Konyha

Főzzünk jókat olcsón babból: 4 laktató recept a legjobb őszi zöldségből a családnak

A bab értékes fehérjeforrás, elsősorban mégsem ezért szeretjük, hanem mert finom és olcsón jól lehet lakatos vele a legéhesebb családot is.
babos ételek recept

Vörös bab pulykahússal

HOZZÁVALÓK:

  • 70 dkg pulykamellfilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 50 dkg előző este beáztatott vörös bab
  • 1 dl olaj, só, őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • a rántáshoz: fél dl olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál fűszerpaprika

A pulykamellfilét 3-4 nagyobb darabra vágjuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és forró olajon megpirítjuk. Ezután magas falú tepsibe tesszük, hozzáadjuk a visszamaradt zsiradékon megfuttatott, apróra vágott vöröshagymát és a beáztatott, jól lecsepegtetett vörös babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és alufóliával lefedve, 170 fokos sütőben puhára pároljuk. Az elpárolódott levet vízzel pótoljuk.

A rántáshoz forró olajon megfuttatjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, és óvatosan a megfőtt babhoz keverjük. 4-5 percre visszatesszük a sütőbe, majd a babot forrón tányérra szedjük, és ráfektetjük a felszeletelt pulykamellet.

Ezt olvastad már?

  1. Ördögi tervvel végezte ki a fia Soproni Ágit: csak a pénz motiválta az őrület szélén táncoló gyereket
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Mungóbab tojással

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg frissen füstölt sonka
  • 4 tojás
  • 50 dkg előző este beáztatott
  • vörös vagy zöld mungóbab
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • só, őrölt bors
  • 2 zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyem

A füstölt sonkát megmossuk, leszárítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Magas falú tepsibe tesszük, hozzáadjuk a jól megmosott héjas tojásokat, rászórjuk a lecsepegtetett vörös vagy zöld mungóbabot, a meghámozott cikkekre vágott lila hagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Ezután sóval, borssal ízesítjük, és alufóliával letakarva 170 fokos sütőben, néha megkeverve puhára pároljuk. Mielőtt kivesszük a sütőből, belekeverjük az apró kockákra darabolt zöldpaprikát, az aprított petrezselymet.

Tálaláskor a mungóbabsóletet tányérra szedjük, majd ráfektetjük a sonkadarabokat, és a meghámozott cikkekre darabolt főtt tojással díszítjük. Friss pékárut kínálunk hozzá.

Fehér bab oldalassal

babos ételek recept

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg frissen füstölt oldalas
  • 50 dkg előző este beáztatott fehér bab
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

A füstölt oldalast kisebb darabokra vágjuk, megmossuk, leszárítjuk, és magas falú tepsibe tesszük. Rászórjuk a lecsepegtetett fehér babot, a meghámozott, apróra vágott vöröshagymát, sóval, borssal, babérlevéllel, aprított fokhagymával fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben, néha megkeverve puhára pároljuk.

Ha közben túlságosan elpárolódik a szaftja, kevés vízzel pótoljuk. Végül megszórjuk a kicsi kockákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal. 1-2 percre visszatesszük a sütőbe, és ha jó szaftos, a babot forrón tányérra halmozzuk, majd ráfektetjük a füstöltoldalas darabokat. Simára kevert tejfölt kínálunk mellé, és friss kenyeret, zsemlét is adhatunk hozzá.

Tarkabab húsgombócokkal

HOZZÁVALÓK:

  • 1 evőkanál liba- vagy kacsazsír
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg beáztatott tarkabab
  • 2 sárgarépa,
  • 1 fehérrépa
  • só, őrölt bors
  • 2 szál zellerzöld

A HÚSGOMBÓCOKHOZ:

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • 1 kiskanál, csípős fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • zsemlemorzsa

A forró zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, tepsibe öntjük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett tarkababot, a fél karikákra szeletelt sárgarépát, fehérrépát, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, aprított zellerzölddel ízesítjük, és alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben félpuhára pároljuk.

Közben a húsgombóchoz a darált húst a tojással, sóval, borssal, fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel jól összedolgozzuk, és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyen gyúrható húsmasszát kapjunk. Végül vizes kézzel kisebb gombócokat gömbölyítünk belőle, és a félig főtt babra tesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá, és a fóliával letakarva a forró sütőben készre pároljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta