Konyha

Gíroszok otthon: 4 étel négyféle húsból – a szomszédasszony könyörögni fog a receptért

Valljuk be, néha nekünk is jólesik egy gyros. Ha otthon készítjük, olcsóbb és egészségesebb is és az unokák is rajongani fognak érte.
csirke gírosz recept

Borjúhúsos gírosz

borjú gírosz recept

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg borjúcomb
  • só, frissen őrölt bors
  • 0,7 dl olaj
  • 4 szál kakukkfű, 6 levél zsálya
  • 1 kis üveg fekete olajbogyó
  • 70 dkg burgonya

a tzatzikihez:

  • 40 dkg uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis pohár sűrű natúr joghurt
  • fél dl olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor friss kapor
  1. A combot félcentis szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, aprított kakukkfűvel, zsályával fűszerezzük, meglocsoljuk az olajjal, és serpenyőben pirosra sütjük, majd egy deci vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Éles késsel csíkokra vágjuk.
  2. A körethez a megmosott, héjas burgonyákat tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben puhára sütjük. A tzatzikihez a meghámozott uborkát tálba reszeljük, sózzuk, majd kinyomjuk a levét, és visszatesszük a tálba. Hozzáadjuk a natúr joghurtot, zúzott fokhagymával, aprított kaporral ízesítjük.
  3. Tálaláskor a borjúgíroszt tányérra szedjük, mellétesszük a héjában sült burgonyát, és külön kis tálkában az olívabogyóval díszített tzatzikit.

Gírosz sertéskarajból

sertéskaraj gírosz recept

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg sertéskaraj (csont nélkül)
  • 1 csomag gírosz fűszerkeverék
  • fél dl olaj
  • 40-40 dkg uborka és paradicsom
  • 70 dkg burgonya
  • 4 dl olaj a sütéshez

a lilahagyma-salátához:

  • 40 dkg lila hagyma
  • só, cukor
  • 10%-os ételecet az ízesítéshez
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  1. A karajt félcentis szeletekre vágjuk, gírosz fűszerkeverékkel befűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni. Forró serpenyőben pirosra sütjük, és éles késsel nem túl vastag csíkokra vágjuk. A körethez a hámozott uborkát, a paradicsomot cikkekre daraboljuk.
  2. A hámozott burgonyát hasábokra vágjuk, forró olajban kisütjük, és papírszalvétával bélelt tányérra szedjük. A salátához a lila hagymákat vékonyra szeleteljük, két deci forró vizet öntünk rájuk, majd sóval, cukorral, ételecettel pikánsra ízesítjük, és meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk petrezselyemmel.
  3. Tálaláskor a sertésgíroszt tányérra szedjük, melléhalmozzuk az uborkát, paradicsomot, a sült burgonyát, és külön kis tálkában tesszük mellé a hideg lilahagyma-salátát.

Ezt olvastad már?

Gírosz pulykahúsból

pulyka gírosz recept

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 4 dl olaj a sütéshez

a görögsalátához:

  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 2-3 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 kisüveg zöld olajbogyó
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • 0,6 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 pita
  1. A pulykamellet félcentis szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel ízesítjük, és forró vajon pirosra sütjük. Még forrón csíkokra vágjuk. A hagymákat vékony karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
  2. Ha elkészült, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra szedjük.
  3. A görögsalátához az uborkát, paradicsomot, zöldpaprikát, pirospaprikát kis kockákra daraboljuk, hozzáadjuk a fekete olajbogyót, sózzuk, borsozzuk, és aprított bazsalikommal ízesítjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, és összeforgatjuk.
  4. Tálaláskor egy serpenyőben megmelegítjük a pitákat, a tetejükből keveset levágunk, és megtöltjük a hússal és a zöldségekkel. Azonnal kínáljuk.

Csirkehúsos gírosz

csirke gírosz recept

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 szál rozmaring
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 csomag kevert leveles saláta

a fokhagymás öntethez:

  • 2 kis pohár kefir
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor zöld koriander
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél dl extra szűz olívaolaj
  • 4 pita
  1. A csirkemellfiléket lapjával vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk aprított rozmaringgal, megkenjük mustárral, és meglocsoljuk olívaolajjal. Ezután serpenyőben, felhevített olajban minden oldalukat pirosra sütjük, és még forrón éles késsel csíkokra vágjuk.
  2. A csirkemell gyorsan megsül, oldalanként 2-2 perc, ne süssük tovább, és akkor nem fog kiszáradni. Tálaláskor a pitát forró serpenyőben szárazon felmelegítjük, az egyik végéből egy keveset levágunk, majd óvatosan szétnyitjuk, és vegyes leveles salátát, metélt csirkehúst teszünk bele.
  3. Közben a sóval, borssal, aprított korianderrel, zúzott fokhagymával, olívaolajjal elkevert kefirrel meglocsoljuk. Ha jól telepakoltuk, azonnal kínáljuk, de dobozban szállíthatjuk is.

Fotó: archív