Görög töltött paradicsom (420 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db nagyobb, kerek paradicsom
- 20 dkg főtt rizs
- 10 dkg feta sajt
- 1 fej lila hagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- egy kis csokor friss bazsalikom
- 5 dkg ecetes kapribogyó
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- A paradicsomok „kalapját” levágjuk, belsejüket kanállal kivájjuk. Az így kialakult üregeket meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 220 Celsius-fokos sütőben kb. 8-10 percig sütjük a paradicsomot.
- Közben egy tálban összekeverjük a rizst a morzsolt feta sajttal, az apró kockákra vágott lila hagymával, a kapribogyóval, az oregánóval és a vágott bazsalikommal. Megsózzuk, megborsozzuk, jól összekeverjük, majd a paradicsomokba töltjük a keveréket.
- 10 percre visszatesszük a sütőbe. Hidegen és melegen is tálalhatjuk előételként.
Ez is érdekelhet: Hűsítő levesek: ez a 8 legjobb zöldséges-gyümölcsös receptünk forró, nyári napokra
Sültpaprika-krémleves pitacsíkokkal (550 Ft egy adag)

Ezt olvastad már?
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg kápia paprika (4 db)
- 25 dkg paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dl paradicsomlé
- kb. 6 dl víz
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 kis csokor bazsalikom
- 1 kis fej lila hagyma
- 2 db pita
- 10 dkg félkemény sajt
- só, bors
- A sütőt 250 Celsius-fokra előmelegítjük. A kápia paprikákat és a paradicsomokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és a forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük őket. Hűlni hagyjuk, majd a paprikák csumáját kiszedjük, és a paradicsomokkal együtt meghámozzuk.
- A kockákra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a megsült paprikát és paradicsomot. Felöntjük a paradicsomlével, kevés vízzel, és botmixerrel simára turmixoljuk. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy krémleves állaga legyen. Sóval, borssal, borecettel ízesítjük. Felkockázott lila hagymával és bazsalikommal megszórjuk.
- A pitákat megszórjuk reszelt sajttal, és grillsütőben rájuk sütjük a sajtot. Felcsíkozva a leves mellé kínáljuk. A levest ehetjük melegen és hidegen is.
Fokhagymamorzsás spagetti (400 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg spagetti
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 50 dkg édes koktélparadicsom
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- egy csokor bazsalikom
- só
- A paradicsomokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, és 220-230 Celsius-fokos sütőben „szottyosra” sütjük.
- Egy nagy serpenyőben olívaolajon ropogósra, aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát a zúzott fokhagymával. Annyira sózzuk, hogy karakteres, sós-fokhagymás íze legyen. Félretesszük.
- A spagettit bő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük. Összeforgatjuk először a ropogós morzsával, majd a sült paradicsommmal. Bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk. Frissen fogyasszuk, mert így ropogós marad a pirított morzsa, amellyel régen, az egyszerűbb olasz háztartásokban a parmezánt helyettesítették.
Fotók: Vrábel Kriszta