Konyha

Soha többet nem főzöl otthon lekvárt: ennyibe kerül most 20 üveg elkészítése barackból

Ha otthon főzünk lekvárt, olcsóbb, mint ha boltban, vagy a piacon vásárolnánk és legalább tudjuk, hogy tényleg gyümölcsből készült. De manapság lehet, hogy már csak ez az utóbbi miatt érdemes nekiállni. Számolgattunk, hogy vajon megéri-e házi lekvárt főzni, vagy csak hobbiból, esetleg nosztalgiából tegyük.
különböző színű lekváros üvegek

Nagymamáink, édesanyáink és még mi is minden nyáron egy-két napot a lekvárfőzésnek szentelünk. Legyen akár 35 fokos hőség, a megvásárolt barackból, eperből, áfonyából bizony egy-két napon belül lekvárt kell főzni, mert tönkremegy. Aszalódunk a forró lábos fölött, előkészítjük a befőttesüveget, rosszabb esetben kicsit leforrázzuk magunkat… De a nap végén ott sorakoznak a színes üvegek a polcon és örülünk, hogy jövő nyárig lesz igazi, finom házi levárunk – és egy évig nem kell újra nekiállnunk. Persze tisztelet a kivételnek, van aki tényleg szereti elkészíteni, de vajon megéri-e otthon lekvárt főzni? A boon.hu utánaszámolt, az eredmény pedig nem túl rózsás.

Drága gyümölcs, drága lekvár 

Idén a gyümölcsök árai is sokat drágultak. A piacon a cseresznye kilónkénti ára 2000–3000 forint között mozog, a sárgabarack 1800 forint, a málna és az áfonya ára pedig eléri a 4000 forintot is. Ha lekvárt szeretnénk főzni, körülbelül 10 kilogrammnyi gyümölcs az, amennyiből már érdemes nekiállni.

Tíz kiló barackból készített lekvár, ha hozzászámoljuk a cukrot, az üvegeket, és az energiaköltséget, körülbelül 30 000 forintra jön ki. Ez 20 üveg baracklekvárt jelent, vagyis üvegenként nagyjából 1500 forintot. Ha megnézzük a bolti árakat, egy-egy jobb minőségű lekvár is ennyibe kerül. Pusztán a spórolás tehát nem érdemes otthon elkészíteni.

különböző színű lekváros üvegek
Ne állj neki otthon lekvárt főzni – csak ha szereted elkészíteni

Főzni, vagy nem főzni, ez itt a kérdés 

Ha élvezzük a lekvár elkészítését, ne fosszuk meg magunkat az élménytől! Nosztalgikus és jó elfoglaltság, a család mindig meghálálja, tudjuk, hogy igazi finom gyümölcs kerül bele, és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukor.

Ha csak ez utóbbi miatt csináljuk, egészségtudatos emberként vehetünk pár üveggel a boltban (akár az akciókat is figyelve), vagy a piacon, és egy kisebb mennyiséget, amink az elkészítése fele annyi időbe kerül, főzhetünk saját magunk. Pláne, ha van a kertünkben gyümölcsfa és tudjuk, hogy vegyszermentes gyümölcsből készíthetünk így lekvárt, tartósítószer, színezék, és sűrítőanyag nélkül. És hát tudjuk, a saját készítésű házi lekvárnak az íze is mindig egészen más! 

Ez is érdekelhet

Enyhíti a fejfájást és szebb lesz a bőröd: minden nap kellene enned ebből az olcsó gyümölcsből

60 év felett minden nap enned kellene ebből: fogyaszt, szebb leszel és szinte semmibe sem kerül

Így vernek át a szupermarketben gyümölcs- és zöldségvásárláskor: több ezer vásárló esik bele ebbe a rejtett csapdába

Fotó: pexels.com