Vörös bab pulykahússal
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg pulykamellfilé
- só, frissen őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 50 dkg előző este beáztatott vörös bab
- 1 dl olaj, só, őrölt bors
- 2 babérlevél
- a rántáshoz: fél dl olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál fűszerpaprika
A pulykamellfilét 3-4 nagyobb darabra vágjuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és forró olajon megpirítjuk. Ezután magas falú tepsibe tesszük, hozzáadjuk a visszamaradt zsiradékon megfuttatott, apróra vágott vöröshagymát és a beáztatott, jól lecsepegtetett vörös babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és alufóliával lefedve, 170 fokos sütőben puhára pároljuk. Az elpárolódott levet vízzel pótoljuk.
A rántáshoz forró olajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, és óvatosan a megfőtt babhoz keverjük. 4-5 percre visszatesszük a sütőbe, majd a babot forrón tányérra szedjük, és ráfektetjük a felszeletelt pulykamellet.
Ezt olvastad már?
Mungóbab tojással
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg frissen füstölt sonka
- 4 tojás
- 50 dkg előző este beáztatott
- vörös vagy zöld mungóbab
- 2 közepes fej lila hagyma
- só, őrölt bors
- 2 zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyem
A füstölt sonkát megmossuk, leszárítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Magas falú tepsibe tesszük, hozzáadjuk a jól megmosott héjas tojásokat, rászórjuk a lecsepegtetett vörös vagy zöld mungóbabot, a meghámozott cikkekre vágott lila hagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ezután sóval, borssal ízesítjük, és alufóliával letakarva 170 fokos sütőben, néha megkeverve puhára pároljuk. Mielőtt kivesszük a sütőből, belekeverjük az apró kockákra darabolt zöldpaprikát, az aprított petrezselymet.
Tálaláskor a mungóbabsóletet tányérra szedjük, majd ráfektetjük a sonkadarabokat, és a meghámozott cikkekre darabolt főtt tojással díszítjük. Friss pékárut kínálunk hozzá.
Fehér bab oldalassal
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg frissen füstölt oldalas
- 50 dkg előző este beáztatott fehér bab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só, őrölt bors
- 2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
A füstölt oldalast kisebb darabokra vágjuk, megmossuk, leszárítjuk, és magas falú tepsibe tesszük. Rászórjuk a lecsepegtetett fehér babot, a meghámozott, apróra vágott vöröshagymát, sóval, borssal, babérlevéllel, aprított fokhagymával fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben, néha megkeverve puhára pároljuk.
Ha közben túlságosan elpárolódik a szaftja, kevés vízzel pótoljuk. Végül megszórjuk a kicsi kockákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal. 1-2 percre visszatesszük a sütőbe, és ha jó szaftos, a babot forrón tányérra halmozzuk, majd ráfektetjük a füstöltoldalas darabokat. Simára kevert tejfölt kínálunk mellé, és friss kenyeret, zsemlét is adhatunk hozzá.
Tarkabab húsgombócokkal
HOZZÁVALÓK:
- 1 evőkanál liba- vagy kacsazsír
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg beáztatott tarkabab
- 2 sárgarépa,
- 1 fehérrépa
- só, őrölt bors
- 2 szál zellerzöld
A HÚSGOMBÓCOKHOZ:
- 60 dkg darált sertéshús
- 2 tojás
- só, őrölt bors
- 1 kiskanál, csípős fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- zsemlemorzsa
A forró zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, tepsibe öntjük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett tarkababot, a fél karikákra szeletelt sárgarépát, fehérrépát, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, aprított zellerzölddel ízesítjük, és alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben félpuhára pároljuk.
Közben a húsgombóchoz a darált húst a tojással, sóval, borssal, fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel jól összedolgozzuk, és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyen gyúrható húsmasszát kapjunk. Végül vizes kézzel kisebb gombócokat gömbölyítünk belőle, és a félig főtt babra tesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá, és a fóliával letakarva a forró sütőben készre pároljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta