Konyha

Kólaszirup házilag: az összes gyereket és vendéget lenyűgözheted, ha ez kerül az asztalra

Mióta kóla létezik, minden gyár próbálja titkolni a saját receptjét, és ugyanennyi ideje próbál mindenki otthon kólát előállítani. Megtaláltuk a tökéletes receptet!
házilag kólaszirupból készült kólát szürcsöl a kisfiú

A modern szódagépekhez ugyan már kapni kólaszirupot, de a kóla legtöbbünknek mégiscsak az, amit kis vagy nagy műanyag palackokban hazahordunk. Hogy mi van benne, már nem is firtatjuk, jobb nem szembesülni a rengeteg mesterséges összetevővel. De mi lenne, ha otthon is elkészíthetnéd méghozzá úgy, hogy minden összetevője ismert, sőt még egészséges is.

Leszámítva persze a cukrot, az a házi kólaszirupból sem maradhat ki, úgyhogy ha elkészíted, ezt sem kell majd nyakra-főre inni, de például a karácsonyi asztalon érdekes meglepetés lehet a családnak. De akár a kollégáknak is viheted karácsonyi ajándéknak.

A fókusz az egyensúlyon van: a fűszerek adják a gerincet (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília), a citrusok a friss savat (citrom, narancs), a karamell a meleg mélységet. A cukorszirupot kis lángon, pezsgés nélkül főzd, így tiszta és selymes marad. A héjakat csak röviden áztasd, hogy ne keseredjenek meg. A receptet a Falatkák Facebook oldalán találtuk.

házilag kólaszirupból készült kólát szürcsöl a kisfiú
A házi kólaszirupban te szabályozhatod a cukor mennyiségét

Ez is érdekelhet

Nem olcsó, de természetes

Az összetevők listáját végigböngészve egyáltalán nem lesz ezúttal olcsóbb, mint a bolti változat, viszont sokkal jobban szabályozhatod az édességét, és így biztos, hogy egyetlen E-szám, mesterséges összetevő sem kerül az italodba.

Hozzávalók a házi kóla sziruphoz (kb. 8-10 adaghoz)

Alap szirup:

  • 3 db fahéjrúd
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió (kb. 1/8 szerecsendió?
  • 1 narancs héja
  • 1 citrom héja
  • 1 lime héja
  • 240 ml víz
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 400 g barnacukor

A végén hozzáadva:

  • 1/2 narancs leve
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 lime leve

Tálaláshoz:

  • szóda vagy szénsavas víz
  • jégkocka

Elkészítés

  1. Fűszerek pirítása: egy száraz lábasban közepes lángon 1-2 percig enyhén pirítsd a fahéjrudat, a koriandermagot és a szerecsendiót, amíg illatozni nem kezdenek.
  2. Héjak és víz hozzáadása: öntsd hozzá a vizet, tedd bele a narancs, a citrom és a lime héját. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd kb. 5 percig.
  3. Ízesítés vaníliával add hozzá a vaníliaaromát. Főzd tovább gyöngyözve újabb kb. 5 percig.
  4. Cukor belefőzése: szórd bele a barnacukrot, keverd el, amíg teljesen feloldódik. Még kb. 5 percig hagyd gyöngyözni, hogy sziruposodjon.
  5. Citruslevek hozzáadása: facsard bele fél narancs, fél citrom és fél lime levét. Főzd még 1 percig, majd vedd le a tűzről.
  6. Hűtés és szűrés: hagyd a szirupot szobahőmérsékletre kihűlni. Szűrd le egy finom szűrőn vagy gézen, majd töltsd tiszta, steril üvegbe, majd tedd a hűtőbe. A magas cukortartalom miatt akár hónapokig eláll, de használat előtt mindig bizonyosodj meg róla, hogy még fogyasztható-e.
  7. Tálalás: egy pohárba önts kb. 45 ml szirupot és tegyél bele jeget. Öntsd fel szóda vagy szénsavas vízzel, keverd össze. Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá még szirupot vagy ha savanykásabban szereted akkor citromlevet.

Fotó: gettyimages