 1,5 dl joghurt
  • 3 dl olaj
  • 20 dkg reszelt répa
  • 15 dkg aprított barack
  • 36 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

a krémhez:

  • 0,4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor, 3 dl hideg tejszín
  • 1 evőkanál zselatin + 1 dl víz
  • 1-2 citrom leve és reszelt héja

A tojásfehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével habosítjuk. Az olajjal, joghurttal, répával és a barackkal elkeverjük. A fehérjehabot beleforgatjuk. A száraz-anyagokat összedolgozzuk a masszával.

A tepsit papírral kibéleljük, a masszából 1,4 cm vastag lapot kenünk, és 170 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a papírt. 24 korongot vágunk a tésztából. 12 kis formát kibélelünk sütőpapírral, az aljukra 1-1 korongot teszünk, erre jön a krém. A pudingport a tejjel és a cukorral sűrű krémmé főzzük, belekeverjük a citromok levét és héját. A hideg tejszínt jól felverjük, a kihűlt pudinggal elkeverjük.

A zselatint a hideg vízben megáztatjuk, olvadásig melegítjük, a krémből egy kanálnyival lehűtjük, és visszakeverjük a krémbe, majd a formákba öntögetjük. Ráhelyezzük a másik korongot. Hűtőbe tesszük dermedni, majd kiborítjuk a formából, és mini marcipánrépákkal, tejszínhabbal díszítjük.

Répás-málnás alagút

répatorta receptek

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl olaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 24 dkg reszelt répa
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 1 csipetnyi só
  • 15-20 dkg málnalekvár

a mázhoz és a díszítéshez:

  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 1 kiskanál citromlé
  • pisztácia

A tojásokat a cukorral laza habbá verjük, majd a sárgáját az olajjal, a tejföllel és a reszelt répával elkeverjük, végül a habot óvatosan beleforgatjuk. A szárazanyagokat összevegyítjük, majd beleforgatjuk a masszába. Két őzgerincformát kikenünk, kilisztezünk, háromnegyedéig megtöltjük a masszával.

180 fokra előmelegített sütőben először 20-25 percig, majd 165 fokon készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, a formából kiborítva vízszintesen félbevágjuk, és a málnalekvárral megtöltjük. Cukormázzal bevonjuk, és apróra vágott natúr pisztáciával díszítjük.

Marcipános répa

répatorta receptek

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg reszelt répa
  • 18 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1,2 dl olaj
  • 1 reszelt alma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1-1 csipet só és fahéj
  • 6 dkg darált dió
  • 18 dkg liszt

a krémhez:

  • 0,4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 30 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor

a díszítéshez:

  • 60 dkg marcipán
  • narancssárga és zöld ételszínezék
  • porcukor a nyújtáshoz

A tészta hozzávalóit elkeverjük, egy 25×20 cm-es téglalapformát kikenünk, kilisztezünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük. Ha langyosra hűlt, átlósan 2 háromszögre vágjuk, répaformát faragunk belőle.

A krémhez a pudingport a tejjel sűrű kémmé főzzük, lehűtjük. A porcukrot a puha margarinnal és a citrom levével és héjával kihabosítjuk, a pudinggal jól kikeverjük. A két tortaformát félbevágjuk, megtöltjük és körbekenjük. Hűtőbe tesszük.

A marcipánt beszínezzük, porcukorral hintett asztalon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és a tortákat beburkoljuk vele. A felesleges részeket levágjuk, a zöld leveleket egy kevés vízzel ráragasztjuk. A répa és a levél erezetét kés fokával nyomhatjuk a tortába.

Ez is érdekelhet:

Fotó: archív