Vörösborban sült füstölt kolbász
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg puha füstölt kolbász
- 5 dl száraz vörösbor
- 1,5 dl paradicsompüré
- kovászos kenyér a tálaláshoz
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A bort és a paradicsompürét egy keverőtálban összekeverjük. A kolbászokat tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a boros keveréket.
- Semmilyen ízesítőt nem szükséges használni, a kolbászból annyi aroma fő ki, hogy nagyon finom, tunkolható szaftot kapunk.
- Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, kenyérrel kínáljuk.
Füstölt sajtos karfiolleves kolbászmorzsával

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 fej karfiol
- 1 l zöldséglé
- 1 dl sűrű főzőtejszín
- 0,5 dl Worcestershire-szósz
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg kolbász
- só, bors
- egy kis csokor friss kakukkfű, vagy 1 teáskanál szárított
- 2 evőkanál olívaolaj
- A megmosott karfiolt kis rózsákra szedjük, egyenletesen szétterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen, enyhén megsózzuk, és rácsöpögtetjük az olívaolajat. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
- Egy fazékba szedjüka karfiolt, felöntjük a zöldséglével, a tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, a Worcestershire-szószt, a kakukkfüvet, összeforraljuk, majd sóval, borssal, ízesítjük.
- A kolbászt egészen vékony karikákra vágjuk, és serpenyőben, zsiradék nélkül ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy minden felesleges zsiradék lecsöpögjön róla.
- Ahogy kihűl a kolbász, teljesen kiszárad, és ropogós lesz. Ekkor késsel finomra aprítjuk. A levest a kolbászmorzsával és a maradék reszelt sajttal kínáljuk.
Véres hurka párolt almával

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg véres hurka
- 3-4 szem alma (édesebb fajta)
- 60 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- kb. 1,5 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfűlevél
- só
- A meghámozott burgonyából hagyományos módon, puhára főzés után pürét készítünk, és 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy kiskanálnyi vajat félreteszünk az alma sütéséhez.
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A hurkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, hústűvel 1-2 helyen megszurkáljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a hurka, az almákat kis cikkekre vágjuk, a magházukat kivágjuk, és tapadásmentes serpenyőben, kevés vajon puhára pároljuk. Kakukkfűvel ízesítjük, és a hurka mellé kínáljuk.
Hurka káposztaágyon
Hozzávalók:
- 50 dkg fejes káposzta
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 db babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- só, frissen őrölt bors, olaj
- 1 kg májas és véres hurka, vegyesen
- A fejes káposztát vékonyan legyaluljuk, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és olajon elkezdjük dinsztelni a káposztával együtt.
- Beletesszük a babérlevelet, a köményt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk. 25 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát is, és 10 percig együtt tovább dinszteljük.
- Tűzálló tál aljára szedjük a káposztát, ráhelyezzük a hurkákat, hústűvel megszurkáljuk, és 230-250 fokra melegített sütőben sütjük 30-35 percig, míg a hurka teteje megpirul.
Fotó: Vrábel Kriszta


