Cukkinis serpenyős csirke (500 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg cukkini
- 25 dkg főtt kukorica
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 fej lila hagyma
- 1,5 dl 10%-os főzőtejszín
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál olívaolaj
- egy csokor bazsalikom
- só, frissen őrölt bors
- A lila hagymát és a cukkinit kis kockákra vágjuk, a kukoricát lecsöpögtetjük. A mustárt simára keverjük a főzőtejszínnel. Félretesszük őket.
- A csíkokra vágott csirkét egy nagy, felforrósított serpenyőben, forró olívaolajon, rázogatva 5-7 percig pirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a félretett zöldségeket, és nagy lángon, kb. 5 perc alatt összesütjük.
- Ráöntjük a 1,5 dl tejszínt, és összeforraljuk. Nem kell tocsognia a tejszínes szaftban, épp csak egy kicsit legyen szaftosabb. Megszórjuk finomra vágott bazsalikommal, és párolt rizzsel kínáljuk.
Kapros-fetás fejtett bab (580 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg fejtett bab (tisztított mennyiség)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg kígyóuborka
- 25 dkg paradicsom
- 1 fej lila hagyma
- 1 db citrom
- 20 dkg feta sajt
- 1 csokor friss kapor
- só, frissen őrölt bors
- A babot bő sós, vízben puhára főzzük, de nem főzzük szét. Leszűrjük, összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és a citrom kifacsart levével. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben apró kockákra vágjuk az uborkát és a paradicsomot. A hagymát csíkokra szeljük, és összekeverjük a kihűlt babbal. A kaprot felaprítjuk, és ezt is a salátához forgatjuk.
- A salátát tálalásáig hűtőszekrényben tartjuk. Mielőtt az asztalra tennénk, rámorzsoljuk a feta sajtot, és összeforgatjuk vele. Pitával vagy pirítóssal kínáljuk.
Rakott cukkini fűszeres morzsával (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg cukkini
- 50 dkg kerek paradicsom
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- Egy nagy serpenyőben olívaolajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát a zúzott fokhagymagerezdekkel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk.
- A paradicsomokat és a cukkinit kb. 2-3 mm vékony karikákra vágjuk. Olívaolajjal megkenünk egy tűzálló tálat, a zsemlemorzsa felét egyenletesen rászedjük. Felváltva a tálba helyezzük a paradicsom- és cukkiniszeleteket, rétegezés közben enyhén sózzuk őket. Olajjal finoman meglocsoljuk, és 200 Celsius-fokos sütőben, alufó-liával lefedve 30 percig sütjük.
- Levesszük a fóliát, megszórjuk a rakottas tetejét a maradék zsemlemorzsával, és további 5 percig sütjük a forró sütőben. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Melegen, langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk.
Ezt olvastad már?
Fotók: Vrábel Kriszta