Konyha

Meleg levesek hűvös napokra: ez a három legjobb melengető fogásunk gyors vacsorákhoz

Amikor zordabbra fordul az időjárás, jólesik egy finom, lélekmelegítő előétel. Főleg, ha némelyikük vacsorának is beillik!
Gesztenyés gombaleves

Gesztenyés gombaleves (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg gesztenye
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 3 dkg liszt
  • 1 l hús- vagy zöldségleves
  • 1 dl főzőtejszín
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A gesztenyék héját bevágjuk. Fazékban, bő vízben kb. 10 percig előfőzzük, majd lecsepegtetjük, meghámozzuk, és durvára vágjuk őket. Tálalásig félretesszük.
  2. Az apróra felkockázott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Amint megpuhult, hozzáadjuk a közepesen vastag szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát.
    1-2 percig dinszteljük, majd rászórjuk a lisztet. Ezt is egy percig dinszteljük, majd fokozatosan felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel.
  3. Összeforraljuk, 3-4 percig főzzük, és hozzáöntjük a tejszínt is. Sóval, borssal ízesítjük. Elkeverjük a levesben a finomra vágott pertezselymet.
  4. Tálalás előtt a durvára vágott geszetnyét zsiradék nélkük megpirítjuk egy tapadásmentes serpenyőben. A levest ezzel megszórva tálaljuk.

Céklakrémleves hagymával és fetával (300 Ft egy adag)

Céklakrémleves hagymával és fetával
Céklakrémleves hagymával és fetával (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg cékla
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl natúr görög joghurt
  • 10 dkg feta sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 1 csipet római kömény
  • só, frissen őrölt bors
  1. A hámozott, vékonyra csíkozott lila hagymát serpenyőben, kevés olajon lassan puhára dinszteljük, végül kicsit megsütjük.
  2. A meghámozott, apróra kockázott céklát 1-2 percig dinszteljük egy fazékban, majd felöntjük 1 liter vízzel. Hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymagerezdet, valamint a dinsztelt lila hagyma felét. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve, takaréklángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük a céklát.
  3. Botmixerrel pürésítjük, és kevés római köménnyel ízesítjük. Végül hozzákeverjük a joghurtot is, és kissé összeforraljuk a levest.
  4. Morzsolt fetával, felaprított petrezselyemmel és a félretett lila hagymával tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Ez a legjobb padlizsánkrém receptünk: télre is befőzheted, annyira olcsó most a zöldség

Baconos-sajtos burgonyaleves (300 Ft egy adag)

Baconos-sajtos burgonyaleves
Baconos-sajtos burgonyaleves (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 l hús- vagy zöldségleves
  • 1 dl főzőtejszín
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 fej vörös-hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 4 szelet száraz kenyér
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • olaj
  • só, bors
  1. Az apróra kockázott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük. Amint megpuhult, hozzáadjuk a hámozott és kockákra vágott burgonyát, valamint a zúzott fokhagymagerezdeket. 1-2 percig dinszteljük, majd felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel. Megsózzuk, megborsozzuk, és takaréklángon, lefedve puhára főzzük a burgonyát.
  2. Ha megfőtt, a krumpli kb. 1/3 részét egy kevés főzővízzel együtt kivesszük a levesből, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Visszakeverjük a leveshez, felöntjük a tejszínnel, hozzákeverjük a reszelt sajtot, és az egészet összeforraljuk. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet.
  3. A bacont zsiradék nélkük ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük. Amikor ropogósra hűlt, morzsásra összetörjük. A visszamaradt zsiradékon átpirítjuk a kenyérkockákat. A levest a baconmorzsával és a kenyérkockákkal tálaljuk.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta