Olaj nélkül nincs konyha
Sokan gondolkodás nélkül nyúlnak a jól megszokott napraforgóolaj után, pedig manapság már sokkal több lehetőségünk van. Egyes olajok jobban bírják a magas hőmérsékletet, míg mások kizárólag hideg ételekhez működnek jól. A helytelenül megválasztott olaj ráadásul egészségkárosító is lehet.
Finomított vagy szűz?
Az olajokat két fő csoportra osztjuk:
- Finomított olajok – Magas hőmérsékleten is stabilak. Jól használhatók sütéshez vagy főzéshez, viszont jóval kevesebb bennük a vitamin.
- Szűz olajok – Tele vannak hasznos tápanyagokkal, de hő hatására káros vegyületek képződhetnek bennük. Csak hidegen ajánlott őket fogyasztani!
Minden szempontból ez a legjobb olaj sütéshez és főzéshez: a rántott hús is finomabb benne
Napraforgóolaj
A leggyakrabban használt olaj, de a legegyszerűbb is. Sütésre alkalmas, tápanyagban viszont szegény. Ára nagyjából literenként: 730 forint.
Repceolaj
A második legnépszerű olaj a repceolaj. Tökéletesen alkalmas főzéshez, és nemcsak azért, mert ellenáll a magas hőmérsékletnek, hanem azért is, mert még magas hőmérsékleten sem veszíti el egészséges, telítetlen zsírsavait. Ára nagyjából literenként: 1500 forint.
Olívaolaj
Nemcsak salátákhoz való! Finomított változata főzéshez is kiváló, bár jóval drágább. Ára nagyjából literenként: 3000 forint.
Kókuszolaj
Bár sokan egészségesnek gondolják, túlzott fogyasztása nem ajánlott. Ha zsemletésztához adod, vagy palacsintát sütsz vele, akkor semmi baj nem fog történni. Mértékkel használva ugyanis nem árt, de egyáltalán nem szükséges alapanyag. Ára nagyjából literenként: 2000 forint.
Ez is érdekelhet
Lenmag-, avokádó- és tökmagolaj
Igazi tápanyagbomba, viszont csak hideg ételekhez használd. Bár drágák, de kis mennyiségben is hatékonyak intenzív ízük miatt. Ebből adódóan nem is igazán találhatsz itthon 1 literes kiszerelést belőlük. Ára nagyjából: 1000 forint 100 milliliter.
Lássuk a nyertest!
A teszt egyértelmű győztese a repceolaj, amely ár-érték arányban verhetetlen, és a rántott hús is finomabb, ha ebben sül. Fontos tanulság még, hogy a kókuszolaj inkább csak divat, mint valós egészségügyi előny. Ha tudatosabban választasz olajat, akkor nemcsak az ételeid lesznek finomabbak, hanem az egészségedért is sokat tehetsz.
Forrás: TechSvet
Fotó: Getty Images


