Konyha

Őrizzük meg a nyár zamatát! Ezekkel a trükkökkel marad tovább friss a cseresznye, dinnye, bogyós gyümölcsök

Ilyentájt hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat friss terményekből, és a kert is bőséggel ontja a finomságokat. Egy-két trükk segíthet, hogy a lehető legtovább élvezhessük a zöldségek, gyümölcsök ízeit.

Akinek van egy hűvös kamrája vagy pincéje, az nyáron is jól jár, hiszen a friss termények többsége fénytől védett, nagyjából 15 Celsius-fokos, szellős környezetben érzi jól magát. Ha azonban nincs külön helyiségünk a tárolásra, a kevésbé igényes gyümölcsök, például az alma, a citrusfélék vagy a banán a konyhapulton is elállnak. Az érzékenyebb fajták tárolását viszont át kell gondolni.

Ne kerüljön a hűtőbe!

Nem mindegyik zöldségnek és gyümölcsnek való a hűtőszekrény. A paradicsom például hamar elveszti a színét, ízét, vitamintartalmát. Levegőn viszont akár egy hétig is bírja, és tésztaszósz vagy paradicsomleves még akkor is készülhet belőle, ha már kissé puha. A közhiedelemmel ellentétben a dinnye sem hidegtűrő, a hűtőben tárolva károsodik az íze. A bontatlan gyümölcsöt inkább szobahőmérsékleten tároljuk, és mihamarabb kerüljön az asztalra – tálalás előtt viszont lehűthetjük kissé a hűtőszekrényben, hiszen mégiscsak úgy a legfinomabb. A sárgadinnyét ezzel szemben a hűtőben érdemes tárolni, ha megszegtük, akkor a vágási felületre kerüljön fólia. A padlizsán is a szobahőmérsékleten áll el, és az uborkát is jobb csak akkor a hűtőbe tenni, amikor már megkezdtük. A vágási felületet mindig fedjük le fóliával. A sárgabarack és az őszibarack csakis teljesen éretten kerüljön a hűtőbe, amíg éretlen, jobbat tesz neki a szobahőmérséklet. A hagyma és a fokhagyma is a szellős pincét vagy a konyhaasztalt kedveli.

Hidegtűrő finomságok

A zöldségek közül a hűtőben marad a legtovább friss a saláta, a káposztafélék, a brokkoli, a karfiol, a cékla és a retek. A répát, ha nem a pincében tároljuk, szintén a hűtőbe tegyük. Ha már megtisztítottuk és felszeleteltük, vízbe téve áll el a legtovább. Minél hidegebb a hűtő, annál hamarabb veszítenek a termények a zamatukból. Így a legjobb abban a részben tárolni őket, ahol kissé magasabb a hőmérséklet. A zöldségtartó rekesz az esetek többségében megfelel ennek a célnak.

Mossuk vagy ne?

A legtöbb gyümölcsre és zöldségre érvényes, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt ajánlatos megmosni, ellenkező esetben hamar romlik. A cseresznyére különösen igaz ez: mosás nélkül tegyük zárható műanyag dobozba, és így kerüljön a hidegre.
A bogyós gyümölcsök esetében viszont két iskola létezik:

  1. Ne mossuk meg, hanem az eredeti csomagolásban, vagy papírtörlővel letakart tálcán tegyük a hűtőszekrénybe, és
    minél hamarabb, legfeljebb két napon belül fogyasszuk el.
  2. A másik irányzat viszont ennek ellentmondva azt javasolja, hogy a bogyós gyümölcsöket tárolás előtt fürdessük meg néhány evőkanál ecet és annyi víz keverékében, amennyi ellepi őket. Ezután tegyük a szemeket papírtörlővel borított tálcára, és száradás után kerüljenek a hűtőbe. Az ecetes-vizes fürdetés hívei szerint ezzel elejét vehetjük a penészedésnek. Két-három napon belül azonban mindkét módszer esetében jobb megenni a gyümölcsöt. Ha már puhul, a mélyhűtőben lefagyasztva turmix alapanyaga lehet belőle.

A hónapos retek viszont kifejezetten igényli a vizet: akkor marad ropogós, ha egy tálka vízben tesszük a hűtőbe.

Mentsük meg, ami túlérett!

Vásárlás, vagy a zöldség leszedése után válogassuk át a terményt, szedjük külön a kissé már túlérett darabokat. Ezeket használjuk fel legelőször, vagy tegyük őket azonnal, darabolva a mélyhűtőbe, hogy később turmix vagy mártás alapanyagaként keljenek új életre. A gyökérzöldségekről és a retekről szedjük le a zöldjüket, és kezeljük zöldfűszerekként őket. Ha ugyanis a helyükön hagyjuk őket, elszívhatják a gyökértől a nedvességet, így az hamarabb megfonnyad.

Csomagoljunk!

A salátát csavarjuk nedves konyharuhába, és így kerüljön a hűtőszekrénybe, ahol ezzel a módszerrel akár egy hétig is friss marad. A zöldfűszerek száraz papírtörlőbe tekerve, nejlonzacskóban maradnak üdék a hűvösön. A csöves kukorica, a brokkoli, a cékla és a zöldbab is jobban megőrzi a zamatát, ha nejlonzacskóban, hűtőben tároljuk. A banánnak csak a szárát csomagoljuk műanyag fóliá­ba, így tovább marad friss a konyhapulton.

Rossz társaságban

Sok gyümölcs érés közben etiléngázt bocsát ki magából. Ezzel a mellette tárolt termények érését is gyorsítja, így hamarabb romlanak. Az etiléntermelő gyümölcsök, amilyen az alma, az avokádó, a körte vagy az őszibarack, különösen a vékony héjú társaikra veszélyesek. Ne tároljuk őket az uborka, a saláta, a bogyós gyümölcsök, a padlizsán közelében. A burgonya viszont elviseli őket, sőt a csírázása is lelassul a hatásukra. A fejes saláta és a zeller is ellenségek: utóbbi könnyebben megromlik a saláta közelében. A paradicsom az uborka közvetlen szomszédságát nem kedveli.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete