Konyha

Tényleg E-számnak álcázzák? Minden, amit a bogár alapú élelmiszerekről tudni kell

Az elmúlt napokban gyorsan terjedt a hír, miszerint egy új uniós jogszabály szerint ezentúl bármiféle jelölés nélkül tehetnek rovarokat az élelmiszerekbe az előállítók. Utánajártunk az igazságnak.

Sokan kétkedve fogadták a felröppenő információkat, ám voltak szép számmal olyanok, akik egyből megkongatták a vészharangot, és azóta nagyítóval vizslatják az élelmisze­reket az üzletek polcain. Vajon hol van az igazság? Dr. Pleva Györggyel, a Nemzeti Élelmiszerlánc­-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatójával segítünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Szigorú szabályok

„Tény, hogy vannak olyan rovaralapú termékek, amelyeknek néhány éve felmerült az engedélyezése. Az ilyen úgynevezett új élelmiszerek bevezetésénél elsőként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elvégzi a biztonságosság átfogó értékelését, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. Az elmúlt években több ilyen élelmiszernél megtörtént a vizsgálat, így másfél éve megkapta a jóváhagyást az első rovaralapú termék. Itt jegyezném meg, hogy Magyarország nem ­támogatta a rovarok új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, a Bizottság elfogadta azokat. Fontos azonban kiemelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő” – magyarázza a szakértő.

Pontos megnevezés

Jelenleg hat érvényes „rovaros engedély” van az EU-ban. Az elsőt (­közönséges lisztbogár) 2021. június 22-én engedélyezték, míg a legutóbbi (alombogárlárva) 2023. január 26-án kapott zöld utat. Mind a hat esetben igaz, hogy csak az engedélyekben szereplő előírások szigorú betartása mellett hozható forgalomba.

„Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A forgalomba hozatalt engedélyező rendeletek minden esetben meghatározzák, hogy pontosan milyen megnevezést kell az egyes összetevőknél alkalmazni. Emellett pedig kötelező az allergénekre vonatkozó információ megjelölése is” – mondja dr. Pleva György.

E-számnak álcázva?

Az álhírekkel ellentétben attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-számuk csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és az új élelmiszerként engedélyezett nevüket kell feltüntetni a csomagoláson.

Egyedi jelölések

Az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítani kívánja az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete