Konyha

Teljes menü sütőtökből: 1000 forintból jól lakik a család – 3 egyszerű recept

A sütőtök változatos fogások alapanyaga lehet. Segít gondoskodni a vitaminszükségleteinkről, isteni finom és az ára is nagyon baráti.
sütőtök krémleves recept

Sütőtökkrémleves spenótos zsemlegombóccal (400 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg sütőtök, hámozva, felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • olívaolaj
  • fél citrom
  • só, frissen őrölt bors

A zsemlegombóchoz:

  • 3 db szikkadt zsemle
  • 1 db L-es tojás
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 7-8 dkg leveles spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. Az apró kockákra vágott hagymát egy evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a kockázott tököt. Öt percig együtt dinszteljük a kettőt, majd felöntjük a hús- vagy zöldségalaplével. Kóstolás után ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. 25-30 perc alatt teljesen puhára főzzük a sütőtököt.
  2. A levesben elkeverjük a natúr joghurtot, hozzáadjuk a bazsalikomot, a tökmagolajat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, ismét sózzuk és borsozzuk, kevés citromlével savanyítjuk.
  3. A zsemléket vízbe áztatjuk, és kifacsarjuk. Az egészen apóra kockázott füstölt sonkát serpenyőben, 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot és a zúzott fokhagymát. Megfonnyasztjuk a spenótot, majd az egészet a zsemléhez keverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ezután a tojást is belekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk.
  4. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk. Bő, sós, forrásban lévő vízben 5-6 percig főzzük őket azután, hogy feljöttek a víz felszínére. A gombócokat levesbetétként tálaljuk.

Sütőtökös-rozmaringos fátyolkenyér (82 Ft egy adag)

sütőtök fátyolkenyér recept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 45 dkg búzaliszt és még egy kicsi a nyújtáshoz
  • 30 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 db L-es tojás
  • 2 teáskanál só
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2-3 nagyobb ág friss rozmaring
  1. A meghámozott tököt felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizét félretesszük.
  2. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a villával összetört tököt, a tojást és a lágy vaj felét. Összekeverjük, majd fokozatosan annyi főzővizet adagolunk hozzá, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Ruganyossá gyúrjuk, és szobahőmérsékleten egy órát kelesztjük.
  3. A maradék vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, a finomra zúzott fokhagymával és az apróra vágott rozmaringlevelekkel együtt melegítjük.
  4. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a felületét a fűszeres olvasztott vajjal, majd felvágjuk az egészet kis négyzetekre.
  5. A négyzeteket 6-7 darabonként egymásra tesszük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre körben lefektetjük a tésztatornyokat. Még 30 percig kelesztjük, majd 180-200 Celsius-fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. „Tépkedős” rágcsálnivalóként kínáljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál
  3. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”

Sütőtökös-marhahúsos árparizottó (420 Ft egy adag)

sütőtök rizottó recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 30 dkg darált marhahús
  • 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • egy kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • só, frissen őrölt bors
  1. A finomra vágott vöröshagymát a vaj és az olívaolaj keverékén puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felcsíkozott zsályaleveleket vagy a szárított zsályát, a marhahúst és 1 gerezd zúzott fokhagymát. A húst lepirítjuk, és 3-4 percig dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk az árpagyöngyöt és a kis kockákra vágott sütőtököt. Kevergetve 2 percig dinszteljük őket, majd hozzáadunk 2 merő­kanál alaplevet.
  3. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a gersli felszívja a levet. Ekkor újabb adag alaplevet adunk hozzá. Így folytatjuk a gersli főzését addig, amíg megpuhul (kb. 30 percig), 1-2 merőkanalanként adagolva az alaplevet. Az utolsó adag levet már nem engedjük teljesen beszívódni. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük a rizottót – ez az alaplétől függ. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta