Konyha

Hogyan főztek nagyanyáink olcsón és gyorsan? Íme 5 zseniális trükk a legprofibbaktól

A régiek még bizony tudtak valamit. Olyankor is jól tudták lakatni a családot, amikor szinte semmi sem volt a kamrában. Hogyan csinálták? Ezzel az 5 zseniális trükkel.
nagymama tésztát készít az unokájával

A régiek még tudtak valamit. Lehet, hogy ma már mindenki TikTok videókból tanul főzni, de a nagyszüleink korában ezek a trükkök alapnak számítottak. Volt benne spórolás, furfang és sokszor olyan egyszerű megoldások, amik ma is aranyat érnek. Az RTL.hu összeszedett 5 zseniális konyhai tippet!

  1. A száraz kenyér nem szemét, hanem alapanyag

A nagyi sose dobott ki kenyeret. A kicsit szikkadt darabokat ledarálta prézlinek (zsemlemorzsa), ami később panírhoz vagy rakott ételek tetejére került. De készülhetett belőle bundás kenyér vagy fokhagymás pirítós is. Tedd el a száraz kenyeret egy tárolóba vagy daráld le azonnal és tárold napfénytől elzárva, hűvös helyen!

nagymama tésztát készít az unokájával
A nagymama tényleg tudja, higgy neki!
  1. Sóval dörzsöld be: így nem ázik el a vágódeszka

A fa vágódeszka sokáig tart, ha vigyázol rá. Nagyanyáink rendszeresen sóval átdörzsölték, így fertőtlenítették és kiszívatták belőle a nedvességet. Ez megölte a baktériumokat is, és nem lett „szagos” a deszka.

Ezeket olvastad már?

  1. Fizetős lett a parkolás a Lidl-ben: ezeken a helyeken kell extra költségekkel számolnod
  2. Gyep locsolása kánikulában: ezt a 3 egyszerű tippet jegyezd meg és egész nyáron zöld marad
  3. Elbújt a nyilvánosság elől és elköltözött Kánya Kata: „Most tanulom a vidéki életet, a kertgondozást”
  1. Hideg víz a tojásfőzés végén? Kötelező!

A főtt tojás héja sokkal könnyebben lejön, ha főzés után jeges vagy hideg vízbe teszed. A hőmérséklet-különbség összehúzza a tojás belsejét, így a héj szinte lepattan róla. Még jobb, ha jeges vízbe rakod!

  1. Főzővíz, amiben több az íz

A nagymamák sose csak sima vízben főztek. Került bele egy kis hagyma, babérlevél, só, akár zellerzöld is, így a tészta vagy a krumpli sokkal zamatosabb lett. Ez filléres plusz, mégis sokat számít.

  1. Ne félj a maradékoktól!

A régi háztartásokban nem volt pazarlás. A vasárnapi húsleves maradékából hétfőn még húsos tészta, kedden rakott krumpli készült. Ma „meal prepnek” hívjuk, a nagyi meg úgy mondta: „amit ma megfőzöl, abból holnap is eszel”.

Fotó: archív