Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 szál angol zeller
- 2 sárgarépa
- 1 közepes hagyma
- 1–3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 1,5 liter víz vagy zöldség-, vagy marhahús alaplé
- Só, bors ízlés szerint
- Reszelt parmezán a tálaláshoz
- 100 g pastina-tészta (vagy orzo, apró levesbetét)
Ezeket olvastad már?
Elkészítés

- Tedd a megtisztított, feldarabolt zellert, sárgarépát, hagymát és fokhagymát egy lábosba, és öntsd fel vízzel vagy az alaplével.
- Főzd 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Kanalazz egy kevés alaplevet a zöldségekre, majd turmixold simára.
- Öntsd vissza a turmixolt zöldségmasszát a lábosba, és forrald fel.
- Ízesítsd sóval, borssal és reszelt parmezánnal.
- Szórd a pastina-tésztát a levesbe, és főzd meg a csomagoláson jelzett ideig.
A penicillin-leves története
A pastina-leves az olasz konyha jellegzetes fogása. Hagyományosan gyerekeknek és betegeknek készítik, mert könnyen emészthető, tápláló és gyorsan elkészíthető. A leves alapja a pastina vagyis az apró levesbetét, amely szinte minden olasz háztartásban megtalálható. A gyerekek körében a leves gyakran az első „igazi” tésztaleves élmény, míg a náthás, köhögős napokon a felnőttek is esküsznek rá.
Ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár, mint a húsleves, amit pedig mi magyarok fogyasztunk gyógyszerként megfázás esetén.
Hozzávalók egészségügyi előnyeik
- Angol zeller – gazdag rostokban és antioxidánsokban, segíti az emésztést és csökkenti a gyulladást.
- Sárgarépa – A-vitaminban és béta-karotinban gazdag, támogatja az immunrendszert és a szem egészségét.
- Hagyma – természetes antibakteriális hatású, segít a fertőzések leküzdésében és a gyulladások csökkentésében.
- Fokhagyma – erős antioxidáns és immunerősítő, csökkenti a megfázás és a fertőzések esélyét.
- Alaplé vagy víz – hidratál, a folyadék elengedhetetlen a légutak tisztán tartásához.
- Reszelt parmezán – kiegészíti a fehérjebevitelt és kalciumot ad a csontoknak.
- Pastina-tészta (vagy orzo, apró levesbetét) – könnyen emészthető, gyengéd a gyomorra.
Tipp: Egy kis reszelt gyömbér hozzáadása még hatékonyabbá teszi a levest, mert a gyömbér gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású, valamint segít a nátha tüneteinek enyhítésében.
Forrás: focus
Fotó: gettyimages


