Konyha

Így tartsd frissen a gyümölcsöket és a zöldségeket: 18 bevált trükk, amit ki kell próbálnod

A zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, ha nem megfelelően tárolod őket. Szerencsére néhány egyszerű trükkel meghosszabbíthatod a frissességüket.
Gyümölcsök

Szeretnéd, ha a kertből szedett vagy az üzletből vásárolt gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig frissek maradnának? Összegyűjtöttük a leghasznosabb praktikákat, amikkel megelőzheted a romlást, és gondtalanul élvezheted a ropogós, zamatos terméseket.

1. Ne mosd meg rögtön

A gyümölcsöket és a zöldségeket érdemes csak szükség esetén tisztítani. A víz eltávolítja a természetes védőréteget, ami gyorsítja a penészedést. Ha koszos, akkor inkább töröld át száraz ruhával vagy papírtörlővel – javasolja a Hobbikert.

2. Száraz környezet a barátjuk

A nedvesség a romlás melegágya. Bélelj ki dobozokat papírtörlővel, az felszívja a felesleges vizet, így a termékek tovább maradnak frissek.

3. Avokádó tárolása okosan

Éretlen avokádót papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva tárolj szobahőmérsékleten, egészen addig, amíg beérik. Az érett gyümölcsöt hűtőben érdemes tartani.

4. Ezeket a zöldségeket hagyd a hűtőn kívül

Kaliforniai paprika, uborka, paradicsom: ezek a zöldségek szobahőmérsékleten őrzik meg a legjobb állagukat. Hűtőbe téve gyorsan romlanak.

5. Banán tárolási trükk

Banán
A banán szobahőmérsékleten tovább marad édes

A banán szárát csomagold alufóliába, és tartsd szobahőmérsékleten. Így hosszabb ideig marad kemény és édes.

6. Felszeletelt zöldség

Sárgarépa, zeller vagy egyéb hámozott, szeletelt zöldség befőttesüvegben – aminek alján van egy kis víz – sokkal tovább friss marad.

7. A hűtő nem minden része jó a zöldségeknek

A hűtő túl hideg része nem mindig jó a gyümölcsöknek. Tárold inkább a kevésbé hideg polcokon, így ízük intenzívebb marad.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

8. Etilén és társai

Alma
Egyes gyümölcsök gyorsíthatják az alma romlását

Bizonyos gyümölcsök – banán, sárgabarack, paradicsom – etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja más érzékeny zöldségek – például az alma vagy a brokkoli – romlását. Ezeket külön tárold!

9. Hagyma és burgonya külön

Ha együtt tárolod őket, akkor a hagyma hajtani kezd, és ehetetlenné válik.

10. Hagyma sötétben

A fokhagyma és a vöröshagyma legjobban sötét helyen érzi magát. Ha nincs sötét kamrád, akkor pár lyukkal ellátott papírzacskóban is tárolhatod.

11. Ne rakd a burgonyát napra!

Soha ne tárold a burgonyát olyan helyen, ahol rásüthet a nap. Nemcsak könnyebben rothadásnak indulhat, hanem az egészségre is károssá válhat a fogyasztása. Inkább száraz, sötét helyen tárold.

12. Burgonya és alma páros

Krumpli
A burgonyát pár szem almával tovább frissen tarthatod

Pár szem alma mellett a burgonya tovább friss marad.

13. Spárga virágként

Tartsd a spárgát egy pohár vízben, mint egy csokor virágot. Így tovább megőrzi a frissességét.

14. A brokkoli és a karfiol szereti a nedvességet

15. Fontos a légáramlás

A zöldségeket ne zárt helyen, hanem inkább levegős helyen, légáramlást biztosító dobozban tárold. Így sokkal lassabban romlanak.

16. Zeller alufóliában

A szárzeller aromáját és friss állagát alufóliába csomagolva könnyen megőrizheted.

17. Paradicsom tárolása szárral felfelé

A paradicsom romlása gyakran a szármaradvány körül kezdődik. Rakd tehát mindig szárral felfelé őket.

18. Szőlő polietilén zacskóban

A szőlő nem fog olyan gyorsan romlásnak indulni, ráadásul lédús és friss marad, ha polietilén zacskóban teszed a hűtőbe. Arra is ügyelj, hogy ne egyetlen hatalmas csomóban tárold a szőlőt, ugyanis az alul elhelyezkedő szőlőszemek összenyomódhatnak.

Fotó: archív