Aszalt szilvás, fahéjas sütinyalóka
- 20 dkg puha, magozott aszalt szilva
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 3-4 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- kb. 0,5 dl narancslé
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál étolaj
- 8 db nyalókapálcika

1. Az aszalt szilvát késsel egészen apróra vágjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a darált kekszet, avajat és hozzáöntjük a narancslevet is.
2. Kézzel összegyúrjuk a masszát, ha túl ragacsos, adunk még hozzá egy kis kekszet. 8 golyót formázunk, pálcikára húzzuk őket, majd 2-3 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
3. A vízgőz felett megolvasztott csokoládét simára keverjük az olajjal. A pálcikára húzott kekszes-szilvás gömböket egyesével, megforgatjuk az olvasztott csokoládéban, hogy vékony bevonat kerüljön rájuk. A nyalókákat egy pohárba állítjuk, hogy ne tapadjanak össze, és a csokoládé megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Kókuszos-citrusos pöfeteg keksz
Hozzávalók 16 nagyobb darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1-1 db kezeletlen héjú narancs és citrom
- 2 db L-es tojás
- 15 dkg porcukor
- 6 dkg margarin
- 2 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- kristálycukor és porcukor a forgatáshoz

1. A lisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a narancs és a citrom héját és a csipet sót összekeverjük egy tálban. A lágy margarint a 15 dkg porcukorral együtt felhabosítjuk. Elvegyítjük vele a tojásokat, majd a lisztes keveréket és fél citrom kifacsart levét is. A massza kicsit lágy, egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A masszát 16 részre osztjuk (ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor többre), és ezeket golyóvá formázzuk. Előbb kristálycukorban, majd porcukorban forgatjuk meg őket.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a gömböket. Egymástól kis távolságra tegyük őket, mert szét fognak terülni. A nagyobb kekszeket 15 percig, ha pedig kisebbeket készítettünk, akkor 12 percig sütjük az előmelegített sütőben.
Ez is érdekelhet
Fehércsokis hóember-linzer
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás sárgája
- egy csipet só
- 1 kiskanál sütőpor
- 10 dkg fehér csokoládé
- 4 evőkanál tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- pár kocka étcsokoládé
- narancs színű ételfesték, szörp

1. A lisztet, a porcukrot és a sütőport morzsásra keverjük a hideg, kockázott margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját is, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és kerek kiszúróval páros számú kekszet szaggatunk belőle. A kekszek felét egy habrolóforma két végével (a kisebb és nagyobb körrel) is kiszúrjuk, így alakítjuk ki a hóember alakot.
3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a kekszeket, és az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük őket. Megvárjuk, míg kihűlnek, majd vízgőz felett, a tejszínnel együtt megolvasztott fehércsokoládéval párosával összefogatjuk a darabokat. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg a fehér csoki teljesen megszilárdul.
4. Olvasztott étcsokoládéból pöttyözve díszítjük a kekszeket: gombokat, kalapot, szemet, szájat formázunk. A maradék fehér csokit narancsszínűre színezzük, és a répaorrot is elkészítjük.
Fotó: Vrábel Kriszta


