Konyha

Főzzünk jókat olcsón: a paradicsom és a paprika nem csak a lecsóba való

A paprika és a paradicsom kétségkívül a szezon slágerterményei. A megszokott receptektől viszont nyugodtan elrugaszkodhatunk egy kicsit.
Görög töltött paradicsom

Görög töltött paradicsom (420 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 db nagyobb, kerek paradicsom
  • 20 dkg főtt rizs
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • egy kis csokor friss bazsalikom
  • 5 dkg ecetes kapribogyó
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A paradicsomok „kalapját” levágjuk, belsejüket kanállal kivájjuk. Az így kialakult üregeket meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 220 Celsius-fokos sütőben kb. 8-10 percig sütjük a paradicsomot.
  2. Közben egy tálban összekeverjük a rizst a morzsolt feta sajttal, az apró kockákra vágott lila hagymával, a kapribogyóval, az oregánóval és a vágott bazsalikommal. Megsózzuk, megborsozzuk, jól összekeverjük, majd a paradicsomokba töltjük a keveréket.
  3. 10 percre visszatesszük a sütőbe. Hidegen és melegen is tálalhatjuk előételként.

Ez is érdekelhet: Hűsítő levesek: ez a 8 legjobb zöldséges-gyümölcsös receptünk forró, nyári napokra

Sültpaprika-krémleves pitacsíkokkal (550 Ft egy adag)

Sültpaprika-krémleves pitacsíkokkal
Sültpaprika-krémleves pitacsíkokkal (550 Ft egy adag)

Ezt olvastad már?

Hozzávalók 4 adaghoz: 

  • 50 dkg kápia paprika (4 db)
  • 25 dkg paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl paradicsomlé
  • kb. 6 dl víz
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 2 db pita
  • 10 dkg félkemény sajt
  • só, bors
  1. A sütőt 250 Celsius-fokra előmelegítjük. A kápia paprikákat és a paradicsomokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és a forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket. Hűlni hagyjuk, majd a paprikák csumáját kiszedjük, és a paradicsomokkal együtt meghámozzuk.
  2. A kockákra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a megsült paprikát és paradicsomot. Felöntjük a paradicsomlével, kevés vízzel, és botmixerrel simára turmixoljuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy krémleves állaga legyen. Sóval, borssal, borecettel ízesítjük. Felkockázott lila hagymával és bazsalikommal megszórjuk.
  3. A pitákat megszórjuk reszelt sajttal, és grillsütőben rájuk sütjük a sajtot. Felcsíkozva a leves mellé kínáljuk. A levest ehetjük melegen és hidegen is.

Fokhagymamorzsás spagetti (400 Ft egy adag)

Fokhagymamorzsás spagetti
Fokhagymamorzsás spagetti (400 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg spagetti
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 50 dkg édes koktélparadicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • egy csokor bazsalikom
  1. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, és 220-230 Celsius-fokos sütőben „szottyosra” sütjük.
  2. Egy nagy serpenyőben olívaolajon ropogósra, aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát a zúzott fokhagymával. Annyira sózzuk, hogy karakteres, sós-fokhagymás íze legyen. Félretesszük.
  3. A spagettit bő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük. Összeforgatjuk először a ropogós morzsával, majd a sült paradicsommmal. Bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk. Frissen fogyasszuk, mert így ropogós marad a pirított morzsa, amellyel régen, az egyszerűbb olasz háztartásokban a parmezánt helyettesítették.

Fotók: Vrábel Kriszta