Konyha

Legjobb citromos sütemények: 4 ellenállhatatlan desszert a nyárra

A citrom klasszikus alapanyag, ha valamilyen fanyar édességre vágyunk. Nyáron pedig főleg, amikor jól esik egy kis hűsítő nyalánkság.
citromot tart egy kéz

Tejfölös citromtorta

Hozzávalók (21 cm-es formához):

  • 5 egész tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 kg tejföl
  • 18 dkg porcukor
  • 2 biocitrom

Elektromos habverővel habosodásig felverjük az egész tojásokat a cukorral. Háromszor átszitáljuk a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a sót. Kivajazunk, lisztezünk egy 21 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük! A formából kiborított tortát rácson hagyjuk kihűlni, majd 3 részre vágjuk. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, 2 citrom reszelt héjával és 1 citrom levével. A krém ¾ részét szétosztjuk a tortalapokon: visszahelyezünk a tortaformába 1 lapot, megkenjük krémmel, majd a többi lappal is így járunk el.

A tortát 3-4 órára (de inkább egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük, másnap kivesszük a formából, és megkenjük az oldalát a maradék krémmel.

Citromos-málnás muffin

citromos muffin recept málnás
Citromos-málnás muffin

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 biocitrom
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg málna

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport, belekeverjük a joghurtot, 1 citrom levét és 2 citrom lereszelt héját. Óvatosan hozzáforgatjuk a málnát.

A tésztát muffinformákba adagoljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mákos fánkgolyó citromkrémmel

minifánk recept
Mákos fánkgolyó citromkrémmel

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál egész mák
  • 1 citrom lereszelt héja
  • olaj

A főzött citromkrémhez:

  • 6 tojás sárgája
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl frissen facsart citromlé
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tej

A citromkrémhez a cukrot elkeverjük a tojássárgákkal, de nem kell habosra keverni. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a tejet. Vízgőz felett besűrítjük a krémet, beletesszük a felkockázott vajat, és kihűtjük.

Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A cukrot elvegyítjük a liszttel, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, a tojást, az élesztős keveréket. Kanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát, hozzákeverjük a mákot és a citromhéjat. Hagyjuk kelni 1,5 órán át. Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Kis, kerek formával kiszaggatjuk, és forró olajban pár pillanat alatt, kisütjük, amíg a körök labdacsokká nem fúvódnak.

Ezt olvastad már?

Citrompite

citromos pite recept
Citrompite

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • kb. 25 dkg vaj
  • 4 bio citrom
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor

A kandírozott citromhoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 biocitrom

A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, tésztát gyúrunk, és 20-25 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 24×30 cm-es tepsibe tesszük, a tetejére is sütőpapírt helyezünk, szárazbabot szórunk rá, és 180 fokra melegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.

4 citrom héját összemorzsoljuk a cukorral, adunk hozzá 1,5 dl citromlevet és 4 egész tojást. Kikeverjük a krémet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Beleteszünk 25 dkg kockázott vajat, és olvadásig keverjük. A tortára öntjük a krémet, és 4-5 órára hűtőbe tesszük. A kandírozott citromhoz a cukrot elkeverjük 2 dl vízzel, gyöngyöztetve 5 percig forraljuk. A citromkarikákat a szirupba tesszük, 20 percig főzzük. Ha kihűlt, a tortaszeletekre tesszük dísznek.

Fotó: archív