Konyha

A tavasz legfinomabb édessége: Citromos-málnás pohárdesszert habcsókkal – Recept

Már nagyon ki vagyunk éhezve a tavaszi gyümölcsök friss zamatára, nem csoda, hogy a primőröket a süteményeinkbe is belevarázsoljuk. Ami nem érik, vagy még nagyon drága, azt fagyasztottal is pótolhatjuk.

Citromos-málnás pohárdesszert habcsókkal

Hozzávalók 6 adaghoz:
A piskótához:
• 3 db tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt
• 2 dkg darált mák
• egy csipet só
A citromos krémhez:
• 8 dl tejföl
• 1 db kezeletlen héjú citrom
• 8 dkg porcukor
• 30 dkg málna (fagyasztott)
A habcsókhoz:
• 2 db szoba-hőmérsékletű tojásfehérje
• 15 dkg porcukor

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat fehéredésig keverjük a porcukorral. Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot és a csipet sót, majd fakanállal összeforgatjuk a piskótatésztát. 2 cm vastagon sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.
2. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Pár szem málnát félreteszünk a díszítéshez, a többit botmixerrel pürésítjük.
3. A habcsókhoz a tojásfehérjéket elektromos habverővel lágy habbá verjük, majd fokozatosan, evőkanalanként adagolva hozzáadjuk a porcukrot. Két kanál cukor között 1 percig verjük a habot, mely végül csillogó fehér és kemény lesz.
4. Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomózsákból habcsókokat formázunk, és 150 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc sütés után 110 Celsius-fokra mérsékeljük a hőfokot, majd további 30 percig sütjük a habcsókokat. Ha kikapcsoltuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk az ajtaját, így hagyjuk kihűlni.
5. A nagyobb kockákra vágott piskótát a tejfölkrémmel és a málnapürével poharakba rétegezzük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Ennyi idő alatt a tejfölből a citrom hatására kicsapódik a savó. A piskóta ezt felszívja, így szaftos lesz, a tejfölkrém pedig besűrűsödik. Tálalás előtt habcsókkal és málnával díszítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta