Tejfölös citromtorta
Hozzávalók (21 cm-es formához):
- 5 egész tojás
- 16 dkg liszt
- 16 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 kg tejföl
- 18 dkg porcukor
- 2 biocitrom
Elektromos habverővel habosodásig felverjük az egész tojásokat a cukorral. Háromszor átszitáljuk a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a sót. Kivajazunk, lisztezünk egy 21 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük! A formából kiborított tortát rácson hagyjuk kihűlni, majd 3 részre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, 2 citrom reszelt héjával és 1 citrom levével. A krém ¾ részét szétosztjuk a tortalapokon: visszahelyezünk a tortaformába 1 lapot, megkenjük krémmel, majd a többi lappal is így járunk el.
A tortát 3-4 órára (de inkább egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük, másnap kivesszük a formából, és megkenjük az oldalát a maradék krémmel.
Citromos-málnás muffin

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 2 dl natúr joghurt
- 2 biocitrom
- csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 25 dkg málna
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, belekeverjük a joghurtot, 1 citrom levét és 2 citrom lereszelt héját. Óvatosan hozzáforgatjuk a málnát.
A tésztát muffinformákba adagoljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mákos fánkgolyó citromkrémmel

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 3,5 dkg vaj
- 2 evőkanál egész mák
- 1 citrom lereszelt héja
- olaj
A főzött citromkrémhez:
- 6 tojás sárgája
- 15 dkg kristálycukor
- 2,5 dl frissen facsart citromlé
- 15 dkg vaj
- 1 dl tej
A citromkrémhez a cukrot elkeverjük a tojássárgákkal, de nem kell habosra keverni. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejet. Vízgőz felett besűrítjük a krémet, beletesszük a felkockázott vajat, és kihűtjük.
Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A cukrot elvegyítjük a liszttel, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, a tojást, az élesztős keveréket. Kanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát, hozzákeverjük a mákot és a citromhéjat. Hagyjuk kelni 1,5 órán át. Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Kis, kerek formával kiszaggatjuk, és forró olajban pár pillanat alatt, kisütjük, amíg a körök labdacsokká nem fúvódnak.
Ezt olvastad már?
Citrompite

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- kb. 25 dkg vaj
- 4 bio citrom
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
A kandírozott citromhoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 1 biocitrom
A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, tésztát gyúrunk, és 20-25 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 24×30 cm-es tepsibe tesszük, a tetejére is sütőpapírt helyezünk, szárazbabot szórunk rá, és 180 fokra melegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
4 citrom héját összemorzsoljuk a cukorral, adunk hozzá 1,5 dl citromlevet és 4 egész tojást. Kikeverjük a krémet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Beleteszünk 25 dkg kockázott vajat, és olvadásig keverjük. A tortára öntjük a krémet, és 4-5 órára hűtőbe tesszük. A kandírozott citromhoz a cukrot elkeverjük 2 dl vízzel, gyöngyöztetve 5 percig forraljuk. A citromkarikákat a szirupba tesszük, 20 percig főzzük. Ha kihűlt, a tortaszeletekre tesszük dísznek.
Fotó: archív