Konyha

Ez a zöldség tápanyagaival tökéletesen helyettesíti a húst: minden nap kellene enned

Amíg rajta van a héja, földes, szürkés színe nem ígér különleges élvezeteket. Főzve, sütve, préselt levét kortyolgatva azonban megtapasztaljuk, milyen remek tulajdonságai vannak az ősz egyik kedvenc zöldségének.
Cékla

Korábban csak savanyúságként ismertük, mára azonban kiderült, milyen sokoldalú a cékla. Dragomán György író remek Főzőskönyvében így ír róla: „Szeretem, hogy egyszerre tud köret és főétel lenni, ha akarom, levesbetét, ha akarom, húspótlék, főzelékek feltéte.” Mára a szuperélelmiszer megnevezést is elnyerte ez a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rendkívül egészséges táplálék.

Csökkenti a vérnyomást, védi a szemet

Rengeteg rostot tartalmaz, C-vitamin, folsav, mangán, magnézium, kálium és vas is sok van benne. Nitráttartalmának köszönhetően csökkentheti a vérnyomást. Gyulladáscsökkentő hatású, bevethető vashiány és vérszegénység esetén, de a vércukorszint egyensúlyát is segíthet megőrizni. Tisztítja a májat, serkenti a belek munkáját, hatásos zsírégető. Leveleinek luteintartalma a szemet óvhatja a szürke hályogtól. Rendszeres fogyasztásával felkészíthetjük szervezetünket a téli betegségekre, a nátha vagy az influenza megelőzésére. Antioxidáns-tartalmával ugyanis erősíti az immunrendszerünket.

Borscs
A cékla csökkenti a vérnyomást

Így tartja meg a színét a levesben

Nyersen készíthetünk belőle többféle salátát, kipréselt levét is elkortyolgathatjuk turmixban vagy smoothie-ban. Főzve leves is készülhet belőle. Amikor a lábasba tesszük, ne vágjuk le a szárát, mert így nem veszíti el festékanyagait. Lassan fő, legalább másfél órára van szüksége. Kuktában viszont fél óra alatt elkészül. Sütve egészen különleges az íze. Darabokra vágva, tetszés szerinti mediterrán fűszerekkel megszórva, olajban megforgatva, fóliával lefedve süthetjük legalább egy órán át, amíg jól megpuhul, majd kecskesajttal, fetával kínálhatjuk. Vele együtt más zöldségeket: krumplit, sárgarépát, fokhagymát, lila hagymát, édesburgonyát is a sütőbe tehetünk. Ha megpuhult, kevés balzsamecettel összekeverve fokozhatjuk az aromákat.

Ezeket olvastad már?

Vigyázat!

Aki hajlamos a vesekőre, annak magas oxalát-tartalma miatt jobb kerülnie a céklát. Az alacsony vérnyomásúaknak szédülést okozhat, sőt allergiás reakciókat is kiválthat az arra érzékenyeknél.

Őszi leves: a borscs

Van ukrán, lengyel, orosz, litván változata is. 2-3 liter marha- vagy sertéshúsleves kell hozzá, amely csontból, de kockából is készülhet. További hozzávalói: 40 dkg cékla, 30 dkg káposzta és vegyes zöldség, 4 szem krumpli, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, babérlevél, ecet, cukor, tejföl. A céklát, a zöldségeket és a hagymákat finomra vágjuk, olajban pároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Felöntjük a levessel, fűszerezzük, és 25 percig főzzük. Ez után kerül bele a  felcsíkozott káposzta, a kockázott krumpli, és puhára főzzük. Sóval, kevés cukorral, ecettel, tejföllel ízesítjük.

Ez is érdekelhet: Zöldséges, mégis mennyei: Csokis-málnás-céklás tortácska – Recept

Fotó: Adobe Stock, archív