Konyha

Szószos húsgombócok: 7 recept a hét minden napjára igazi fanatikusoknak

Ha unja a sima, magyaros fasírtot, de a húsgombócoknak amúgy nagy rajongója, akkor hét receptet is mutatunk, amivel biztosan nem lesz unalmas egyetlen vacsora sem.

Köményes gombóc padlizsáncurryvel

Hozzávalók:

1 fej vöröshagymát lereszelünk. A húst elkeverjük a lereszelt hagymával, aprított fokhagymával, sóval, borssal, 1 evőkanál őrölt római köménnyel. Gombócokat formázunk a húsból, bő olajban készre sütjük, félretesszük. A másik hagymát felkockázzuk, a curry fűszerkeverékkel és 1 evőkanál római köménnyel együtt olajon megfonnyasztjuk. A felkockázott padlizsánt a hagymán megpirítjuk, amikor kész, felöntjük a húslével. 15 percig főzzük, hozzáadjuk a tejszínt, és besűrítjük a mártást. Hozzáadjuk a húsgombócokat, és további 5 percig főzzük.

Citromos-mentás húsnyárs

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált borjúhús
  • 1 kis fej hagyma
  • 15 db friss mentalevél
  • 1 citrom
  • só, bors

A hagymát lereszeljük, a mentát felaprítjuk, a citrom héját is lereszeljük. Összekeverjük a hússal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hengereket formázunk a bambusznyársra, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Felforrósítunk egy teflonserpenyőt, ráöntünk kevés olajat, és a nyársra húzott húshengereket kb. 6-8 perc alatt körbesütjük.

Csípős húsgombóc paprikás tésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet száraz kenyér
  • 1 csapott evőkanál szárított csilipehely
  • zsemlemorzsa, só, bors
  • 2 kápiapaprika
  • 3 nagy szem paradicsom
  • 40 dkg rizsszemtészta

A darált húst elkeverjük a beáztatott, kifacsart kenyérrel, a lekapart fokhagymával, 1 fej lereszelt hagymával, csilipehellyel, és sózzuk, borsozzuk. Apró húsgombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Az egészben hagyott paprikákat 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, kihűtjük, és meghámozzuk. Olívaolajon megfonnyasztjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, 5 percig pároljuk, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot. 25 percig főzzük, és összeturmixoljuk. A tésztát kifőzzük, elkeverjük a szósszal és a gombócokkal.

Zöldséges húsgombóc tésztával

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 15 dkg cukkini
  • 2-3 szál szárzeller
  • 40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
  •  30 dkg durum- vagy teljes kiőrlésű spagetti
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • napraforgóolaj a hús sütéséhez

Elkészítés

A húst összekeverjük a tojással, 1 lereszelt vöröshagymával, az aprított petrezselyem felével, 1 gerezd aprított fokhagymával, és sózzuk, borsozzuk. A masszát 30 percre hűtőbe tesszük.

A másik fej apróra vágott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit és szárzellert. A zöldségeket 10 percig pároljuk, majd ráöntjük a hámozott , feldarabolt paradicsomot, és beleszórjuk a másik gerezd felaprított fokhagymát. Takaréklángon 30 percig főzzük a szószt, megsózzuk, megborsozzuk, és elkeverjük benne a maradék petrezselymet.

Apró gömböket formázunk a húsból, forró olajban készre sütjük, papírtörlőre szedjük. A tésztát lobogó, sós vízben készre főzzük, és leszűrjük. Elkeverjük a zöldségraguval, és rárakjuk a húsgombócokat. Azonnal tálaljuk.

Húsgombócos gyuvecs bulgurral

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertés és marhahús vegyesen
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 kg lecsópaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 25 dkg cukkini
  • 25 dkg padlizsán
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 20 dkg bulgur

A darált húst tálba tesszük, összedolgozzuk a sóval, a borssal, egy kis fej reszelt hagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával és 2-3 evőkanál olajjal. A masszát pihenni hagyjuk, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.

A zöldségeket előkészítjük: a paprikát felkarikázzuk, a többi zöldséget felkockázzuk. Egy nagyobb lábosban a másik fej apróra kockázott hagymát olajon dinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a megformázott húsgombócokat. 4. Együtt átpirítjuk őket, hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymagerezdeket. Beletesszük a bulgurt. Ráöntünk 2 dl vizet, lefedve főzzük kb. 20 percig, amíg zöldségek megpuhulnak, és a bulgur is megfő.

Ez is érdekelhet:

Tárkonyos gombaleves húsgombóccal

gombaleves húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 40 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg gomba (vegyes erdei)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 liter marhahúslé
  • 1 dl Worcestershire-mártás
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál szárított tárkony

A húsgombóchoz:

  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál szárított tárkony
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

A húsgombóchoz a darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vízbe áztatott, kifacsart zsemlét, a zúzott fokhagymát és a tárkonyt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Botmixerrel pépesíthetjük. Félretesszük a hűtőszekrénybe. A hagymákat vékonyan felszeleteljük, fazékban, vajon, 2 evőkanál tárkonnyal takaréklángon fonnyasztani kezdjük.

Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a Worcestershire-mártást. Folyamatosan kevergetve, kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Hozzáadjuk a darabolt gombát, és 5 percig együtt dinszteljük. Felöntjük a borral, kevergetve elfőzzük a bort, majd felöntjük a húslével is.

A húsmasszából kis gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, majd 15-20 perc alatt készre főzzük a levest. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. A tejszínt a leveshez öntjük, elkeverjük benne a maradék 1 evőkanál tárkonyt, és összeforraljuk.

Fotó: pexels, Vrábel Kriszta