Áfonyás pite citromkrémmel
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál barna cukor
- 18 dkg vaj
a citromkrémhez:
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 biocitrom kifacsart
- leve és lereszelt héja
- 15 dkg áfonya
Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. Sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel. Ha kell, adunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet. Kb. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. A krémhez kézi habverővel felverjük a tojást a sárgájákkal és a cukorral, majd vízgőz felett kis lángon besűrítjük.
Hozzáadjuk a vajat, a citromhéjat és levet, pár percig kevergetve főzzük. Hagyjuk hűlni. A tésztát kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk rá, ezt megszórjuk szárazbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A citromkrémet a tésztába töltjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tetejére szórjuk az áfonyát.
Ezeket is érdemes elolvasnod
Sárgabarackos morzsapite
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 csipet só, 1 tojás
- 6 dkg vaj
- 35 dkg sárgabarack
- 5 evőkanál sárgabaracklekvár
- a morzsához: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál barna cukor, 1 csipet fahéj
A tésztához 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben az élesztőt. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a tojást és a felkockázott, puha vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet is, és sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 1 cm vékonyra nyújtjuk, és tepsibe helyezzük. A barackot megtisztítjuk, elfelezzük és kimagozzuk.
A tésztát megkenjük a kissé felmelegített lekvárral, elosztjuk rajta a fél barackokat a vágott felükkel felfelé. A morzsához összegyúrjuk a hozzávalókat, és a barackra morzsoljuk. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nektarinos pite
Hozzávalók:
- 1 csomag (275 g) leveles tészta
- 5 nektarin
- 10-10 dkg darált dió és mandula
- 1,5 dl tejszín
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 10 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 20 dkg vaj
A leveles tésztát kitekerjük, és kibélelünk vele egy 27-28 cm átmérőjű, kivajazott piteformát. A nektarinokat megtisztítjuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a feleket vékony cikkekre szeljük. A diót összekeverjük a mandulával. A tejszínt felfőzzük a vaníliarúddal, a magjaival, a cukorral. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük.
Hagyjuk kissé hűlni, és hozzákeverjük a diós-mandulás keveréket. A krémet a piteformába töltjük, rásimítjuk a tésztára. Végül körkörösen elosztjuk rajta a nektarinszeleteket. 190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, és felszeletelve tálaljuk.
Szilvás-marcipános minigalette
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 7 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 40 dkg szilva
- 1 narancs lereszelt héja
- 7 dkg cukor
- 2 teáskanál keményítő
- 1 csipet fahéj
- 10 dkg marcipán
- 1 tojássárgája, fahéj és cukor
A tésztához simára gyúrjuk a lisztet a sóval, a tojássárgájákkal, a cukorral és a vajjal. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A szilvát megtisztítjuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Összekeverjük a narancs héjával, a cukorral, a keményítővel és a fahéjjal. A tésztát 6-8 részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk, és lisztezett felületen 3 mm vékonyra nyújtjuk.
A tésztakörök közepén elosztjuk a szilvás tölteléket, és rájuk morzsoljuk a lereszelt marcipánt. A tésztaszéleket felhajtjuk úgy, hogy a töltelék középen kilátszódjon, megkenjük a tojássárgájával. Megszórjuk fahéjas kristálycukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Fotó: archív