Konyha

A nagymamád még gyógyszerként tolta beléd: ma beteg lehetsz ettől a húslevestől

A húsleves ma már nagyon nem az, amit egykor a nagymamánk rakott elénk, ha betegek voltunk. A probléma a húsállatok tartásával van, aminek szó szerint mi isszuk meg a levét.
csirkehúsleves fő fazékban

Friss csirkehúslevest szinte minden családban főznek. Mindenkinek megvan a saját receptje, elrontani épp olyan könnyű, mint tökéletesre főzni. Nemcsak kiváló ételnek számít a vasárnapi ebédre, hanem egészséges ételnek is. Dédnagyanyáink gyógyszerként főzték a családnak, ha valaki megbetegedett, és gyakran vitték a szülészetre az újdonsült anyáknak.

A tudósok azonban most arra figyelmeztetnek, hogy fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet, különösen, ha ezt a fűszert teszed bele. Nem arról van szó, hogy magával a csirkehúslevessel lenne bármi baj. A probléma a húsipar jelenlegi működési módja.

Szóval, ha a nagymamád szeret forró húslevessel kínálni, amikor megfázol, akkor jobb, ha óvatos vagy. Ha házi csirkéből készült leves lenne, valószínűleg nem lennél komoly veszélyben. De a legtöbb esetben nem ez a helyzet, a bolti csirke már rég nem az, aminek a nagyi még ismerte.

A probléma a húsiparban van

csirkehúsleves fő fazékban
Tényleg eljutunk oda, hogy mérgező legyen a csirkehúsleves?

Sokan olcsó csirkealkatrészeket vásárolnak, csontos húsokat, amikor húslevest akarnak főzni, amivel ugyen pénzt takarítanak meg, de egyúttal veszélyeztetik az egészségünket is. Valószínűleg mindenki hallott már az antibiotikumok vagy akár a növekedési hormonok használatáról a húsiparban. Ha ilyesmit használnak a nagyüzemi állattenyésztésben, az biztosan nem tűnik el csak úgy a hús későbbi feldolgozása során.

Épp ellenkezőleg, ezek közül az anyagok közül sok a baromfi csontjaiban, bőrében és zsírjában koncentrálódik. Vagyis pontosan azokban a részekben, amelyeket általában a csirkehúsleves elkészítéséhez használunk, hiszen ezek adják az ízt és a színt.

Főzés közben ezek a anyagok a kapott ételbe kerülhetnek, ami nem feltétlenül tesz jót a szervezetünknek.

Milyen kockázatai vannak a húsleves fogyasztásának?

Az egyik lehetséges kockázat például az antibiotikum-rezisztencia kialakulása. Ez a probléma az utóbbi időben sokat került napirendre. Az orvosok gyakran olyan esetekben is írnak fel antibiotikumot, ahol azok elkerülhetők lettek volna, pusztán megelőző okokból. Emiatt azonban a baktériumok alkalmazkodhatnak a gyógyszerhez, és idővel az egyszerűen hatástalanná válhat, és új gyógyszer kifejlesztésére lesz szükség.

Bár az antibiotikumokat csak feltétlenül szükséges esetben és szakértői felügyelet mellett használják a nagyüzemi állattartó telepeken, sok egészségesen étkező ember számára ez továbbra is problémát jelent.

Viták a hormonok használatával kapcsolatban

Ez is érdekelhet

  1. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  2. Erre van szüksége a muskátlidnak júniusban: ősz végéig ontja a virágokat, ha ezzel öntözöd
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Egyes orvosok a lehetséges hormonális zavarokra is figyelmeztetnek, amelyek véleményük szerint hatással lehetnek a még fejlődésben lévő gyermekekre. Egyesek talán emlékeznek az 1990-es évekbeli helyzetre, amikor a kislányoknál koraszülöttként fejlődött ki a mell. Sok orvos még mindig úgy véli, hogy a csirkefogyasztás volt a felelős ezért a horrorisztikus jelenségért…

Jelenleg az egész Európai Unióban tilos a hormonok használata az állattenyésztésben. Ha az állatorvosi ellenőrzésnél hibát találnak, az jelentős bírságokkal jár. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a tilalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szóban forgó dolog valójában nem történik meg. Ezért sokan úgy vélik, mindenkinek magának kell felmérnie a kockázat mértékét.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az állati zsírok, a bőr és a csontvelő viszonylag könnyen felszívják a mérgező anyagokat, amelyekkel az állatok találkozhatnak például a gazdálkodásban tapasztalható elégtelen higiénia vagy a takarmány révén.

Hogyan védekezhetünk az antibiotikumok ellen?

Az egyik legnagyobb hiba, amit főzés közben elkövetünk egyes vélemények szerint, az az, hogy nem öntjük le a hús első főzővizét. Sokan úgy tartják, az első tíz-tizenöt perc főzés után egyszerűen le kell cserélni a főzővizet tisztára. Ez az az időszak ugyanis az, amely egészségügyi szempontból a legkockázatosabb.

De talán a legjobb az, ha megpróbálsz háztáji csirkét beszerezni a piacról, amit nem tömtek semmilyen gyógyszerrel a fejlődése során.

Fotó: archív

forrás