Friss csirkehúslevest szinte minden családban főznek. Mindenkinek megvan a saját receptje, elrontani épp olyan könnyű, mint tökéletesre főzni. Nemcsak kiváló ételnek számít a vasárnapi ebédre, hanem egészséges ételnek is. Dédnagyanyáink gyógyszerként főzték a családnak, ha valaki megbetegedett, és gyakran vitték a szülészetre az újdonsült anyáknak.
A tudósok azonban most arra figyelmeztetnek, hogy fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet, különösen, ha ezt a fűszert teszed bele. Nem arról van szó, hogy magával a csirkehúslevessel lenne bármi baj. A probléma a húsipar jelenlegi működési módja.
Szóval, ha a nagymamád szeret forró húslevessel kínálni, amikor megfázol, akkor jobb, ha óvatos vagy. Ha házi csirkéből készült leves lenne, valószínűleg nem lennél komoly veszélyben. De a legtöbb esetben nem ez a helyzet, a bolti csirke már rég nem az, aminek a nagyi még ismerte.
A probléma a húsiparban van

Sokan olcsó csirkealkatrészeket vásárolnak, csontos húsokat, amikor húslevest akarnak főzni, amivel ugyen pénzt takarítanak meg, de egyúttal veszélyeztetik az egészségünket is. Valószínűleg mindenki hallott már az antibiotikumok vagy akár a növekedési hormonok használatáról a húsiparban. Ha ilyesmit használnak a nagyüzemi állattenyésztésben, az biztosan nem tűnik el csak úgy a hús későbbi feldolgozása során.
Épp ellenkezőleg, ezek közül az anyagok közül sok a baromfi csontjaiban, bőrében és zsírjában koncentrálódik. Vagyis pontosan azokban a részekben, amelyeket általában a csirkehúsleves elkészítéséhez használunk, hiszen ezek adják az ízt és a színt.
Főzés közben ezek a anyagok a kapott ételbe kerülhetnek, ami nem feltétlenül tesz jót a szervezetünknek.
Milyen kockázatai vannak a húsleves fogyasztásának?
Az egyik lehetséges kockázat például az antibiotikum-rezisztencia kialakulása. Ez a probléma az utóbbi időben sokat került napirendre. Az orvosok gyakran olyan esetekben is írnak fel antibiotikumot, ahol azok elkerülhetők lettek volna, pusztán megelőző okokból. Emiatt azonban a baktériumok alkalmazkodhatnak a gyógyszerhez, és idővel az egyszerűen hatástalanná válhat, és új gyógyszer kifejlesztésére lesz szükség.
Bár az antibiotikumokat csak feltétlenül szükséges esetben és szakértői felügyelet mellett használják a nagyüzemi állattartó telepeken, sok egészségesen étkező ember számára ez továbbra is problémát jelent.
Viták a hormonok használatával kapcsolatban
Ez is érdekelhet
Egyes orvosok a lehetséges hormonális zavarokra is figyelmeztetnek, amelyek véleményük szerint hatással lehetnek a még fejlődésben lévő gyermekekre. Egyesek talán emlékeznek az 1990-es évekbeli helyzetre, amikor a kislányoknál koraszülöttként fejlődött ki a mell. Sok orvos még mindig úgy véli, hogy a csirkefogyasztás volt a felelős ezért a horrorisztikus jelenségért…
Jelenleg az egész Európai Unióban tilos a hormonok használata az állattenyésztésben. Ha az állatorvosi ellenőrzésnél hibát találnak, az jelentős bírságokkal jár. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a tilalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szóban forgó dolog valójában nem történik meg. Ezért sokan úgy vélik, mindenkinek magának kell felmérnie a kockázat mértékét.
Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az állati zsírok, a bőr és a csontvelő viszonylag könnyen felszívják a mérgező anyagokat, amelyekkel az állatok találkozhatnak például a gazdálkodásban tapasztalható elégtelen higiénia vagy a takarmány révén.
Hogyan védekezhetünk az antibiotikumok ellen?
Az egyik legnagyobb hiba, amit főzés közben elkövetünk egyes vélemények szerint, az az, hogy nem öntjük le a hús első főzővizét. Sokan úgy tartják, az első tíz-tizenöt perc főzés után egyszerűen le kell cserélni a főzővizet tisztára. Ez az az időszak ugyanis az, amely egészségügyi szempontból a legkockázatosabb.
De talán a legjobb az, ha megpróbálsz háztáji csirkét beszerezni a piacról, amit nem tömtek semmilyen gyógyszerrel a fejlődése során.
Fotó: archív