Sütőtökkrémleves spenótos zsemlegombóccal (400 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg sütőtök, hámozva, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 kis csokor bazsalikom
- 3 evőkanál tökmagolaj
- olívaolaj
- fél citrom
- só, frissen őrölt bors
A zsemlegombóchoz:
- 3 db szikkadt zsemle
- 1 db L-es tojás
- 5 dkg füstölt sonka
- 7-8 dkg leveles spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- Az apró kockákra vágott hagymát egy evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a kockázott tököt. Öt percig együtt dinszteljük a kettőt, majd felöntjük a hús- vagy zöldségalaplével. Kóstolás után ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. 25-30 perc alatt teljesen puhára főzzük a sütőtököt.
- A levesben elkeverjük a natúr joghurtot, hozzáadjuk a bazsalikomot, a tökmagolajat, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, ismét sózzuk és borsozzuk, kevés citromlével savanyítjuk.
- A zsemléket vízbe áztatjuk, és kifacsarjuk. Az egészen apóra kockázott füstölt sonkát serpenyőben, 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot és a zúzott fokhagymát. Megfonnyasztjuk a spenótot, majd az egészet a zsemléhez keverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ezután a tojást is belekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és összegyúrjuk.
- Nedves kézzel kis gombócokat formázunk. Bő, sós, forrásban lévő vízben 5-6 percig főzzük őket azután, hogy feljöttek a víz felszínére. A gombócokat levesbetétként tálaljuk.
Sütőtökös-rozmaringos fátyolkenyér (82 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 45 dkg búzaliszt és még egy kicsi a nyújtáshoz
- 30 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 1 tasak szárított élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 db L-es tojás
- 2 teáskanál só
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 2-3 nagyobb ág friss rozmaring
- A meghámozott tököt felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizét félretesszük.
- A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a villával összetört tököt, a tojást és a lágy vaj felét. Összekeverjük, majd fokozatosan annyi főzővizet adagolunk hozzá, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Ruganyossá gyúrjuk, és szobahőmérsékleten egy órát kelesztjük.
- A maradék vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, a finomra zúzott fokhagymával és az apróra vágott rozmaringlevelekkel együtt melegítjük.
- A megkelt tésztát bőségesen lisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a felületét a fűszeres olvasztott vajjal, majd felvágjuk az egészet kis négyzetekre.
- A négyzeteket 6-7 darabonként egymásra tesszük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre körben lefektetjük a tésztatornyokat. Még 30 percig kelesztjük, majd 180-200 Celsius-fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. „Tépkedős” rágcsálnivalóként kínáljuk.
Ez is érdekelhet
Sütőtökös-marhahúsos árparizottó (420 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg árpagyöngy (gersli)
- 30 dkg darált marhahús
- 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg parmezán sajt
- egy kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
- só, frissen őrölt bors
- A finomra vágott vöröshagymát a vaj és az olívaolaj keverékén puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felcsíkozott zsályaleveleket vagy a szárított zsályát, a marhahúst és 1 gerezd zúzott fokhagymát. A húst lepirítjuk, és 3-4 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk az árpagyöngyöt és a kis kockákra vágott sütőtököt. Kevergetve 2 percig dinszteljük őket, majd hozzáadunk 2 merőkanál alaplevet.
- Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a gersli felszívja a levet. Ekkor újabb adag alaplevet adunk hozzá. Így folytatjuk a gersli főzését addig, amíg megpuhul (kb. 30 percig), 1-2 merőkanalanként adagolva az alaplevet. Az utolsó adag levet már nem engedjük teljesen beszívódni. Ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük a rizottót – ez az alaplétől függ. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta


