Amikor beköszönt a hideg, nincs is jobb, mint egy tál gőzölgő, selymes krémleves, ami nemcsak felmelegít, hanem pillanatok alatt elkészül. A téli hónapokban különösen jól esnek azok az ízek, amelyek egyszerre laktatóak és könnyedek, mégis gyorsan elkészülnek. A fehérrépa édeskés aromája, a fokhagyma karakteres zamata, az erdei gombák mély, földes íze vagy éppen a narancs frissessége mind olyan kombináció, amely képes feldobni a szürke napokat.
Ezek a levesek nem igényelnek bonyolult hozzávalókat, mégis igazi éttermi élményt varázsolnak az asztalodra. Egy kis kreativitással és néhány egyszerű trükkel a hétköznapi vacsora is ünnepi hangulatot kaphat. Kóstold meg a fehérrépa-krémlevest, a pikáns fokhagymalevest, a kakukkfüves gombakrémlevest vagy a narancsos sárgarépalevest – garantáltan minden kanálban ott lesz a tél legfinomabb oldala!
Ez is érdekelhet
Fehérrépa-krémleves

Hozzávalók:
- 60 dkg fehérrépa vagy paszternák
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olívaolaj
Felkockázzuk a répát, a hagymát feldaraboljuk, és 8 dl vízben feltesszük főni. Hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük amíg a répa megpuhul.
Az aprított petrezselyemhez adjuk a 2 gerezd aprított fokhagymát, elkeverjük az olívaolajjal, és félretesszük. Mikor megpuhul a répa, hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk. Tálaláskor egy teáskanál fokhagymás petrezselyemkrémet szedünk a tányérokba.
Fokhagyma-krémleves
Hozzávalók:
- 2 fej fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 liter zöldség vagy húslé
- 2 tojás sárgája
- 1 teáskanál fehér borecet
- só, bors
- 1 zacskó (0,12 g) valódi sáfrány
A fokhagymákat egészben megpucoljuk, és vajon, takaréklángon 10 percig fonnyasztjuk, az apróra kockázott hagymával együtt. Az alaplevet felmelegítjük, hozzáadjuk a sáfrányt. A hagymát felöntjük az alaplével, és lefedve 30 percig főzzük. Turmixoljuk, és levesszük a tűzről.
A tojássárgákat elkeverjük az ecettel, adunk hozzá 2-3 evőkanál levest, a meleg leveshez keverjük a tojást (ne legyen nagyon forró, mert összekapja a tojást). Pirítóskenyér-rudakkal kínáljuk.
Kakukkfüves gombakrémleves

Hozzávalók:
- 50 dkg erdeigomba-keverék (fagyasztott)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
- 1 liter zöldség vagy húslé
- só, bors
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
A hagymát felkockázzuk, majd vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombakeveréket, és 5 percig pároljuk. Felöntjük a zöldség- vagy húslével. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel. 20-25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, és krémesre turmixoljuk.
Narancsos sárgarépaleves

Hozzávalók:
- 65 dkg édes sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 narancs
- 1 evőkanál szárított zsálya
- 8-10 mentalevél
- 1,5 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
A répát felkockázzuk, a hagymát feldaraboljuk, 8 dl vízben feltesszük főni. Belereszeljük a narancs héját, hozzáfacsarjuk a narancs levét, beletesszük az aprított fűszernövényeket. Sózzuk, őrölt borssal megszórjuk. Lefedve, takaréklángon forraljuk, amíg a zöldség megpuhul, hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta. Összeturmixoljuk, és forrón tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta


