Konyha

Súlyos mérgezést kaphatsz, ha így főzöd a rizst: ezt a 3 lépést soha többé ne hagyd ki

A rizs az egyik legnépszerűbb köret, de ha nem megfelelően készíted el, súlyos mérgezést okozhat. Kutatások szerint arzéntartalma komoly kockázatot jelent.
rizst szed táányérba a lábosból egy nő

A rizs szinte minden konyhában megtalálható, és nem véletlenül: olcsó, gyorsan elkészíthető, és szinte bármilyen ételhez remekül illik. Sokunk számára a rizs az egyik leggyakoribb alapélelmiszer. De tudtad, hogy ha nem megfelelően készíted el, akkor komoly egészségügyi problémát okozhat?

A rizs veszélyes is lehet

Friss kutatások szerint a rizs az egyik leginkább arzénnal szennyezett gabonaféle. Ez elsőre ijesztően hangzik, és másodjára is, de sajnos igaz!

Az arzén természetes módon jelen van a talajban és a talajvízben, viszont a megnövekedett ipari tevékenységek – növényvédő szerek használata – tovább növelték a mérgező anyag mennyiségét. A rizs azért is különösen érzékeny erre, mert vízzel elárasztott földeken termesztik, ezáltal gyökereivel jóval több arzént képes felszívni, mint más gabonafélék.

Milyen betegségeket okozhat?

Egy tál rizs
A rizs arzént tartalmaz, ami veszélyes lehet, ha nem tisztítod meg rendesen

Rendszeres, nagy mennyiségű arzén bevitel hosszú távon súlyos betegségekhez vezethet. Íme a leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyekkel számolni kell:

  • Daganatos megbetegedések
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Légzőszervi betegségek

Tünetként megjelenhet egyébként hányás, zsibbadás, a végtagok bizsergése, valamint feltűnhetnek sötét foltok a tenyéren és a talpon is.

Ezt is olvasd el

Így főzd helyesen a rizst

Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel veszélytelenre csökkentheted az arzén mennyiségét a rizsben. Íme az a három lépés, amit soha ne hagyj ki, ha rizst főzöl:

1. Mosd át többször a nyers rizst!

Főzés előtt minimum kétszer öblítsd át bő vízzel a nyers rizst. Ez segít eltávolítani az esetlegesen jelen lévő szennyeződéseket és csökkenti az arzénmérgezés esélyét is.

2. Használj ötszörös mennyiségű vizet főzéskor!

A hagyományos „2 adag víz, 1 adag rizs” módszer helyett ötszörös mennyiségű vízben főzd meg a rizst. Ezzel a módszerrel akár 40-60 százalékkal is csökkenthető az arzén mennyisége.

3. Főzés után is öblítsd át!

A megfőtt rizst is érdemes átöblíteni tiszta vízzel, majd lecsepegtetni tálalás előtt. Ez az utolsó lépés sokaknál kimarad, pedig nagyon hatékony a maradék szennyeződés eltávolításában.

Érdekesség:

A fehér rizs kevesebb arzént tartalmaz, mint a barna, mivel a külső rétegeket eltávolítják róla. Ugyanakkor éppen ezek a rétegek tartalmaznak nagy mennyiségű rostokat és vitaminokat. Tehát a barna rizs tápanyag szempontból gazdagabb, azonban nagyobb figyelmet igényel főzés során.

Ne mondj le róla!

A rizs önmagában nem nevezhető rossz élelmiszernek, sőt! Ez a világ egyik legelterjedtebb és legtöbbet fogyasztott alapélelmiszere. Nem kell kiiktatni az étrendedből, csupán valamivel tudatosabban kell vele bánnod, mint korábban gondoltad volna. A felsorolt praktikákkal jelentősen csökkenthető a benne lévő arzén mennyisége, vagyis a rizsfogyasztás továbbra is biztonságos maradhat.

Forrás: Lender

Fotó: archív, gettyimages