Konyha

Dugj szenes fát a bográcsba: minden megváltozik, amit eddig a pörköltről gondoltál

Azt hiszed, csak azok a bolondok dugnak szenes fát az ételbe, akik már túl ittasak ahhoz, hogy józanul gondolkozzanak bográcsozás közben? Nagyon tévedsz! A szenes fa ételbe mártása egy népi hagyomány.
férfi fakanállal bográcsos pörköltet kever

A bográcsozás ősi hagyomány, nem is maradhat ki egyetlen kerti partiból, kempingezésből sem. Ha megtaláltad a legjobb bográcsos receptet, már nincs is más dolgod, mint bevásárolni, tüzet gyújtani és készülhet is az étel. A bográcsos ételek füstös aromája semmivel sem pótolható plusz füstös ízt ad, legyen az leves, halászlé, pörkölt, vagy régi népi egytálétel, mint a slambuc.

Ám bármennyire is egyszerűnek tűnik így főzni, van, hogy nem sikerül mindent ízt úgy összerakni a bográcsban, ahogy az eredetileg elterveztük. Nagyanyáink ilyenkor nem estek pánikba, egyszerűen dugtak a tűzből egy elszenesedett fát az ételbe és máris kész volt a pompás fogás!

Miért dugjunk szenes fát a bográcsba?

A szenes fa (vagy enyhén elszenesedett fa) belemártása a bográcsos ételekbe egy régi népi trükk vagy hagyomány, ami elsősorban az ízvilág és az étel aromájának erősítése miatt használtak.

  • Füstös aroma: a szenes fa – főként, ha parázs széléről, de már nem izzó állapotban vetted ki – füstös, „pörkölt” jelleget ad az ételnek, különösen gulyásoknak vagy pörkölteknek. Ez különösen akkor hasznos, ha a főzés során nem kapott elég füstöt az étel.
  • Hagyomány és rituálé: sokszor a szenes fa belemártása az ételbe inkább szertartásos mozzanat volt, ami része a bográcsozás hangulatának, különösen versenyeken vagy közösségi főzéseken. Valaki például egy darabka szenes faággal „megáldja” az ételt a végén – egyfajta szimbolikus füstösítésként.
  • Ízfokozás természetesen: a faanyagban – különösen ha gyümölcsfa (pl. szilva, meggy, alma) – a szenesedés után is maradhatnak természetes aromák, amelyek egy kis plusz karaktert adhatnak a bográcsos ételnek.
  • Hibák elfedése: egyesek szerint, ha egy pörkölt „túl egyszerű lett”, vagy hiányzik belőle az a karakter, amit a bográcsozással szerettünk volna elérni, egy szenes faág gyors mártása tud rajta „javítani” egy kis füstös kesernyésséggel.

Fontos megjegyzések

férfi fakanállal bográcsos pörköltet kever

  1. Csak a nem égő, nem füstölgő, és nem vegyszerezett fa az, amit az ételbe szabad mártani. Csak természetes fa, lehetőleg gyümölcsfa kerüljön a bográcsos kajába, és csak pár pillanatra, nehogy túl keserű legyen az étel.
  2. Mielőtt beledugod az ételbe a botot, győződj meg róla, hogy semmi nem fog a fáról leválni. Ütögesd előbb le például egy tégladarabon, hogy biztosan minden lepotyogjon, amit nem szeretnél kanalazás közben az ebédedben látni.
  3. Nem ételmérgezést szeretnénk okozni a családnak és a vendégeknek, a szenes fa csak egyetlen, egy másodperces gyors belemártással aromásításra szolgál, nem arra, hogy kevergesd vele a pörköltet. Soha ne hagyd benne az ételben a szenes fadarabot hosszabb időre!

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Fotó: gettyimages