A bográcsozás ősi hagyomány, nem is maradhat ki egyetlen kerti partiból, kempingezésből sem. Ha megtaláltad a legjobb bográcsos receptet, már nincs is más dolgod, mint bevásárolni, tüzet gyújtani és készülhet is az étel. A bográcsos ételek füstös aromája semmivel sem pótolható plusz füstös ízt ad, legyen az leves, halászlé, pörkölt, vagy régi népi egytálétel, mint a slambuc.
Ám bármennyire is egyszerűnek tűnik így főzni, van, hogy nem sikerül mindent ízt úgy összerakni a bográcsban, ahogy az eredetileg elterveztük. Nagyanyáink ilyenkor nem estek pánikba, egyszerűen dugtak a tűzből egy elszenesedett fát az ételbe és máris kész volt a pompás fogás!
Miért dugjunk szenes fát a bográcsba?
A szenes fa (vagy enyhén elszenesedett fa) belemártása a bográcsos ételekbe egy régi népi trükk vagy hagyomány, ami elsősorban az ízvilág és az étel aromájának erősítése miatt használtak.
- Füstös aroma: a szenes fa – főként, ha parázs széléről, de már nem izzó állapotban vetted ki – füstös, „pörkölt” jelleget ad az ételnek, különösen gulyásoknak vagy pörkölteknek. Ez különösen akkor hasznos, ha a főzés során nem kapott elég füstöt az étel.
- Hagyomány és rituálé: sokszor a szenes fa belemártása az ételbe inkább szertartásos mozzanat volt, ami része a bográcsozás hangulatának, különösen versenyeken vagy közösségi főzéseken. Valaki például egy darabka szenes faággal „megáldja” az ételt a végén – egyfajta szimbolikus füstösítésként.
- Ízfokozás természetesen: a faanyagban – különösen ha gyümölcsfa (pl. szilva, meggy, alma) – a szenesedés után is maradhatnak természetes aromák, amelyek egy kis plusz karaktert adhatnak a bográcsos ételnek.
- Hibák elfedése: egyesek szerint, ha egy pörkölt „túl egyszerű lett”, vagy hiányzik belőle az a karakter, amit a bográcsozással szerettünk volna elérni, egy szenes faág gyors mártása tud rajta „javítani” egy kis füstös kesernyésséggel.
Fontos megjegyzések
- Csak a nem égő, nem füstölgő, és nem vegyszerezett fa az, amit az ételbe szabad mártani. Csak természetes fa, lehetőleg gyümölcsfa kerüljön a bográcsos kajába, és csak pár pillanatra, nehogy túl keserű legyen az étel.
- Mielőtt beledugod az ételbe a botot, győződj meg róla, hogy semmi nem fog a fáról leválni. Ütögesd előbb le például egy tégladarabon, hogy biztosan minden lepotyogjon, amit nem szeretnél kanalazás közben az ebédedben látni.
- Nem ételmérgezést szeretnénk okozni a családnak és a vendégeknek, a szenes fa csak egyetlen, egy másodperces gyors belemártással aromásításra szolgál, nem arra, hogy kevergesd vele a pörköltet. Soha ne hagyd benne az ételben a szenes fadarabot hosszabb időre!
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages