Konyha

A nagyanyáink még a disznókkal etették ezt: a sznobok ma egymást tapossák érte az étteremben

Ezt a nevetségesen elnevezett ételt a nagyanyáink még a disznókkal etették, mert nem tudták, mire használják. Manapság a sznobok kapkodnak érte, és tízezreket fizethetnek elegáns éttermekben, hogy megkóstolhassák.

Régen bizonyos mezőgazdasági és erdészeti termékeket nem főzéshez, hanem haszonállatok takarmányozásához használtak. Ma már azonban szinte mindent feldolgozunk ebédre, olyan furcsaságokat is, amit nagyanyáink egykor még a disznók elé vetettek. Más az étel minősége és értéke, arról nem is beszélve, hogy már a disznókat sem lehet akármivel etetni. Mondjuk, ha még mindig ezt az erdei finomságot kapnák, biztosan nem panaszkodnának, csakhogy ma már ebből az összes drága éttermek konyháján végzi.

Két olyan alapanyagot is találtunk, amely egykor a malacok kajája volt, ma pedig már inkább mi esszük meg őket. Az egyik a füge, ami ugyan nem luxustermék most sem, de a régi időkben a háziasszonyoknak még nem volt tapasztalata vele, ezért a disznók és a csirkék elé vetették. Pedig még a levele is igazi csodaszer.

A másik pedig, ami ma a sznobok kedvence, de régen senki nem ette, a júdásfüle, vagy más néven fafülgomba.

Ezt is érdemes elolvasni

5 Fotó megtekintése

A nagyanyáink még a disznókkal etették ezt: a sznobok ma egymást tapossák érte az étteremben

A kínai konyha is előszeretettel használja
Még több +
Száos étel fő hozzávalója
Még több +
Fafül, vagy júdás füle gomba
Még több +
Az őszi erdő sztárja
Még több +
Régen a disznóknak adták
Még több +

Mit tud a júdásfüle gomba?

A magyarok is szeretnek gombászni, minden évben hatalmas mennyiségű gombát gyűjtenek a hozzáértők az erdőkben. Régen sem volt ez másképp, de egy, a júdásfüle sokszor csak akkor került a kosarakba, ha volt otthon háziállat. A magyar konyha egyáltalán nem használja, sőt a környező országok sem, ellentétben az ázsiaival, ahol az ételek gyakori összetevője. A világ különböző részein vannak olyan éttermek, amelyek luxuscsemegeként kínálják ezt a gombát.

  • Elméletileg egész évben gyűjthető, lombhullató fák és cserjék törzsén nő árnyékban és nedvességben.
  • Íze nem olyan hangsúlyos, mint más gombáké. Az állaga főzés után sem lesz teljesen puha, az olaszos al dente tésztához lehetne hasonlítani.
  • Friss és szárított formában is adható az ételekhez, húsokhoz, levesekhez. Távol-keleti boltokban te is találkozhatsz vele már néha szárított formában.
  • Gyógyhatásai is ismertek: segít a magas vérnyomás, a hasmenés és az emésztési problémák esetén, valamint erősíti a szervezet ellenállóképességét.
  • Maga a júdásfüle nem olyan drága, de nem is a legolcsóbb gombaféle. Az üzletekben főként ázsiai termelésből árulják, így az árban benne vannak a magasabb szállítási költségek is.

Forrás

Fotó: gettyimages