Konyha

Nyári ebéd sok zöldséggel: 3 spórolós vacsora 600 forint alatt – fél óra alatt kész vannak

A melegben nem igazán kívánjuk a kalóriadús, nehéz ételeket. Szerencsére az évszak szinte tálcán nyújtja a tápanyagban gazdag, mégis alakbarát fogások változatos hozzávalóit.
Cukkinis serpenyős csirke (500 Ft egy adag)

Cukkinis serpenyős csirke (500 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg cukkini
  • 25 dkg főtt kukorica
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 fej lila hagyma
  • 1,5 dl 10%-os főzőtejszín
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • egy csokor bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lila hagymát és a cukkinit kis kockákra vágjuk, a kukoricát lecsöpögtetjük. A mustárt simára keverjük a főzőtejszínnel. Félretesszük őket.
  2. A csíkokra vágott csirkét egy nagy, felforrósított serpenyőben, forró olívaolajon, rázogatva 5-7 percig pirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a félretett zöldségeket, és nagy lángon, kb. 5 perc alatt összesütjük.
  3. Ráöntjük a 1,5 dl tejszínt, és összeforraljuk. Nem kell tocsognia a tejszínes szaftban, épp csak egy kicsit legyen szaftosabb. Megszórjuk finomra vágott bazsalikommal, és párolt rizzsel kínáljuk.

Kapros-fetás fejtett bab (580 Ft egy adag)

Kapros-fetás fejtett bab (580 Ft egy adag)
Kapros-fetás fejtett bab (580 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg fejtett bab (tisztított mennyiség)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg kígyóuborka
  • 25 dkg paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db citrom
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 csokor friss kapor
  • só, frissen őrölt bors
  1. A babot bő sós, vízben puhára főzzük, de nem főzzük szét. Leszűrjük, összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és a citrom kifacsart levével. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Közben apró kockákra vágjuk az uborkát és a paradicsomot. A hagymát csíkokra szeljük, és összekeverjük a kihűlt babbal. A kaprot felaprítjuk, és ezt is a salátához forgatjuk.
  3. A salátát tálalásáig hűtőszekrényben tartjuk. Mielőtt az asztalra tennénk, rámorzsoljuk a feta sajtot, és összeforgatjuk vele. Pitával vagy pirítóssal kínáljuk.

Rakott cukkini fűszeres morzsával (300 Ft egy adag)

Rakott cukkini fűszeres morzsával (300 Ft egy adag)
Rakott cukkini fűszeres morzsával (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg cukkini
  • 50 dkg kerek paradicsom
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  1. Egy nagy serpenyőben olívaolajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát a zúzott fokhagymagerezdekkel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk.
  2. A paradicsomokat és a cukkinit kb. 2-3 mm vékony karikákra vágjuk. Olívaolajjal megkenünk egy tűzálló tálat, a zsemlemorzsa felét egyenletesen rászedjük. Felváltva a tálba helyezzük a paradicsom- és cukkiniszeleteket, rétegezés közben enyhén sózzuk őket. Olajjal finoman meglocsoljuk, és 200 Celsius-fokos sütőben, alufó-liával lefedve 30 percig sütjük.
  3. Levesszük a fóliát, megszórjuk a rakottas tetejét a maradék zsemlemorzsával, és további 5 percig sütjük a forró sütőben. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Melegen, langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk.

Ezt olvastad már?

Fotók: Vrábel Kriszta