Konyha

Tökéletes melengető téli levesek: ez a 4 legjobb és leggyorsabb receptünk vacsorára

Könnyen, gyorsan elkészülnek ezek a melengető téli levesek, amik olyan tartalmasak, hogy egy teljes főétkezést kiválthatunk velük. Például a vacsorát.
sárgarépa krémleves recept

Amikor beköszönt a hideg, nincs is jobb, mint egy tál gőzölgő, selymes krémleves, ami nemcsak felmelegít, hanem pillanatok alatt elkészül. A téli hónapokban különösen jól esnek azok az ízek, amelyek egyszerre laktatóak és könnyedek, mégis gyorsan elkészülnek. A fehérrépa édeskés aromája, a fokhagyma karakteres zamata, az erdei gombák mély, földes íze vagy éppen a narancs frissessége mind olyan kombináció, amely képes feldobni a szürke napokat.

Ezek a levesek nem igényelnek bonyolult hozzávalókat, mégis igazi éttermi élményt varázsolnak az asztalodra. Egy kis kreativitással és néhány egyszerű trükkel a hétköznapi vacsora is ünnepi hangulatot kaphat. Kóstold meg a fehérrépa-krémlevest, a pikáns fokhagymalevest, a kakukkfüves gombakrémlevest vagy a narancsos sárgarépalevest – garantáltan minden kanálban ott lesz a tél legfinomabb oldala!

Ez is érdekelhet

Fehérrépa-krémleves

fehérrépa krémleves recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg fehérrépa vagy paszternák
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj

Felkockázzuk a répát, a hagymát feldaraboljuk, és 8 dl vízben feltesszük főni. Hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük amíg a répa megpuhul.

Az aprított petrezselyemhez adjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát, elkeverjük az olívaolajjal, és félretesszük. Mikor megpuhul a répa, hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk. Tálaláskor egy teáskanál fokhagymás petrezselyemkrémet szedünk a tányérokba.

Fokhagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 liter zöldség vagy húslé
  • 2 tojás sárgája
  • 1 teáskanál fehér borecet
  • só, bors
  • 1 zacskó (0,12 g) valódi sáfrány

A fokhagymákat egészben megpucoljuk, és vajon, takaréklángon 10 percig fonnyasztjuk, az apróra kockázott hagymával együtt. Az alaplevet felmelegítjük, hozzáadjuk a sáfrányt. A hagymát felöntjük az alaplével, és lefedve 30 percig főzzük. Turmixoljuk, és levesszük a tűzről.

A tojássárgákat elkeverjük az ecettel, adunk hozzá 2-3 evőkanál levest, a meleg leveshez keverjük a tojást (ne legyen nagyon forró, mert összekapja a tojást). Pirítóskenyér-rudakkal kínáljuk.

Kakukkfüves gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg erdeigomba-keverék (fagyasztott)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 liter zöldség vagy húslé
  • só, bors
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű

A hagymát felkockázzuk, majd vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombakeveréket, és 5 percig pároljuk. Felöntjük a zöldség- vagy húslével. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel. 20-25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és krémesre turmixoljuk.

Narancsos sárgarépaleves

sárgarépa krémleves recept

Hozzávalók:

  • 65 dkg édes sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 narancs
  • 1 evőkanál szárított zsálya
  • 8-10 mentalevél
  • 1,5 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors

A répát felkockázzuk, a hagymát feldaraboljuk, 8 dl vízben feltesszük főni. Belereszeljük a narancs héját, hozzáfacsarjuk a narancs levét, beletesszük az aprított fűszernövényeket. Sózzuk, őrölt borssal megszórjuk. Lefedve, takaréklángon forraljuk, amíg a zöldség megpuhul, hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta. Összeturmixoljuk, és forrón tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Címkék: