Konyha

A szerbek kedvenc eledele: Húsgombócos gyuvecs bulgurral – Recept

A szerb konyha kihagyhatatlan étele a gyuvecs, ami könnyen elkészíthető.

Húsgombócos gyuvecs bulgurral

Hozzávalók:
• 50 dkg darált sertés és marhahús vegyesen
• só, frissen őrölt bors
• 2 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• késhegynyi szódabikarbóna
• 6 evőkanál olaj
• 1 kg lecsópaprika
• 1 kg paradicsom
• 25 dkg cukkini
• 25 dkg padlizsán
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 20 dkg bulgur

1. A darált húst tálba tesszük, összedolgozzuk a sóval, a borssal, egy kis fej reszelt hagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával és 2-3 evőkanál olajjal. A masszát pihenni hagyjuk, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
2. A zöldségeket előkészítjük: a paprikát felkarikázzuk, a többi zöldséget felkockázzuk.
3. Egy nagyobb lábosban a másik fej apróra kockázott hagymát olajon dinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a megformázott húsgombócokat. 4. Együtt átpirítjuk őket, hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymagerezdeket. Beletesszük a bulgurt. Ráöntünk 2 dl vizet, lefedve főzzük kb. 20 percig, amíg zöldségek megpuhulnak, és a bulgur is megfő.

Fotó: Vrábel Kriszta