Ez az alapanyag dobja fel a tükörtojást
A legtöbben csak sóval, borssal vagy chilivel fűszerezik a tojást. Azonban létezik egy kevésbé ismert, mégis remek hozzávaló: a paradicsompüré. Bár általában szószok alapjaként használjuk, a tükörtojással is kiválóan harmonizál.
Tipp: a paradicsompürét néhány hozzávalóból akár otthon is könnyedén elkészítheted.
A paradicsompüré kis mennyiségben is intenzív ízt ad, többféle változatban kapható: sózott, sótlan, fűszerezett vagy cukrozott. Ha szereted a ketchupot vagy a friss paradicsomot a tojás mellé, akkor ezt mindenképp próbáld ki: pikáns, aromás ízt kölcsönöz.

Ez is érdekelhet
Tükörtojás paradicsompürével: így készítsd
Ehhez a változathoz tojásonként körülbelül egy teáskanál paradicsompürére lesz szükséged.
- Hevíts kevés olajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg benne rövid ideig a paradicsompürét, amíg sötétebbé válik és finom illata lesz.
- Üsd rá közvetlenül a tojásokat, így ropogós paradicsomos kérget kapnak.
- Süsd a tojást ízlés szerint – akár lágyra, akár teljesen átsütve.
- Ízesítsd sóval, borssal, chilivel, paprikával vagy friss fűszerekkel, például bazsalikommal és petrezselyemmel.
Extra tipp: Shakshuka – a tökéletes paradicsom-tojás páros
Ha szereted a tojás és paradicsom kombinációját, érdemes kipróbálni a shakshukát, vagyis az izraeli lecsót.
Gyors változathoz:
- párolj meg hagymát és fokhagymát olívaolajon,
- add hozzá a paprikát és a felkockázott paradicsomot,
- fűszerezd sóval, borssal, paprikával, köménnyel,
- majd üsd bele a tojásokat, és hagyd lefedve, hogy a fehérje megszilárduljon.
- Friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva tálald.
Mi van a paradicsompürében?
A paradicsompüré érett paradicsomokból készül, amelyeket megfőznek és besűrítenek, amíg sűrű, pasztaszerű állagot nem kapnak.
Házi paradicsompüréhez nekünk is van egy szuper receptünk, és Borbás Marcsi is elárulta már az ő titkát.
Ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a friss paradicsom, de koncentrált formában:
- likopin, egy erős antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyököktől,
- C- és A-vitamin,
- kálium és rostok.
Ráadásul kalóriaszegény, zsírmentes és kevés cukrot tartalmaz (a változattól függően akár sótlanul is kapható). Az intenzív ízének köszönhetően már kevés is elég belőle ahhoz, hogy feldobja az ételeket.
Egészségesnek számít, támogathatja a szív egészségét, gyulladáscsökkentő hatású lehet, és praktikus módja annak, hogy több zöldséget építsünk be az étrendünkbe.
Forrás: chip
Fotó: archív