Az első fagyok után érik
A nagyszüleink körében népszerű volt, manapság azonban alig ismerjük.
- Ázsia szülötte, a római seregek hozták be Törökországból, Perzsiából, Örményországból, de jól megtalálta a helyét a Balkánon és Dél-Európában, sőt Nagy-Britanniában is megterem.
- A rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona az alma és a körte.
- Ha barnás héját lefejtjük, alatta kemény, krémszínű termést találunk. Ilyenkor még nem érett, ha megérik, lekvárszerű pép lesz belőle. A mi éghajlatunkon ez csak a fagyok után, október végén történik meg – ilyenkor érdemes leszedni.
- Sötét és hűvös helyen tárolva utóérlelhetjük, csak gyakran válogassuk át és forgassuk meg. Valódi ízei, zamatai ugyanis ilyenkor alakulnak ki.
- Ha nem romlott meg, kellemes az illata, ám ha savanyú szagot érzünk, már penészes lehet.
- A piacokon éretten árulják.
- Vásárlás után mielőbb fogyasszuk el, de egy-két napig a hűtőben még tárolhatjuk.
- Még most is lehetőség van ültetni a kertben.
Kiváló lekvár lesz belőle
Jellegzetessége, hogy édes, de mindig van egy kis fanyar, boros íze. Ha a héját könnyen le tudjuk húzni, és alatta kissé szottyos, kásás gyümölcshús rejtőzik, akkor megérett.
Magas a pektintartalma, ezért is lehet könnyedén lekvárt főzni belőle. Kilónként 3,5-4 deci vízzel készül. Szűrőn átnyomjuk, hozzáadunk 50 dkg cukrot, és sűrűre főzzük, majd üvegekbe töltve dunsztoljuk.
Az áfonyához hasonlóan sült húsok mellé tálalhatjuk, de tehetjük süteménybe is. Készíthetünk belőle parfét, ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, mézzel. Szörpnek és likőrnek is alkalmas.
Ez is érdekelhet: Ez a zöldség tápanyagaival tökéletesen helyettesíti a húst: minden nap kellene enned

Szuperélelmiszer
A naspolya gazdag vitaminokban, főként C-vitaminban.
- Vastartalma is magas, ezért vérszegénységben szenvedőknek kimondottan ajánlott.
- Ásványi anyagokból (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) is jelentős mennyiség található benne.
- Kalciumtartalma csonterősítő.
- Levéből a szájüreg és a garat gyulladásait gyógyító termékek készülnek.
- A népi gyógyászatban a kérgéből készült főzetet vérzéscsillapításra használták, magvai főzetét pedig a vesekő elhajtására.
- Erősíti a csontokat, antioxidáns-tartalmával a védekező rendszerünket serkenti.
- Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását, mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.
- Pektintartalma az emésztőrendszerünket védi, segíti a vastagbél munkáját, székrekedés és hasmenés esetén egyaránt hatásos.
Naspolyacsatni
Az egyszerre édes és savanyú naspolya különösen alkalmas arra, hogy egzotikus mártást készítsünk belőle.
Kevés olajon megdinsztelünk két, darabokra vágott almát és fél teáskanál őrölt gyömbért. Hozzáadjuk a magjától és héjától megszabadított 30-35 dkg naspolyát, 1 evőkanál balzsamecetet, 1 gerezd zúzott fokhagymát, fél-fél teáskanál őrölt gyömbért, római köményt, fahéjat, 2 evőkanál cukrot, sót, borsot és egy kis csilit. Takaréklángon kb. 15-20 percig főzzük, amíg az alma teljesen szétesik. Főtt vagy sült húsok mellé finom.
Levele és fája
A naspolya levelét magas csersavtartalma miatt régen cserzésre használták, a fa pedig a fafaragók értékes alapanyaga.
Ez is érdekelhet
Fotó: Adobe Stock


