Konyha

Húsos piték és torták: ez a 3 legjobb receptünk, amit 500 forint alatt kihozhatsz adagonként

A sütőformánkban nemcsak édesség készülhet, hanem tartalmas, laktató vacsora is. A húsos pitékkel és tortákkal sincs sok macera, vacsorára is összedobhatod.
szicíliai húsos tésztatorta

Szicíliai marhahúsos tésztatorta (460 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 25 dkg rövid csőtészta (penne, csiga, orsó)
  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg padlizsán
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl paradicsompüré
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • olívaolaj
  • egy csokor bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
  1. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és félretesszük.
  2. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált marhahúst, és lepirítjuk. Hozzátesszük az apróra kockázott padlizsánt és a felcsíkozott aszalt paradicsomot.
  3. 4-5 percig dinszteljük, majd felöntjük a paradicsompürével. Sóval, borssal ízesítjük. Takaréklángon, lefedve 25 percig főzzük a ragut. A végén hozzákeverjük a finomra aprított bazsalikomot is.
  4. Közben a zsemlemorzsát egy serpenyőben egy gerezd zúzott fokhagymával világos aranyszínűre pirítjuk. Olajjal vagy vajjal kikenünk egy 22 centiméteres tortaformát, és megszórjuk a pirított morzsával. A maradék morzsát félretesszük. A húsragut összekeverjük a tésztával, a maradék morzsával, és hozzáforgatjuk az enyhén felvert tojást. Az előkészített formába szedjük a tésztát, lenyomkodjuk, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Zöldborsós-csirkemájas pite (250 Ft egy adag)

csirkemájas zöldborsós pite
Zöldborsós-csirkemájas pite (250 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, egészen kevés vizet keverünk hozzá. Folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
  2. Közben a töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a megtisztított és apróra vágott májat. Enyhén lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük kb. 0,5-1 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük. Takaréklángon, időnként kevergetve 20 percig főzzük a ragut. Enyhén hűlni hagyjuk, és hozzákeverjük a vízbe áztatott, kifacsart zsemlét, valamint elkeverünk benne egy tojást.
  3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon a piteformánk méretére kinyújtjuk, majd az aljára helyezzük úgy, hogy peremet is formázunk belőle. Megtöltjük a májas töltelékkel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A pite közepére egy lyukat fúrunk, hogy a gőz távozni tudjon, és ne púposítsa fel a tésztát. Megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Salátát kínálunk mellé.

Ez is érdekelhet: A legfinomabb őszi pite: csak összedobálod és kész is a legkrémesebb sütőtökös süti

Húsos-gombás rétespite (300 Ft egy adag)

gombás-paprikás darált húsos rétespite
Húsos-gombás rétespite (300 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 csomag réteslap (8 lapos)
  • olaj

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg gomba
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  1. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával együtt olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a darált húst is, és lepirítjuk.
  2. Hozzátesszük a feldarabolt gombát, valamint a felkockázott kápia paprikát. 1-2 percet dinszteljük, majd felöntjük a paradicsompürével, és 1 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük. Takaréklángon 30 percig főzzük a ragut. Ha szükséges, időközben pótoljuk a vizet, de a végén sűrűre főzzük a szaftot.
  3. Egy kb. 24 centiméteres fém, szilikon vagy kerámia piteformát kenőtollal kikenünk olajjal. Ráhelyezünk egy réteslapot, kevés olajjal megkenjük, és ráhelyezünk egy újabb lapot. 8 réteget készítünk így, a széleket összegyűrve a forma széléhez hajtjuk. Egyenletesen rásimítjuk a darált húsos tölteléket, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Fotók: Vrábel Kriszta