Fehér csokoládés kókuszgolyók

Hozzávalók:
- 25 dkg háztartási keksz
- 6 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 dl tejszín + kókuszlikőr vagy aroma
a bevonáshoz:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 10 dkg kókuszreszelék
A darált háztartási kekszet a puha vajjal és a porcukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a tejszínt és a kókuszlikőrt vagy aromát. Addig gyúrjuk a masszát, amíg egy nagy golyóbist nem tudunk formázni belőle. Kb. 2 dkg-os gombócokat formázunk a tésztából, majd hűtőbe tesszük dermedni. A fehér csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a megdermedt golyókat belemártjuk, hogy vékony bevonatot kapjanak, megvárjuk, amíg kicsit megdermed, és meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Rumos-kókuszos csokis szelet

Hozzávalók:
- 10-10 dkg liszt, vaj, porcukor
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/3 csomag sütőpor,
- 1 dl tej
a krémhez:
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 evőkanál keményítő, fél dl víz
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál rum
a rumos sziruphoz: 5 dkg cukor, 1 dl víz, 2-3 evőkanál rum
a díszítéshez: 15 dkg csokoládé, 2 evőkanál étolaj
A vajat a porcukorral, a tojásokkal habosítjuk. Beletesszük a tejet, a liszttel elkevert kakaót és sütőport. Sütőpapírral fedett tepsiben elkenjük, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A kisült tésztát kettévágjuk. A cukrot a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a rumot, és ecsettel megkenjük mindkét tésztalapot. A kókusz-krémhez a tejszínt a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket. A keményítőt a vízzel elkeverjük, majd a kókuszos részhez öntjük, amitől besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a rumot is. A két lapot a meleg kókuszkrémmel összetöltjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét az olajjal gőz fölött megmelegítjük, majd egyenletesen bevonjuk vele a sütemény tetejét.
Kókuszkrémes brownies
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg kakaópor
- 1 egész tojás
- 16 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 evőkanál joghurt
a krémhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg vaj
- néhány csepp kókuszeszencia
A tejet a vajjal felmelegítjük, míg a vaj teljesen fel nem olvad. A cukrot a kakaóporral elkeverve a tejes alaphoz adjuk, és addig keverjük, míg a cukor el nem olvad. A lisztet, a szódabikarbónát szintén elkeverjük, majd a masszához adjuk, végül a joghurtot és a tojást is hozzáadjuk. Egy kisebb tepsit kikenünk és kilisztezünk, majd egyenletesen elterítjük benne a kakaós masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot a vajjal teljesen kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kókuszreszeléket és a kókuszeszenciát is. Együtt tovább habosítjuk, és az így elkészült krémet a kihűlt tészta tetején egyenletesen elkenjük. Tálalásig hűtőbe tesszük dermedni, majd felszeleteljük.
Ezeket olvastad már?
Kókuszos tekercsek

Hozzávalók:
a piskótához:
- 4 tojásfehérje
- 6-6 dkg kókuszreszelék és liszt
- 8 dkg cukor
a krémhez:
- 15 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- néhány csepp kókuszeszencia
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a lisztet a kókuszreszelékkel elkeverjük, majd a habba forgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben a piskótát kb. 1 cm vastag lappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem lehet felcsavarni a tekercset. A krémhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a puha vajjal a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a meleg csokoládét, majd együtt tovább habosítjuk. A piskótalapot egy konyharuhára terítjük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekercseljük. Végül hűtőbe tesszük dermedni, és 1-2 óra múlva szeletelhető.
Fotó: archív


