Konyha

Hamisítatlan erdélyi szuperétel: Csirkemell grillezett puliszkával – Recept

Kalandozzunk egy kicsit a határon túlra, és próbáljuk ki a környező országok jellegzetes, ízgazdag receptjeit!

Csirkemell grillezett puliszkával

Hozzávalók:
• 40 dkg kukoricadara
• 80 dkg csirkemell
• 50 dkg apró szemű, fürtös paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• tengeri só, bors
• olívaolaj
• 1 nagy csokor friss bazsalikom

1. Fél liter vizet felmelegítünk és megsózzuk. Fokozatosan beleszórjuk a kukoricadarát, és állandóan keverjük, hogy ne álljon össze. Takaréklángon sűrűre főzzük, megsózzuk, ha szükséges, majd 2 cm vastag rétegben, egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen szétterítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, szilárdulni.
2. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, tepsibe helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd alufóliával lefedve 230 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
3. A felnegyedelt paradicsomokat lábosba tesszük, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tengeri sót, és nagy lángon összefonnyasztjuk a mártást. Ne kevergessük, ne legyen szaftos, maradjon darabos. A mártásban elkeverjük az apróra vágott bazsalikomot.
4. A csirkéről levesszük a fó­liát, és pirosra sütjük. A kihűlt puliszkát szabályos darabokra vágjuk, felforrósított, rácsos aljú serpenyőben vagy kontaktgrillben kevés olajjal átsütjük, a csirkével együtt tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta