Konyha

Ági jelenti a piacról: Már csökkennek az árak, türelem!

Nincs több kétség: itt a nyár! A piacok kezdik legjobb formájukat mutatni. Tele vannak szép és változatos áruval, amelyek között egyre több a magyar termés – ezt látta kolléganőnk, Erdélyi Z. Ágnes.

A kibontakozó bőség sok mindenben tetten érhető. Abban is, hogy sok az áru, abban is, hogy bővült a választék, végül pedig leginkább abban, hogy szépek, egészségesek a pultokon sorakozó zöldségek, gyümölcsök. A két héttel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor már voltak piros gyümölcsök az epren kívül is, de még eléggé „soványkán”, most már gyönyörű, harsogó a cseresznye, és nagy szemekben pompázik a meggy, mindenhol nagyjából 1200-1900 forint körüli áron kapható. Van még eper is, de már kevesebb helyen. Az ára nem nagyon ment lejjebb a két héttel ezelőttihez képest (1500-2000 Ft), de az ügyesebb kereskedőknél akciósan jól bevásárolhatunk belőle.

Itt a ribizli!

Sokan nem rajonganak érte, mert igencsak savanyú, de süteményekben, fagyikban remekül használható. A múltkor hiányoltam, most azonban már láttam egy-két árusnál kis tégelyekben 6-800 Ft-ért. Ha a ribizli kevés is, annál több a görögdinnye. Cikkekre vágva, lefóliázva szinte minden árusnál vehetünk belőle. Néhány hete Görögországból importáltuk, a mostaniak viszont Marokkóból jöttek, és nyilván mézédesek, mert sok napfény érhette őket.

Sárgálló drágaságok

Ami talán a leglátványosabb a heti piacon, az a kajszibarack megjelenése. Nem olcsó, 1500–3000 Ft körüli az ára, de a mérete már az igazi, és kellően puha is, bár egyetlen árus sem nézi jó szemmel, ha nyomogatják a portékáját. Meglepően olcsó viszont az ugyancsak nagyon szép sárgadinnye, ami ráadásul magyar földön termett: 800–1500 forint között kérnek érte. Ritkaságként feltűnik az őszibarack is egy-két helyen, 1000–3000 Ft között kilónként. Vásárlásával érdemes még várni, remélhetőleg néhány hét múlva már elárasztja majd az összes standot, ahogy a korábbi években is tette. A „drága sárgák” közé sorolom a kukoricát is, amelyből egyetlen cső 400–700 forintba kerül. Néhány éve még 100 forint alatt volt! Remélhetőleg idővel menni fog még lefelé az ára, hiszen az igazi szezonja általában július tájékán indul.

Patisszon is van már

Lassanként elérkezik a lecsórajongók legjobb időszaka. Van már lecsópaprika és lecsóparadicsom is a piacon. Talán még egy hét, és megfőzhetjük az év első lecsóját, egyelőre még kisebb mennyiségben. A paradicsomok elitje, az édeskés Lucullus változatlanul elég drága, a grillezhető változat most szinte megfizethetetlen. Helyettük válasszuk a friss kelkáposztát egy remek főzelékhez vagy rakott kelhez, és a tökfőzelék is elérhető már mindazoknak, akik szeretik. A kedvencem pedig a patisszon (csillagtök), ami még ritka, de már megjelent a standokon. Rengeteg mindent készíthetünk belőle: salátát, főzeléket, zöldségragut virslivel, tojással, sajttal, tölthetjük darált hússal, vagy ki is ránthatjuk, de rakott ételként is remek. Én felszeletelve, palacsintatésztába mártva szoktam kisütni, és rizzsel, majonézzel tálalom.

Fotó: Adobestock

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete