Szeretnéd, ha a kertből szedett vagy az üzletből vásárolt gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig frissek maradnának? Összegyűjtöttük a leghasznosabb praktikákat, amikkel megelőzheted a romlást, és gondtalanul élvezheted a ropogós, zamatos terméseket.
1. Ne mosd meg rögtön
A gyümölcsöket és a zöldségeket érdemes csak szükség esetén tisztítani. A víz eltávolítja a természetes védőréteget, ami gyorsítja a penészedést. Ha koszos, akkor inkább töröld át száraz ruhával vagy papírtörlővel – javasolja a Hobbikert.
2. Száraz környezet a barátjuk
A nedvesség a romlás melegágya. Bélelj ki dobozokat papírtörlővel, az felszívja a felesleges vizet, így a termékek tovább maradnak frissek.
3. Avokádó tárolása okosan
Éretlen avokádót papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva tárolj szobahőmérsékleten, egészen addig, amíg beérik. Az érett gyümölcsöt hűtőben érdemes tartani.
4. Ezeket a zöldségeket hagyd a hűtőn kívül
Kaliforniai paprika, uborka, paradicsom: ezek a zöldségek szobahőmérsékleten őrzik meg a legjobb állagukat. Hűtőbe téve gyorsan romlanak.
5. Banán tárolási trükk

A banán szárát csomagold alufóliába, és tartsd szobahőmérsékleten. Így hosszabb ideig marad kemény és édes.
6. Felszeletelt zöldség
Sárgarépa, zeller vagy egyéb hámozott, szeletelt zöldség befőttesüvegben – aminek alján van egy kis víz – sokkal tovább friss marad.
7. A hűtő nem minden része jó a zöldségeknek
A hűtő túl hideg része nem mindig jó a gyümölcsöknek. Tárold inkább a kevésbé hideg polcokon, így ízük intenzívebb marad.
Ez is érdekelhet
8. Etilén és társai

Bizonyos gyümölcsök – banán, sárgabarack, paradicsom – etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja más érzékeny zöldségek – például az alma vagy a brokkoli – romlását. Ezeket külön tárold!
9. Hagyma és burgonya külön
Ha együtt tárolod őket, akkor a hagyma hajtani kezd, és ehetetlenné válik.
10. Hagyma sötétben
A fokhagyma és a vöröshagyma legjobban sötét helyen érzi magát. Ha nincs sötét kamrád, akkor pár lyukkal ellátott papírzacskóban is tárolhatod.
11. Ne rakd a burgonyát napra!
Soha ne tárold a burgonyát olyan helyen, ahol rásüthet a nap. Nemcsak könnyebben rothadásnak indulhat, hanem az egészségre is károssá válhat a fogyasztása. Inkább száraz, sötét helyen tárold.
12. Burgonya és alma páros

Pár szem alma mellett a burgonya tovább friss marad.
13. Spárga virágként
Tartsd a spárgát egy pohár vízben, mint egy csokor virágot. Így tovább megőrzi a frissességét.
14. A brokkoli és a karfiol szereti a nedvességet
- A brokkoli szárát vízbe állítva, a fejét pedig nedves ruhával takarva tárold.
- A karfiolt nedves ruhába csomagolva, vagy lyukacsos alufóliában is tarthatod.
15. Fontos a légáramlás
A zöldségeket ne zárt helyen, hanem inkább levegős helyen, légáramlást biztosító dobozban tárold. Így sokkal lassabban romlanak.
16. Zeller alufóliában
A szárzeller aromáját és friss állagát alufóliába csomagolva könnyen megőrizheted.
17. Paradicsom tárolása szárral felfelé
A paradicsom romlása gyakran a szármaradvány körül kezdődik. Rakd tehát mindig szárral felfelé őket.
18. Szőlő polietilén zacskóban
A szőlő nem fog olyan gyorsan romlásnak indulni, ráadásul lédús és friss marad, ha polietilén zacskóban teszed a hűtőbe. Arra is ügyelj, hogy ne egyetlen hatalmas csomóban tárold a szőlőt, ugyanis az alul elhelyezkedő szőlőszemek összenyomódhatnak.
Fotó: archív


