Konyha

Füstös falatok a hideg napokra: 4 félórás recept vacsorára, amit a család újra kérni fog

A téli időben jólesnek a fűszeres, laktató ízek. Ezek az ételek garantáltan felmelegítenek, a hozzávalóik pedig a hamarosan kezdődő disznóvágások után hosszú ideig ott lesznek a kamrában.
vörösborban sült kolbász

Vörösborban sült füstölt kolbász

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg puha füstölt kolbász
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • kovászos kenyér a tálaláshoz
  1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A bort és a paradicsompürét egy keverőtálban összekeverjük. A kolbászokat tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a boros keveréket.
  2. Semmilyen ízesítőt nem szükséges használni, a kolbászból annyi aroma fő ki, hogy nagyon finom, tunkolható szaftot kapunk.
  3. Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, kenyérrel kínáljuk.

Füstölt sajtos karfiolleves kolbászmorzsával

Sült karfiolleves, kolbászmorzsával, sajttal
Sült karfiolleves, kolbászmorzsával, sajttal

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 fej karfiol
  • 1 l zöldséglé
  • 1 dl sűrű főzőtejszín
  • 0,5 dl Worcester­shire-szósz
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg kolbász
  • só, bors
  • egy kis csokor friss kakukkfű, vagy 1 teáskanál szárított
  • 2 evőkanál olívaolaj
  1. A megmosott karfiolt kis rózsákra szedjük, egyenletesen szétterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen, enyhén megsózzuk, és rácsöpögtetjük az olívaolajat.  200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
  2. Egy fazékba szedjüka karfiolt, felöntjük a zöldséglével, a tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, a Worcestershire-szószt, a kakukkfüvet, összeforraljuk, majd sóval, borssal, ízesítjük.
  3. A kolbászt egészen vékony karikákra vágjuk, és serpenyőben, zsiradék nélkül ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy minden felesleges zsiradék lecsöpögjön róla.
  4. Ahogy kihűl a kolbász, teljesen kiszárad, és ropogós lesz. Ekkor késsel finomra aprítjuk. A levest a kolbászmorzsával és a maradék reszelt sajttal kínáljuk.

Véres hurka párolt almával

véres hurka sült almával
Véres hurka sült almával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg véres hurka
  • 3-4 szem alma (édesebb fajta)
  • 60 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • kb. 1,5 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfűlevél
  1. A meghámozott burgonyából hagyományos módon, puhára főzés után pürét készítünk, és 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy kiskanálnyi vajat félreteszünk az alma sütéséhez.
  2. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A hurkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, hústűvel 1-2 helyen megszurkáljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  3. Amíg sül a hurka, az almákat kis cikkekre vágjuk, a magházukat kivágjuk, és tapadásmentes serpenyőben, kevés vajon puhára pároljuk. Kakukkfűvel ízesítjük, és a hurka mellé kínáljuk.

Hurka káposztaágyon

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • só, frissen őrölt bors, olaj
  • 1 kg májas és véres hurka, vegyesen
  1. A fejes káposztát vékonyan legyaluljuk, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és olajon elkezdjük dinsztelni a káposztával együtt.
  2. Beletesszük a babérlevelet, a köményt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk. 25 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát is, és 10 percig együtt tovább dinszteljük.
  3. Tűzálló tál aljára szedjük a káposztát, ráhelyezzük a hurkákat, hústűvel megszurkáljuk, és 230-250 fokra melegített sütőben sütjük 30-35 percig, míg a hurka teteje megpirul.

Fotó: Vrábel Kriszta