Konyha

Ételmérgezést kapsz, ha ezt teszed a bolti csirkével: minden második ember csinálja

Ha ezt a gyakori hibát követed el a csirkével, akkor bizony te keresed a bajt. Tanuld meg, hogyan kell megfelelően elkészíteni a húst, hogy finom és ami a legfontosabb, biztonságos legyen.
szegecsekkel kirakott nyers csirke

Az ételmérgezés nem kellemes, de gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. Csupán arról van szó, hogy olyasmit eszünk, ami baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy akár penészgombával szennyezett. A leggyakoribbak a Salmonella, az E. coli vagy a Listeria.

Ezek a mikroorganizmusok bejuthatnak az élelmiszerbe, mert azt rosszul tárolták, nem kellően sütötték át, vagy egyszerűen azért, mert valaki nem mosott kezet főzés előtt. Az ételmérgezés tünetei általában nagyon gyorsan jelentkeznek. Néhány órán belül hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és láz jelentkezik.

A szervezet legtöbbször képes önállóan megbirkózni a fertőzéssel. Csupán annyit kell tenned, hogy sok vizet iszol, keveset vagy egyáltalán nem eszel, és ami a legfontosabb, pihensz. A magas kockázati csoportokba tartoznak a gyermekek, a terhes nők, az idősek és a legyengült immunrendszerűek.

De hogyan lehet elkerülni? Az alapok egyszerűek: moss kezet, süsd meg megfelelően a húst, figyelj a lejárati dátumra, és hagyd a dolgokat a hűtőben a megfelelő helyen, amíg el nem kezded a főzést. Semmi különösebben bonyolult, de ezek az apróságok jelentik a különbséget. És ha nem tartjuk be ezt a néhány alapvető szabályt, az kellemetlen órákba kerülhet a mosdóban.

A legrosszabb csirkefalatok

Furcsán hangozhat, de a nyers csirkét tényleg nem szabad megmosni, miközben sós oldatba áztatni nagyon is praktikus. Sem főzéshez való előkészítéskor, sem a fagyasztóba helyezés előtt tilos vízben leöblíteni. A legtöbben ezt azért teszik, mert azt hiszik, hogy ezzel tisztítják meg a húst. De valójában több kárt okoznak, mint hasznot.

Baktériumok fröcskölsz szét mindenhol

Amikor folyó víz alatt mosunk nyers csirkét, tulajdonképpen olyasmivel próbáljuk megtisztítani, ami amúgy is lehet fertőző. A víz baktériumokat, például Salmonellát és Campylobactert hordoz magával. Ezek a baktériumok nemcsak a mosogatóban, hanem a konyhapulton, a konyhai eszközökön vagy akár a ruhán is kiköthetnek, ahol más élelmiszereket is szennyezhetnek. Az úgynevezett veszélyes zóna 5 °C és 60 °C között van, és ez az a hőmérsékleti tartomány, amelyben a baktériumok a leggyorsabban szaporodnak. Számuk húsz percenként megduplázódik.

A víz nem pusztítja el a baktériumokat?

szegecsekkel kirakott nyers csirke
Tényleg ez volna a lerosszabb, ami a bolti csirkével történhet?

Még langyos vagy forró vízzel sem ölheted meg a baktériumokat. Az egyetlen dolog, ami megbízhatóan elpusztítja őket, a megfelelő hőkezelés. És nem akármilyen hőkezelés: a csirkének legalább 75°C belső hőmérsékletet kell elérnie, hogy minden elpusztuljon a húsban, ami káros lehet. Tehát nem kell mosni, csak jól meg kell sütni, főzni vagy kirántani.

Ez is érdekelhet

  1. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele
  2. Egyszer ültesd el, és 50 évig virágzik: ez a világ egyik legszebb növénye, a kerted ékszere lesz
  3. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Egy másik ok, amiért a hús leöblítése értelmetlen, az az, hogy csak feleslegesen nedvesíti. Amikor aztán betesszük a fagyasztóba, a felszínén lévő víz természetesen elég gyorsan megfagy, jégkristályok képződnek, és a hús felengedés után elveszíti a szerkezetét. Olyan puha, pépes lesz, és egyszerűen nem lesz ugyanaz.

Teljesen elbizonytalanodtál, hogy akkor eztán mit csinálj a csirkehússal? Nem csodáljuk, ezért összeszedtünk néhány alapelvet, amivel biztonságosan kezelheted a csirkehúst.

Hogyan kell kezelni a csirkét?

  • A nyers húst mindig a hűtőszekrény alsó polcán kell tárolni, hogy az esetleg kicsepegő vér ne szennyezzen be más élelmiszereket. Vásárláskor is legyünk óvatosak, és ugyanezen okból tegyük a húst műanyag zacskóba. Nyáron pedig hűtőtáskával induljunk húsért a boltba, piacra.
  • Ne hagyd sokáig kint a húst a konyhapulton, mielőtt nekiállsz elkészíteni. Ne feledd, hogy a mikroorganizmusok száma 20 percenként megduplázódik.
  • Konyhai munkák előtt alaposan moss kezet szappannal és vízzel. Ételkészítés közben próbáld meg elkerülni az arcod és a hajad érintését. Röviden, ügyelj a kézhigiéniára. Mosd meg rendszeresen a kezeidet, beleértve a WC-használat után is, az ételkészítés előtt és után. Főzés közben ne érj magadhoz feleslegesen, hogy például az orrodból származó baktériumok ne kerüljenek az ételbe. Ideális esetben használj otthon speciális vágódeszkát, amit csak a nyers húshoz használsz.
  • A húst legalább 75°C-ra süsd.
  • A maradék csirkét tartsd a hűtőszekrényben, és fogyasztás előtt óvatosan melegítsd fel újra.
  • Tartsd tisztán a hűtőszekrényt és a munkafelületeket, és rendszeresen mosd le őket.
  • Viselj kötényt, és rendszeresen mosd is ki.
  • Ügyelj arra, hogy a nyers hús ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert beszennyezheti azokat.
  • Gondosan ellenőrizd a minőségmegőrzési időt, ne hagyj lejárt vagy penészes élelmiszereket a hűtőszekrényben, és tartsd távol a vegyszereket az élelmiszerektől, például egy zárt szekrényben a mosogató alatt.

Fotó: archív

Forrás